Annonce
Indland

Flertal afviser afstemning om EU-medlemskab: DF fastholder

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er sket et stort fald i antallet, der vil have en afstemning om medlemskab af EU. Naturligt, mener DF.

Langt flere borgere end tidligere afviser en afstemning om at træde ud af den politiske og økonomiske union EU.

68,3 procent ønsker ikke en folkeafstemning om Danmarks medlemskab, mens 23,4 er positiv ifølge en måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau. 8,2 procent af de mere end 1000 adspurgte svarer "ved ikke".

For tre år siden viste en lignende måling, at 40,7 procent ønskede en afstemning. Dermed er der sket en kraftig udvikling siden målingen fra 2016, der blev foretaget, før briterne stemte for at melde sig ud.

Det giver god mening, mener politisk kommentator Hans Engell, der peger på uro på grund af brexit og i dele af verden.

- Derfor er der en meget stor del af danskerne, der ikke har lyst til at eksperimentere med vores medlemskab, men det er ikke det samme, som at de synes, at EU fungerer pragtfuld, siger han.

Det er den klassiske pragmatiske købmandsmentalitet, danskerne besidder, mener Hans Engell.

- Vi er et af de lande, der har den største samhandel per indbygger. Vi er økonomisk stærkt beroende på samarbejdet i EU, og vi har ikke lyst til at følge eksemplet med det britiske kaos med en situation, som er fuldstændig uafklaret, siger han.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har krævet en folkeafstemning om Danmarks fremtidige medlemskab. Førstnævnte har parkeret kravet, mens sidstnævnte holder fast.

Men det skal først ske, når der er et overblik over situationen, når briterne er trådt ud, understreger Peter Kofod (DF), der er spidskandidat ved valget til EU-Parlamentet på søndag.

- En afstemning er ikke aktuel her og nu, for vi skal kende de muligheder, danskerne kan vælge imellem, siger Peter Kofod.

Han mener, at det er naturligt, at der er sket et stor fald i antallet af personer, der gerne vil have en afstemning om medlemskab af unionen.

- Det er helt naturligt al den stund, at der er en kompliceret brexitproces i gang, hvor der er nogle meget kaotiske scener i det britiske underhus. Når vi kender resultatet, synes jeg, at det er fornuftigt at spørge danskerne, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce