Annonce
Østjylland

Fliser fra Søndergade skal bruges til ny gade i Den Gamle By

Søndergade har masser af de belægningssten, Den Gamle By i Aarhus nu vil genbruge. Formentlig ville de alle være røget ud, hvis ikke Jonas Rump Nielsen og Den Gamle By havde henvendt sig. Foto: Søren E. Alwan

Den Gamle By i Aarhus har sikret sig en ordentlig stak af belægnings-stenene til den 2014-gade, som er på vej - med Hestedamsgade i Horsens som forlæg.

HORSENS: Når fremtidens gæster i Den Gamle By i Aarhus træder ind på museets 2014-gade, vil de sætte fødderne på fliser, der tidligere har ligget i Horsens.

Museet har sikret sig, at det kan overtage en ordentlig stak af belægningsstenene, der fjernes i forbindelse med den store renovering af Søndergade.

Stenene - eller fliserne - er ret karakteristiske med blotlagte gulligtbrune småsten i overfladen.

- De går også under navnet "størknet strandbred", fortæller arkitekt Jonas Rump Nielsen fra Den Gamle By.

Og han tilføjer, at når fliserne får deres fremtidige plads på museet, bliver det også med Horsens i tankerne. For gaden, som skal skabes, etableres med en belægning, der har Hestedamsgade som forbillede: brosten i midten og langs siderne den størknede strandbred.

Annonce

Jo, det er da et puslespil at etablere en 2014-gade, for brikkerne passer ikke altid sammen. Vi må her og der hugge en hæl og klippe en tå, og i den sidste ende lykkes det nok at få puslespillet til at gå op.

Jonas Rump Nielsen
Belægningen i Hestedamsgade danner forbillede for den kommende 2014-gade i Den Gamle By: brosten i midten, fliser ved siderne og op ad husene igen brosten. Foto: Søren E. Alwan

Del af ny hovedindgang

Den Gamle By har over de seneste år arbejdet bevidst med det, der kaldes Den moderne by. Her er gader fra 1927, fra 1974 og inden længe også fra 2004.

Horsens har bidraget før, idet en baggårds-bygningen fra Houmannsgade indgår i 1974-bydelen.

2014-gaden skal spille sammen med den nye hovedindgang, museet er på vej med mod syd til Aarhus' Vesterbrogade. Den kommende gade bliver det første, de besøgende møder - en strækning på 30-40 meter, der på den ene side har indgangsbygningerne, på den anden side huse fra København og Jelling.

De skal bl.a. rumme værtshus, pizzeria, blomsterbutik, bankfilial og en 7 Eleven-butik, ligesom gæsterne kan kigge indenfor i lejligheder hos en kernefamilie og en singlekvinde. Alt sammen færdigt i første halvdel af 2020'erne.

Foto: Søren E. Alwan

Guld værd for os

Og så er der gaden med brostenene, som købstadsmuseet får andetsteds fra, og fliserne, som hentes i Horsens.

- Fliserne var i mange år tip-top moderne, og det er guld værd for os, at vi nu kan få nok til belægningen i vores nye gade, siger Jonas Rump Nielsen.

Når det gælder forlægget for gaden, har han og kolleger besøgt mange lokaliteter i Danmark, ligesom de er taget på tur via Google Maps. Det hele endte med Hestedamsgade, der er tids-typisk med brostenene, som spiller op til fortiden, og de gulligtbrune belægningssten, der har fungeret som fortov i den fodgængervenlige gade.

Netop det sidste er vigtigt.

- Vi kigger efter det, der repræsenterer bredden i de danske kulturmiljøer. Gågaden har vi allerede, skabt med forbillede i Randers. Hestedamsgade i Horsens er anderledes, fordi belægningen tilpasser sig de gamle huse, og fordi der godt måtte køre biler i gaden, forklarer Jonas Rump Nielsen.

Foto: Søren E. Alwan

Anderledes indgang til historien

Og så kan man selvfølgelig stille spørgsmålet, hvorfor et museum skal sætte fokus på noget, der slet ikke er gammelt?

Men bag 1927-, 1974- og nu 2014-gaderne ligger en klar strategi:

- 1974 er for mange allerede gamle dage, og inden vi bliver færdige med 2014-gaden, er den også outdated, siger Jonas Rump Nielsen og ser Den moderne by som en anderledes indgang til historien.

At det fungerer, viser de besøgendes begejstring ved at gæste en fortid, mange af dem selv har oplevet.

Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Påkørte lysregulering og stak af: Kom forbi i anden bil mens politiet var på stedet

Annonce