Annonce
Østjylland

Flest sager i Østjylland: Flere køreskoler snyder med deres elevers kørekort

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politiet har sager om mørkekørsel, der klares med solbriller, og elever, der tager teoriprøven i andres sted.

Annonce

Gider du og kørelæreren ikke rigtig have en køretime sent om aftenen?

Så tag et par solbriller på næsen under en køretime om dagen, og vupti, så er den obligatoriske mørkekørsel klaret.

Eller hvad med teoriprøven. Er den for svær for dig?

Så sender vi bare en anden ind, der kan tage prøven i dit sted.

Dette er blot nogle af de eksempler på svindel, som politiet støder på, når køreskoler i især de større byer skal gøre deres unge elever klar til at færdes frit bag rattet.

Alene sidste år blev der rejst 123 sager mod køreskoler i hele landet, viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet. Fordelt på politikredsene ligger Østjylland i toppen med 49 sager, mens København har haft 45 sager.

 Eksempler på kørelærernes snyd  

Politiet i og omkring landets største byer oplever alt for ofte, at der er visse køreskoler, der prøver at snyde, når deres elever skal igennem indholdet af den obligatoriske "lovpakke".

Nedenfor kan du læse et udpluk af de eksempler på snyderiet, som politiet er stødt på:

* En elev var under teoriprøven udstyret med en skjult øresnegl, så kørelæreren, der lyttede med, kunne give de rigtige svar.

* En elev blev bedt om at skrive under på, at hun havde gennemført tre køretimer i en uge, hvor hun var bortrejst til Dubai.

* En kørelærer havde en tidligere elev, som han betalte for at udgive sig for at være en anden og gå til teoriprøve for vedkommende.

* En elev, der havde dumpet teoriprøven fem gange med brug af tolk, tog i stedet prøven på dansk og fik kun én fejl. Da prøveafvikleren forsøgte at tale med eleven efterfølgende, viste det sig, at eleven ikke forstod dansk.

* En elev blev af sin kørelærer udstyret med solbriller under en køretime i dagtimerne. På den måde overstod eleven ifølge kørelæreren den obligatoriske mørkekørsel.

* En elev kørte under en køretime i dagtimerne i en p-kælder. På den måde overstod eleven ifølge kørelæreren den obligatoriske mørkekørsel.

* En kørelærer stemplede selv, at hans elever havde været på køreteknisk anlæg, selv om de ikke havde gennemført denne obligatoriske kørsel.


Kilder: Københavns Politi, Køreprøvesagkyndiges Landsforening.

Annonce

Urent trav

I Københavns Politi er omfanget af svindlen så stort, at man ifølge fællestillidsmand for færdselsafdelingen Finn Agerholm har afsat tre mand til at behandle sager om snyd.

- Der er helt klart sket en stigning i antallet af sager.

- Vi har eksempelvis haft nogle elever, som har fortalt, at deres natkørsel er foregået ved, at man er blevet udstyret med solbriller, eller ved at man har kørt om dagen i en p-kælder, siger han.

Ifølge Finn Agerholm har politiet også set en elev til en teoriprøve, der var udstyret med en mikrofon og en skjult øresnegl, så kørelæreren kunne lytte med og give de rigtige svar.

På Fyn oplever politiassistent og bestyrelsesmedlem i Køreprøvesagkyndiges Landsforening Steen Caspersen også, at der er urent trav blandt visse køreskoler.

Ikke så grelt som i København, men alligevel i et uacceptabelt omfang.

- Vi oplever, at der bliver snydt på vægten. En del elever får ikke den undervisning, de har krav på, og som de skal have efter lovgivningen, siger han.

Ved at give eleverne færre timer end påkrævet kan køreskolerne ifølge Steen Caspersen tilbyde de unge at tage et kørekort billigere end de mere seriøse steder.

- Og det, vi ser, er nok kun toppen af kransekagen, siger han.

Fakta: 123 sager på et år mod kørelærere

Politiet oplever flere steder i landet, at køreskoler bevidst svindler med elevernes antal køretimer og obligatoriske mørkekørsel.

Dertil kommer sager, hvor kørelærere hjælper elever med at svindle sig igennem teoriprøven ved eksempelvis at guide dem via en skjult øresnegl.

På landsplan blev der sidste år oprettet 123 sager om køreskolers overtrædelse af kørekortbekendtgørelsen.

Herunder kan du se, hvordan sagerne fordeler sig i landets politikredse:

* Østjylland: 49

* København: 45

* Midt- og Vestjylland: 12

* Fyn: 12

* Nordjylland: 1

* Sydøstjylland: 1

* Midt- og Vestsjælland: 1

* Københavns Vestegn: 1

* Sydsjælland og Lolland-Falster: 0

* Nordsjælland: 0

* Bornholm: 0

Der kan i grove tilfælde være sager, der i stedet er registreret som bedrageri, og som derfor ikke er blandt de 123 sager.

Kørelærere, der bliver dømt for at svindle med elevernes kørekortforløb, idømmes typisk bødestraf, kortere betingede fængselsdomme og midlertidig frakendelse af retten til at fungere som kørelærere.


Kilder: Rigspolitiet, Københavns Politi, Køresagkyndiges Landsforening.

Annonce

Svært at gøre noget

I kørelærernes største brancheorganisation, Dansk Kørelærer Union, kender formand Bent Grue godt til historierne om branchens brodne kar.

- Der er rigtig mange, der springer over, hvor gærdet er lavest.

- Det er bare sjældent køreskoler, der er organiseret, og så er det svært for os at gøre noget, siger han.

Dansk Kørelærer-Union har omkring 800 medlemmer, men ifølge Bent Grue er der op imod 1800 køreskoler i Danmark.

Derfor er det mest effektive middel mod svindlen ifølge unionsformanden, når politiet kører ud og laver kontroller.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce