Annonce
Aarhus

Flertal i byråd foreslår kæmpevindmøller tæt på Aarhus Ø

Arkivfoto: Annelene Petersen/Scanpix

Et flertal i Aarhus Byråd sløjfer de foreløbige udlagte områder i kommuneplanen til vindmøller og foreslår i stedet tre nye placeringer - blandt andet på Aarhus Havn.

AARHUS: Kæmpevindmøller på 150 meters højde med et vingefang på 140-150 meter kan være på vej på spidsen af Østhavnen på Aarhus Havn blot en kilometer fra den nye bydel Aarhus Ø.

Forslaget om at placere store vindmøller på 4 MW på havnen kommer fra det "røde" flertal i Aarhus Byråd: S, SF, EL, R og Alternativet, der tilsammen har 21 af byrådets 31 mandater.

Flertallet valgte på et byrådsmøde for halvanden måned siden at fastholde, at Aarhus vil have kæmpevindmøller. Dermed forkastede partierne samtidig et forslag fra Venstres rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, om ikke længere udlægge arealer til store vindmøller i kommuneplanen.

Flertallet af partier er for så vidt enige med rådmanden i at pille de hidtidige forslag ud af kommuneplanen. Dermed er der bred enighed i byrådet om at droppe de udlagte arealer til kæmpevindmøller på 150 meters højde ved Studstrup, Hårup, Todbjerg, Borum, Hørslev og Solbjerg. Disse muligheder vil derfor blive fjernet fra kommuneplanen.

Annonce

Tre nye områder her

Modsat rådmanden ønsker venstrefløjen og de radikale i stedet at udlægge tre nye områder til kæmpevindmøller: Aarhus Havn samt et område nord for landsbyen Kasted i hjørnet op mod motorvejskrydset E45/Djurslandsmotorvejen og et område ved Vosnæs Gods i den nordøstligste del af kommunen, som det fremgår af kortet.

I de tre områder er der mulighed for opstilling af i alt cirka 15-20 møller med en totalhøjde på 150 meter, under den forudsætning, at reglerne om støj fra vindmøller kan overholdes.

Onsdag 14. november behandler Aarhus Byråd forslaget på overordnet niveau.

Ifølge forvaltningen i Teknik og Miljø kan opstilling af vindmøller på havnen muligvis konflikte med indflyvningen fra vandflyveren, der lægger til ved havnen.

Fællesråd vil drøfte forslag

Vindmøller på havnen skal under alle omstændigheder undersøges nærmere i en miljøvurdering (VVM), hvor man belyser konsekvenserne for blandt andet indflyvningen fra vandflyveren og opstillede kraner på havnen. Det skal også undersøges nærmere, hvordan møller påvirker det rekreativ miljø langs havnen og støjpåvirker de nærmeste boliger samt visuelt påvirker Aarhus Bugt.

For eksempel ligger hundredvis af boliger på Aarhus Ø blot en kilometer væk i fugleflugtslinje fra spidsen af Østhavnen.

Fællesrådet på Aarhus Ø har endnu ikke hørt om eller drøftet forslaget, siger formand Jan Schrøder Christiansen.

- Umiddelbart vil jeg sige ja til møller derude, hvis det overholder de støjmæssige krav. Det er jo i forvejen en industrihavn med kraner og skibe og andre aktiviteter. Men det er sagt for egen regning. Og jeg forventer, at fællesrådet bliver orienteret om planerne, siger Jan Schrøder Christiansen.

Vindmøller


  • To store vindmøller på 150 meters højde producerer strøm svarende til cirka 1 procent af det samlede energiforbrug i Aarhus Kommune.
  • I dag er der opstillet i alt 19 mellemstore vindmøller i Aarhus med en højde på mellem 42 og 69 meter. De producerer tilsammen hvad der svarer til cirka 1 procent af det samlede energiforbrug i Aarhus Kommune.

Rådmand siger nej

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) er modstander af vindmøller på havnen og i de seks områder, der nu pilles ud af kommuneplanen. Men han er i mindretal.

- Rent æstetisk synes jeg, at møller på havnen går ud over udsigten til Aarhusbugten. Det er ikke smukt at få møller med et vingefang på størrelse med Lighthouse. Vindmøller på den størrelse skal derimod ikke engang ud i bugten men helt ud på havet, mener Bünyamin Simsek.

Venstre er ikke principielt afvisende over for vindmøller. Men i stedet for, at byrådet udpeger mulige områder i kommuneplanen, og gør borgere i flere områder utrygge, mener rådmanden, at man skal behandle ansøgninger om vindmøller konkret og i den takt, de kommer.

Det røde flertal forslår som sagt også vindmølleområder to andre steder. Langs motorvejen ved Kasted ligger området tæt på kommunegrænsen til Favrskov Kommune, der på forhånd har meddelt, at man ikke er interesseret fordi man vil byudvikle området.

Men Favrskov Kommune har ikke vetoret, skriver forvaltningen, og Aarhus Kommune vil derfor godt kunne planlægge for vindmøller i området, selv om støjpåvirkningen skal undersøges nærmere i en VVM-rapport. Dog er ejeren af det udpegede område ved Kasted ikke interesseret i at opsætte møller, meddeler forvaltningen.

Det er ejeren af Vosnæs Gods i Skødstrup tæt på kommunegrænsen til Syddjurs kommune derimod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Corona og masker

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce