Annonce
Aarhus

Flere undrer sig over mystik i luftrummet: Hvorfor fløj samme fly flere gange frem og tilbage over Aarhus og Djursland?

Mystiske flyvninger har fået flere til at undre sig over, hvad der skete i luftrummet over Aarhus og Djursland i tirsdags. Foto: Kim Haugaard
Læser har bemærket fly, som fløj i et meget mærkeligt mønster over det østjyske.

AARHUS/DJURSLAND: Flere århusianere og østjyder undrede sig over, hvad der skete i luftrummet over Aarhus og Djursland tirsdag. En af dem kontaktede efterfølgende Århus Stiftstidende.

"Jeg er simpelthen så nysgerrig på, hvad dette fly laver og hvorfor," skrev Kenneth Kristoffersen i en mail til avisen, hvori han samtidig fortalte, at han havde set noget tilsvarende sidste sommer.

Århus Stiftstidende har undersøgt sagen og kan fortælle, at der hverken var tale om en pilot, der ikke kunne finde vej til lufthavnen i Tirstrup, eller en pilot der havde fået lidt for mange genstande, inden han gik i luften.

Annonce

Flyvningerne foregik helt som planlagt.

Det er en tysker

Med hjælp fra det screendump, som den undrende læser havde lavet, og fra administrerende direktør i Nordic Seaplanes og kaptajn‚ Lasse Rungholm, fandt vi frem til, at flyet der lå og fløj frem og tilbage mellem det nordlige Aarhus og et sted omkring Ørsted på Djursland var tysk.

Et tysk fly var tirsdag i gang med opmålinger over Aarhus og Djursland. Flere flyvninger venter i nærmeste fremtid. Avisens læser har downloadet dette billede af flyets bevægelser over Aarhus fra websiden Flightradar24.com.

Flyet kommer nemlig fra Milan Geoservice GmbH, der har base i den tyske by Spremberg, der ligger cirka 140 kilometer syd for Berlin.

Det tyske firma oplyser til Århus Stiftstidende, at man fløj med deres D-IGPS - en Cessna T303 Crusader for at lave en form for 3D scanninger af landskabet. Opgaven er det tyske firma bestilt til af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, der er en del af Energiministeriet.

Her oplyser styrelsens presseansvarlige, at flyvningerne sker for at indsamle data til den årlige opdatering af Danmarks Højdemodel.

"Danmarks Højdemodel viser, som navnet antyder, højdeforskellene i Danmark. Data bliver brugt i mange forskellige forvaltningsmæssige sammenhænge, blandt andet klimatilpasning hvor højdemodeller kan sige noget om, hvor vandet vil samle sig ved for eksempel skybrud eller stigende havvandstand," oplyser Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering til Århus Stiftstidende.

Annonce

Flere flyvninger i vente

Det lader sig naturligvis ikke gøre at indsamle data for hele Danmark ved hjælpe af en række flyvninger fra det nordlige Aarhus og ind over Djursland. Derfor er der også udsigt til flere flyvninger i nærmeste fremtid.

Hvornår de finder sted er afhængig af vejret, men det sker formentlig i løbet af de kommende uger, oplyser Milan Geoservice GmbH.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Annonce