Annonce
Østjylland

Flere tests, nye centre og udvidede åbningstider: Sådan kan du blive coronatestet i påsken

Mange skal kunne fremvise en maksimalt 72 timer gammel test, hvis de skal på for eksempel en ungdomsuddannelse eller til frisør, fodterapeut eller tatovør, når landet åbner en tak mere 6. april. Den test vil mange få i påsken, hvor testcentrene er forberedte på travlhed. Arkivfoto: Morten Pape / Kort: Datawrapper
Forventningen om mange besøgende i testcentrene i Horsens betyder udvidede åbningstider og øget testkapacitet i påskedagene.

Horsens: Påsken ser ud til at blive højtid for coronatest. Flere vælger sikkert at blive testet forud for påskefrokosterne, og især kravet om en negativ test i coronapasset vil få horsensianerne til at strømme til testcentrene.

Skal man for eksempel til frisør tirsdag efter påske, kræver det, at man på det tidspunkt har en under 72 timer gammel test, der er negativ - med mindre man er vaccineret eller for nyligt har været smittet med covid-19.

Den negative test skal man altså have fat i engang i løbet af påskedagene. Og det ved de udmærket i testcentrene, der har opgraderet til anledningen.

Annonce

Kom til tiden

Testcentret ved Casa Arena, hvor man får en PCR-test i halsen, har fra påskelørdag til anden påskedag udvidet åbningstiderne, så de hedder klokken 8-20, hvor de på andre dage er klokken 9-19. Der skal stadig bestilles tid på forhånd.

I de tre dage vil kapaciteten også være udvidet med 1000 tests om dagen, og der vil være kaldt ekstra mandskab på arbejde. Forventningen og forhåbningen er, at det kan forløbe uden voldsom kødannelse.

- Det bedste råd, jeg kan give, er, at man husker at booke en tid, og at man kommer så tæt på den bestilte tid som muligt, lyder det fra Helene Freund, der er centerleder i PCR-testcentret.

Annonce

Stadig ledige tider

I skrivende stund er der masser af ledige tider, og de er spredt godt ud over påskedagene. Helene Freund fortæller, at man skal komme to dage, før man skal bruge sin negative test, hvis man skal være på den sikre side.


Jeg vil gerne lægge navn til, at vi er rigtig godt med i Horsens. Kvaliteten er helt i top, medarbejderne er glade, og borgerne går tilfredse fra et besøg hos os.

Rasmus Ehlers, centerleder


Altså skal man testes søndag, hvis svaret skal være klar tirsdag. Selv om der kan gå op til 72 timer fra test til svar, går der oftest kun en enkelt dag eller to.

Vil man have svar med det samme, kan man få foretaget en hurtigtest. Den er knap så sikker, men til gengæld får man resultatet inden for en halv times tid.

Annonce

Nye teststeder åbner

Hurtigtest-centrene i Horsens står Falck for, og der åbner to nye i løbet af påsken. Fra onsdag kan man blive testet i et pop up-center i Torstedhallen, og søndag åbner et fast testcenter på Ove Jensens Allé 19C i Skousens gamle lokaler.

I forvejen er der tre andre muligheder for at blive hurtigtestet i byen: to pop up-steder i Axelborg og på Hybenvej samt et fast center på Sandøvej.

I forbindelse med åbningen af de nye steder har det været på tale at lukke i Axelborg, og her er der i skrivende stund kun åbningstider til og med lørdag.

Annonce

Topkvalitet hos Falck

Rasmus Ehlers er centerleder for Falck og har ansvaret for teststederne i Horsens, i Hedensted Kommune og i Hou.

Alle hans medarbejdere er igennem et kursus på fem timer, inden de får lov at pode borgerne to gange 15 sekunder i hvert næsebor.

- Jeg vil gerne lægge navn til, at vi er rigtig godt med i Horsens. Kvaliteten er helt i top, medarbejderne er glade, og borgerne går tilfredse fra et besøg hos os, siger han.

Rasmus Ehlers forventer en relativt stille start på påsken, da mange prioriterer familien i de første helligdage. Søndag og mandag stiger trykket på hurtigtest-stederne inden den delvise genåbning af landet tirsdag 6. april.

Her kan du blive testet

PCR-test

PCR-tests regnes som den sikreste corona-test. Den foretages via podning i halsen, og børn ned til to år kan blive testet på testcentrene. Man skal bestille tid på forhånd via www.coronaprover.dk. Svaret får man via sin profil på www.sundhed.dk eller i MinSundhed- eller MinLæge-appen. Der kan gå op til 72 timer, men oftest går der kun en eller måske to dage.

Du kan blive testet følgende steder:

  • Horsens Kommune: Testcenter ved Casa Arena
  • Hedensted Kommune: Juelsminde, Hedensted og Tørring
  • Odder Kommune: Odder

Hurtigtest (antigen-test)

En hurtigtest er knap så sikker som en PCR-test, men til gengæld kan man få svar inden for 30-40 minutter. Testen foregår via podning i næsen, og der skal ikke bestilles tid inden et besøg på et teststed. Falck står for hurtigtest-stederne i Horsens og tester børn ned til seks år. Svaret får man på sms eller via opringning kort efter, men man vil også kunne se svaret på www.sundhed.dk eller i MinSundhed-appen.

Bliver man testet positiv, skal man have foretaget en efterfølgende PCR-test for endelig bekræftelse af smitte.

Du kan blive testet følgende steder:

  • Horsens Kommune: Sandøvej, Ove Jensens Allé (fra søndag), Torstedhallen, Axelborg (til og med lørdag) og Sundparken i Horsens samt i Brædstrup
  • Hedensted Kommune: Hedensted, Hornsyld, Rask Mølle og Tørring
  • Odder Kommune: Odder og Hou

Hvornår giver det så bedst mening at møde op til test? Det kan ifølge Rasmus Ehlers svinge, men på hverdage er der tryk på om morgenen, når centrene åbner. Så er der mere stille fra klokken 10 frem til midt på eftermiddagen, når folk typisk får fri fra arbejde. Da er der igen tryk på, og generelt må man forvente kødannelse, når man skal testes.

- Og så anbefaler vi, at man ikke kommer fem minutter før testcentrets lukketid. Så når man det ikke, siger han.

Annonce

Forventer ikke lang kø

I PCR-centret ved Casa Arena er kravet om tidsbestilling med til at fordele trykket.

- Jeg tror faktisk ikke, det kommer til at klumpe sig sammen i påsken, for det så vi heller ikke hen over julen. Det sker som regel ikke omkring helligdagene, men mere på hverdage, hvor mange lader sig teste på vej til eller fra arbejde, siger Helene Freund, der oplever mere spredt efterspørgsel i helligdage og weekender, hvor folk har mere tid.

Hun fortæller, at de forsøger at udrulle tiderne, så de passer ind med den almindelige trafik på Langmarksvej, så man undgår bilkø og spærring af trafikken på vejen foran Forum Horsens og Casa Arena.

Annonce

Kan ophobe sig

Det er dog sket, at der er opstået kortvarig kø på Langmarksvej, og så bliver bilisterne bedt om at parkere ved Forum Horsens og tage en gående test, ligesom det omvendte kan ske, hvis køen i gå-sporet er lang.Ifølge Helene Freund kan der opstå sådanne situationer af flere årsager - men det skal ikke holde folk fra at komme alligevel.

- Der skal ikke så meget til, før det ophober sig. Der er ikke sat meget mere end 30 sekunder af mellem hver test, men små børn tager for eksempel længere tid at teste, eller hvis der kommer en bil med mange mennesker i, tager det også ekstra tid, siger lederen i PCR-testcentret.

Annonce

Podere med forskellige baggrunde

Her kan man forvente at møde 40 mennesker på arbejde i løbet af en dag i påsken, mens yderligere 25 er ude at køre testbiler eller tester andre steder. Det er kvalificeret personale, men baggrunden er ikke nødvendigvis sundhedsfaglig.

- Der er faktisk mange, der gerne vil bidrage og hjælpe med den her samfundsopgave. Vi har ansatte med alverdens baggrunde som for eksempel slagter, frisør og chauffør, siger Helene Freund.

Jobbet i hurtigtest-centrene har særligt appelleret til yngre mennesker, der kan tjene en skilling i et sabbatår fra studiet, fortæller Rasmus Ehlers, men her har det også været et mål at få ældre medarbejdere ind.

Annonce

Kan få ansættelsesudfordringer

Hidtil har det kun været nødvendigt med ét jobopslag for at skaffe ansatte, men det kan blive sværere at finde testpersonale i takt med et øget behov og flere tilbage i deres normale job, forudser Rasmus Ehlers.

Nogenlunde samme tanke har Helene Freund. Hun vil i hvert fald ikke udelukke, at udfordringen kan opstå.

- På sigt kan det godt være, vi ser ind i sådan en udfordring, men jeg aner heller ikke, hvor længe og hvor meget vi skal teste på længere sigt. Det er ikke noget, vi mærker til lige nu, men jeg ønsker da, at vores personale kommer tilbage til deres respektive erhverv, når de får mulighed for det, siger hun.

Vil sikre personale

Borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S) fortæller, at kommunen vil være klar til at hjælpe for eksempel via jobcentret, hvis der opstår behov for mere personale og udfordringer med at ansætte folk.

Og han vil tage kontakt til Falck for at sikre, at der er en dialog på plads i tilfælde af, at mere personale bliver nødvendigt.

Vil man som indbygger i Horsens, Hedensted og Odder kommuner have overblik over testmuligheder og seneste opdateringer på åbningstider, kan man følge med på Region Midtjyllands og Falcks hjemmesider samt på covid-19-kort.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce