Annonce
Aarhus

Flere unge havner som hjemløse

I gården hos Kirkens Korshær i Klostergade er der kommet planter og orangeri. Her arbejder en af de ansatte, Amanda Andersen, med plantekasserne, mens hun taler med lederen Niels Bjørnø. Foto: Flemming Krogh

Mange ender hos Kirkens Korshær, hvor de får et venligt skub ud i verden, helst til et job.

Annonce

Niels Bjørnø har kun været leder af Kirkens Korshær i Nørre Allé Aarhus i en måneds tid. Men det er længe nok til at se, at der er et stigende problem med unge hjemløse - mellem 18 og 30 år.

- Antallet af dem er fordoblet i Aarhus på de seneste to-tre år, siger han og finder årsagen i blandt andet kontanthjælpsloftet og nedskæringer i hjælpen. Besparelser i psykiatrien spiller også ind.

- Det kan mærkes på bunden, og det stigende antal unge, vi får ind, er højst bekymrende for samfundet, hvor de unge udsatte i det hele taget fylder stadigt mere. Det er vigtigt, at de ikke bliver hængende her hos os ligesom ældre misbrugere, men at vi får dem i gang med noget så hurtigt som muligt, siger Niels Bjørnø, der er 45 år.

Han satte sig i lederstolen 1. november efter Morten Aagaard, der nu er korshærspræst, og den konstituerede leder i en periode, Ole Tvilum, der tager sig af økonomien i Kirkens Korshær.

- Få uger efter at kontanthjælpsloftet trådte i kraft, har flere hjemløse måttet sige deres lejlighed op, og andre frygter det. Nogle får 3000 kroner mindre om måneden og må prioritere medicinen fra, og mange har svært ved at opfylde 225 timers reglen, siger Niels Bjørnø.

Han er yderst tilfreds med, at Korshærens hus er sat totalt i stand og har fået plads til nye aktiviteter.

Gymnastiksalen er ryddet for genbrugsting, der er kommet orangeri i gården og systue i huset, hvor alt i øvrigt er sat i stand, så lokalerne er i fin form og moderne.

- Med det kan vi skabe nye aktiviteter for de mennesker, der kommer her. Give dem et venligt spark bagi og et skub ud i livet og dermed sætte dem i gang i håb om, at det fører til noget mere, så de kan finde en plads i samfundet, siger Niels Bjørnø, der mener, at byens mange gode aktører på området skal bruge hinanden, Frelsens Hær, Koefoeds Skole, Fundamentet og så videre.

- Alle mennesker kan komme hos os, og vi ser på mennesket før diagnosen og misbruget. Vi yder omsorg, og det er vi gode til. Vi tager folk alvorligt, og vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe dem videre, siger Niels Bjørnø.

Mange frivillige står parat til at hjælpe hos Korshæren, ja nogle kommer dagligt, så de nærmest betragter stedet som deres hjem.

Også mange studerende hjælper som frivillige hos Korshæren, først og fremmest om natten.

Kirkens Korshær arbejder tæt sammen med Aarhus Kommune, og i fællesskab har de et projekt med 25 involverede unge, der kan komme i dagtimerne.

Hos Kirkens Korshær bliver der gjort et stort arbejde for at få de unge på ret køl.

- Når de har sofasurfet ni-ti måneder hos familie, venner og bekendte, og den ikke går mere, er der risiko for, at de ryger ud i misbrug. Det vigtigste for os er at gøre dem klar til uddannelse. Hos os kommer de for at finde mening og fællesskab, men vi ønsker at sætte arbejde i stedet, så de skal have en palette af tilbud. Det er svært at leve alternativt. Nogle kan klare det i to-fire måneder, men hvis der er kammerater, som ikke kan, sidder de fast, og det skal vi have dem væk fra, siger Niels Bjørnø.

Kirkens Korshær

Kirkens Korshær i Nørre Allé i Aarhus har cirka 220 besøg i døgnet.

Lørdag 3. december kl. 10-16 er der julemarked med adgang for alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

AGF

AGF-cheftræner: Vores sejre over OB har gjort dem til et bedre hold

Annonce