Annonce
Østjylland

Flere stoppede med at ryge

Nogle af deltagerne, der alle er blevet røgfri ved opfølgningsmøde 16. december. Pressebillede

I Skanderborg Kommune vil mange gerne have hjælp til at kvitte cigaretterne. I 2016 har 335 takket ja til et kommunalt rygestoptilbud. Dermed forbliver Skanderborg Kommune i spidsen, når man sammenligner med indsatserne i landets øvrige kommuner.

SKANDERBORG: - Hjælp til rygestop er blevet en fyrtårn i kommunens sundhedsfremmende indsats. Det er en måde at bryde uligheden i sundhed og en måde at give de borgere, der har lyst til et liv uden røg, en hjælpende hånd, siger formand for Kultur- og Sundhedsudvalget Tage Nielsen.

De fleste synes, det er svært at stoppe med at ryge på egen hånd. Rigtigt mange forsøger og næsten lige så mange falder i igen. Statistikken viser, at et varigt rygestop uden nogen form for rådgivning, nikotinerstatning eller anden hjælp; en såkaldt "kold tyrker" - kun lykkes for nedslående fire procent.

Hvordan er det så gået for de mange rygestoppere i Skanderborg Kommune, der har valgt at lægge arm med cigaretterne ved at tage imod rådgivning og gratis nikotinerstatning? Her er resultatet, at gennemfører man forløbet er 76 procent blevet røgfri.

. Vi har flere eksempler på hold, hvor alle deltagere er røgfri efter kursets afslutning. Det vil sige, at de på det tidspunkt har været uden cigaretter i tre til fire uger, og det er helt klart en af de vanskeligste perioder at komme igennem, siger rygestoprådgiver Tina Quist.

Et af de hold, som var helt røgfri efter forløbet, mødtes i december, tre måneder efter de sidst havde været sammen. Status var, at de fleste stadig var helt røgfri, og et par stykker havde haft en svipser. Fælles for dem alle er stadigvæk en fast beslutning om at ville leve et liv uden cigaretter.

- Jeg sidder i dag med en fantastisk rar følelse, og jeg er sikker på, at hvis min mand og jeg ikke havde deltaget i kurset, var vi ikke nået hertil. Vi har haft et rigtigt godt hold, hvor vi kan støtte hinanden og pjatte sammen. Vi har oprettet en facebookgruppe, så vi kan skrive lidt sammen, og vi har også mødtes privat. Det er rart at kunne dele med andre, at det faktisk stadig er svært nogle gange, selvom vi har været røgfri i tre månede, siger en af kursets deltagere, Anette Pedersen.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Bedre neurorehabilitering eller besparelse?

I næste uge skal Region Midtjyllands hospitalsudvalg og udvalg for nære sundhedstilbud igen tage stilling til et forslag om at flytte neurorehabilitering fra Horsens og Randers til Aarhus. Som næstformand i udvalget for nære sundhedstilbud har jeg naturligvis fulgt sagen tæt, for netop spørgsmålet om nærhed og kvalitet i behandlingen betyder meget for Alternativet. Fagligt er der både fordele og ulemper ved at samle neurorehabiliteringen i Aarhus. En samling i Aarhus vil fjerne behovet for overflytning mellem hospitalerne, og det giver mulighed for større specialisering. Desuden vil der også være fordele alene i placeringen tæt ved neurologien. Til gengæld kan placeringen længere væk fra patienternes hjem give mindre støtte fra patienternes pårørende. Der er næppe tvivl om, at fordelene trods alt overstiger ulemperne, og samlingen dermed vil være et kvalitetsmæssigt løft af neurorehabiliteringen. Der er til gengæld heller ikke tvivl om, at det giver en større udgift, end den nuværende løsning. Hvis vi skal lave ændringen, skal vi derfor være klar til at betale mere for det. I den nuværende indstilling skal ændringen finansieres af andre besparelser på de tre hospitaler. Det er ikke i orden! Alternativet kan derfor kun støtte forslaget om at flytte neurorehabiliteringen fra Horsens og Randers til Aarhus, hvis vi kan finde pengene til merudgiften uden at de tre hospitaler skal lave kompenserende besparelser.

Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Annonce