Annonce
Læserbrev

Flere uddannede vikarer til folkeskolen i Aarhus

Folkeskolen i Aarhus har brug for et fast korps af uddannede lærere, der kan træde til som vikarer. Der bliver nemlig stadigvæk brugt alt for mange studenter og andre uuddannede som lærervikarer. Det er uacceptabelt, mener Enhedslisten, og der er stor bekymring over dette blandt forældre. Vi har derfor til årets budgetforhandlinger stillet forslag om et fast vikarkorps af uddannede lærere til folkeskolerne i Aarhus.

Med vores forslag vil vi sørge for at få sikret sammenhængen med den igangværende undervisning, faglig indsigt i stoffet og den nødvendige pædagogiske tilgang til eleverne.

Børn og Unge oplyser, at skolerne har forskellig tilgang til at få dækket lærernes fravær. Der anvendes både fastansatte lærere, faglærte og ufaglærte lærervikarer. Og det fremgår meget klart, at det er langt billigere at benytte uuddannede vikarer ansat på timeløn end uddannede lærere.

I Enhedslisten synes vi bare ikke, det er godt nok, sådan som det fungerer nu, hvilket vi jo også har kunnet læse om i Århus Stiftstidende 13. september. Det går i alt for høj grad ud over undervisningens kvalitet og dermed de kundskaber, som vores børn får med sig fra undervisningen i skolen. Det skal der altså rettes op på.

Børn og Unge oplyser, at det vil koste 86 millioner kroner ekstra om året at have alle vikartimer i folkeskolerne i Aarhus dækket af uddannede lærere. Det er et stort beløb, der jo siger noget om, hvor meget der spares på denne konto, og dermed hvor ofte der benyttes studenter og andre som vikarer.

Vi går til budgetforhandlingerne med en forventning om, at også andre partier i byrådet vil være med til at rette op på dette og dermed få flere uddannede lærere ind som vikarer. Det koster penge. Ja, men det er vigtigt. For vi skal sikre, at vores børn får en god skolegang med et højt fagligt niveau, også når den faste lærer er syg eller fraværende af andre årsager.

Annonce
Lone Nordlander. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce