Annonce
Aarhus

Flertal bag ny plan mod parallelsamfund

<p>Bünyamin Simsek (tv) stemte sammen med Venstre imod de fælles initiativer, som man ?ikke mener er nok, mens Rabih Azad-Ahmad (R) stemte for. Foto: Kim Haugaard</p>

De borgerlige partier V, K. DF og LA afviste forslag, fordi det ikke er vidtgående nok. EL stemte også imod.

Annonce
Aarhus Kommune vil bekæmpe samfundsundergravende initiativer, der skaber et parallelsamfund, sådan som TV2s meget omtalte dokumentar »Moskeerne bag sløret« beskrev det, og som var en øjenåbner for mange politikere.
At der skal gøres noget har siden været til debat i Aarhus Byråd og onsdag aften vedtog et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og radikale en række fælles initiativer.
Det store og klare budskab fra byrådet blev det dermed ikke til. Forbrødringen om at gøre noget smuldrede undervejs, og der var derfor kun 17 stemmer fra de tre nævnte partier bag planen mens 14 var imod: V, K, DF, LA og EL.
Det var dog ikke fordi de borgerlige partier er imod, at der skal gøres noget mod hadprædikanter, mangelfuld ligestilling eller social kontrol i religiøse minoritetsmiljøer. De synes bare ikke, at planen fra borgmesteren er vidtgående nok. Og derfor stemte de imod.
Annonce

Plan med 10 elementer

Tilbage står en plan, som rummer 10 elementer i kampen mod vold og overgreb, undertrykkelse og selvbestaltede retssystemer, social kontrol og antidemokratiske værdier samt snyd med sociale ydelser og snyd med foreningsstøtte. Med planen følger en lidt længere beskrivelse af punkterne, som skal »sætte retning« for det videre arbejde, som man skriver.
»Det, som virker, skal vi fortsætte med. Men der skal mere til. Og når der sættes nye initiativer i gang, skal der også følges op. Derfor vil der løbende blive en opfølgning på de initiativer, der sættes i gang. Viser det sig, at der er brug for yderligere initiativer, så tages der nye drøftelser herom,« loves det i planen.
Annonce

Her skal der sættes ind

Initiativerne dækker hele Aarhus, men indsatsen skal fokuseres mod de udsatte boligområder, hvor der kan konstateres problemer med parallelsamfund. Det drejer sig om Vandtårnsområdet Aarhus Nord, Bispehaven, Gellerup/Toveshøj, Herredsvang, Trigeparken, Viby Syd, Frydenlund og Langkærparken.
Formålet står helt klart: Et opgør med samfundsundergravende parallelsamfund i Aarhus.
Dansk Folkeparti havde tidligt i forløbet lagt en liste med 14 forslag frem til stramninger i indsatsen, blandt andet et forslag om, at der aldrig skal bygges en stormoské i Aarhus ,og at Grimhøjmoskéen skal lukkes. Forslag som borgmester Jacob Bundsgaard har stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af og derfor ikke har kunnet støtte. Han mener blandt andet, at det er ulovligt aldrig at ville tillade byggeri af en stormoske, fordi det ikke er foreneligt med religionsfriheden.
Et flertal har da heller ikke kunnet støtte Dansk Folkepartis forslag, som for eksempel Enhedslisten betegner som bizarre og antidemokratiske.
Annonce

V: Ingen reel dialog

Venstre har som eksempel stillet fire forslag, som man heller ikke mener er imødekommet. De er: 1. At der ikke kan blive etableret en stormoské i helhedsplansområdet (Gellerup). 2. At man skal tage et opgør med tryghedsgarantien, der garanterer familier en ny lejlighed i Gellerup, hvis deres nuværende skal rives ned. 3. Klare måltal på indsatsen. 4. Flere skal ud af den passive forsørgelse.
At Venstre bagefter ikke har stemt for borgmesterens fælles initiativer for trods alt at komme et skridt af vejen forklarer Venstres leder, Bünyamin Simsek, på denne måde:
»Borgmesteren har ikke efter sidste møde kontaktet os eller i udvalgsdebatten lagt op til en forhandling, der kunne imødekomme bare et af de fire krav, vi havde. Dermed kan vi ikke stemme for en forhandlingsproces, hvor uenigheder udsættes, og når de skal forhandles, er der intet at forhandle om,« siger Bünyamin Simsek og tilføjer:
»Jeg har strukket hånden frem for et muligt kompromis, men har ikke hørt mere. Og derfor kan vi ikke stemme for forslaget.«
Lars Boje Mathiesen (LA) mener, der alene er tale om en række floskler og en indholdsløs plan, der ikke rykker.
»Og det er meget sigende, at det socialdemokratiske flertal samtidig med denne plan vil lukke Center-10, som netop har taget et opgør med parallelsamfundet og vise de unge en bedre vej,« sagde Lars Boje Mathiesen onsdag aften.
Socialrådmand Thomas Medom (SF) fremhævede, at der både var pisk og gulerod i planen. Og Rabih Azad-Ahmad (R) fremhævede, at langt de fleste med udenlandsk baggrund vil det danske samfund det godt, og derfor skal kommunen fortsat være i dialog med de positive ressourcer, der er, mener han.
»Derfor er det godt, at vi har noget med i planen, der inkluderer folk og ikke ekskluderer dem.«
Marc Perera Christensen lovede at følge tæt op på planen for at afgøre, om rød bloks plan for at gøre op med parallelsamfundet overhovedet virker.
Borgmesteren forsikrede ham om, at alle gerne vil følge tæt med.
»Men det her er ikke en endestation. Der er ingen snuptagsløsninger. Vi kommer til at arbejde i mange år med dette. Og jeg håber, at de øvrige partier vil deltage fremover med løsningsforslag,« opfordrede borgmesteren.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce