Annonce
Debat

Flertal i byrådet siger ja, århusianerne siger nej: Lad os nu genoverveje højhuset på Mindet 6

"Hvis vi siger ja til højhuset ved Mindet, må vi efterhånden spørge os selv, om vores langsigtede politikker for udviklingen af vores by giver mening, hvis vi dropper dem, så snart byens entreprenører står klar med nye prestigeprojekter?" skriver Thomas Medom og Jan Ravn Christensen. Arkivfoto: Jens Thaysen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Skal endnu en af Danmarks højeste bygninger i glas, stål og beton placeres midt i Aarhus? Det er en aktuel diskussion i forbindelse med den mulige bygning af det 150 meter høje kontorhøjhus på Mindet 6.

Byrådsflertallet arbejder for at få dette højhus placeret ved Mindet. I SF er vi kritiske overfor både højde, udseendet på bygningen og anvendelsen af attraktiv plads tæt ved vandet til trafik og parkering.

Forslaget har skabt ophedet debat, og hele 237 høringssvar er blevet afgivet, og størstedelen er kritiske. Høringssvarene belyser mange gode grunde til ikke at opføre så højt et kontorhus på Mindet 6, og som fortjener den brede opmærksomhed.

Annonce

Clara Turner formulerer eksempelvis, hvordan byggeriet kan understøtte en udvikling (eller manglen på samme) af et gråt Aarhus, som de færreste har lyst til at se sig selv i:

“Europas storbyer består af høje, grå kasser, hvor mennesker sidder på deres små kontorer og taster på en computer uden at se træernes blade falde af træerne om efteråret eller vintergækkerne komme frem om foråret. Som ungt menneske kan jeg godt synes, det er svært at se på, at generationen før mig bygger og bygger af denne slags kasser, som helt visuelt ødelægger en by.”


Vi vil gerne udvikle Aarhus, men det skal ske i overensstemmelse med byens ånd og de langsigtede planer, vi som kommune har lagt.


Selvfølgelig skal Aarhus udvikle sig. Vi stemmer også oftest ja til nye projekter, byudvikling og flere boliger og plads til virksomheder. Men det her er en klodset mastodont, der vil rage op over det gamle Aarhus. Aarhus Kommune udarbejder kommuneplaner, helhedsplaner og højhuspolitikker, som skal sikre en sammenhængende by, hvor det nye spiller sammen med det gamle, og vi får skabt en by, der er attraktiv at bo i, også for fremtidige generationer.

Med bygningen af et højhus på Mindet 6 går man imod både kommuneplan, højhuspolitik og helhedsplanen for havnearealerne.

De 150 meter er meget højere, end både kommuneplan og højhuspolitik foreskriver, og vil kræve en ændring af planerne. I vores optik skal der noget helt særligt til, at byrådet fraviger planerne. Projekter, der giver noget igen til borgerne i Aarhus. Hvis vi siger ja til højhuset ved Mindet, må vi efterhånden spørge os selv, om vores langsigtede politikker for udviklingen af vores by giver mening, hvis vi dropper dem så snart byens entreprenører står klar med nye prestigeprojekter?

Med helhedsplanen for havnearealerne blev det aftalt, at den optimale placering af et evt. vartegn for Aarhus ville være udkanten af Aarhus Ø, hvor højhuset ville genere byen mindst muligt. Der har man nu placeret Lighthouse. Hvorfor skal vi så pludselig have et ekstra placeret tæt på byen?

Vi vil gerne udvikle Aarhus, men det skal ske i overensstemmelse med byens ånd og de langsigtede planer, vi som kommune har lagt.

Vi vil afslutningsvis gerne opfordre fortalerne for Mindet 6 til at dykke ned i de mange gode høringssvar og afslutningsvis gøre dem opmærksomme på dette fine citat fra Foreningen for bykultur i Aarhus, der i deres høringssvar skriver: ”Vores by består ikke af huse, men sammenhængen mellem dem”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Nedlukning truer: Coronaen spreder sig på Djursland

Annonce