Annonce
Østjylland

Flere stoppede med at ryge

Nogle af deltagerne, der alle er blevet røgfri ved opfølgningsmøde 16. december. Pressebillede

I Skanderborg Kommune vil mange gerne have hjælp til at kvitte cigaretterne. I 2016 har 335 takket ja til et kommunalt rygestoptilbud. Dermed forbliver Skanderborg Kommune i spidsen, når man sammenligner med indsatserne i landets øvrige kommuner.

SKANDERBORG: - Hjælp til rygestop er blevet en fyrtårn i kommunens sundhedsfremmende indsats. Det er en måde at bryde uligheden i sundhed og en måde at give de borgere, der har lyst til et liv uden røg, en hjælpende hånd, siger formand for Kultur- og Sundhedsudvalget Tage Nielsen.

De fleste synes, det er svært at stoppe med at ryge på egen hånd. Rigtigt mange forsøger og næsten lige så mange falder i igen. Statistikken viser, at et varigt rygestop uden nogen form for rådgivning, nikotinerstatning eller anden hjælp; en såkaldt "kold tyrker" - kun lykkes for nedslående fire procent.

Hvordan er det så gået for de mange rygestoppere i Skanderborg Kommune, der har valgt at lægge arm med cigaretterne ved at tage imod rådgivning og gratis nikotinerstatning? Her er resultatet, at gennemfører man forløbet er 76 procent blevet røgfri.

. Vi har flere eksempler på hold, hvor alle deltagere er røgfri efter kursets afslutning. Det vil sige, at de på det tidspunkt har været uden cigaretter i tre til fire uger, og det er helt klart en af de vanskeligste perioder at komme igennem, siger rygestoprådgiver Tina Quist.

Et af de hold, som var helt røgfri efter forløbet, mødtes i december, tre måneder efter de sidst havde været sammen. Status var, at de fleste stadig var helt røgfri, og et par stykker havde haft en svipser. Fælles for dem alle er stadigvæk en fast beslutning om at ville leve et liv uden cigaretter.

- Jeg sidder i dag med en fantastisk rar følelse, og jeg er sikker på, at hvis min mand og jeg ikke havde deltaget i kurset, var vi ikke nået hertil. Vi har haft et rigtigt godt hold, hvor vi kan støtte hinanden og pjatte sammen. Vi har oprettet en facebookgruppe, så vi kan skrive lidt sammen, og vi har også mødtes privat. Det er rart at kunne dele med andre, at det faktisk stadig er svært nogle gange, selvom vi har været røgfri i tre månede, siger en af kursets deltagere, Anette Pedersen.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce