Annonce
Aarhus

Floorball på et frimærke: De fleste må stå og glo uden for banen

Herrerne her går til floorball (hockey) i Hårup, men klubben er henvist til at spille i skolens gymnastiksal, så der er hele tiden 10 spillere eller flere, der står og venter i hjørnerne, mens der bliver spillet tre mod tre inde på banen. Privatfoto
Hårup ligger i det område af kommunen, der er bedst dækket, når det kommer til boldbaner og idrætshaller. Det er dog svært at få øje på hos byens floorballhold, hvor pladsproblemer tvinger størstedelen ud på sidelinjen som bænkevarmere.

HÅRUP: I landsbyen Hårup nord for Aarhus har byens nye floorball-klub fået 50 medlemmer i løbet af bare et år.

- Vi tog en chance for et år siden og prøvede at sparke en ny sport i gang, og det er blevet en kæmpe succes, fortæller 42-årige Martin Strand, der har boet i byen i 13 år og er holdansvarlig for herreholdet.

Der er bare lige ét problem.

De mange floorballspillere er henvist til træningstider i den lokale folkeskoles gymnastiksal, og den er hurtigt blevet helt utilstrækkelig i forhold til antallet af spillere.

- På herreholdet kommer der gerne 16-20 stykker til træning, og så er der yderligere nogle på venteliste. Vi spiller tre mod tre på banen, så der står hele tiden 10 eller flere i hjørnerne og venter på at komme til, forklarer Martin Strand.

Martin Strand fra Hårup nord for Aarhus spiller i en lokal floorball-afdeling, som i løbet af ingen tid er blevet voldsomt populær. Han vurderer, at sportsgrenen kunne tiltrække mindst dobbelt så mange, men der mangler mere gulvplads at spille på. Privatfoto

Kunne doble op

Pt. er der et damehold, et herrehold og to børnehold - samt endnu et børnehold under opstart.

Derudover ville Martin Strand rigtig gerne starte et hold op for ældre og demente, et hold for lokale unge, samt et familiehold, hvor børn og forældre kan spille med og mod hinanden.

- Vi kunne i hvert fald vækste med 50 medlemmer mere, men jeg har ingen steder at putte dem hen. Oveni har Aarhus Kommune lige åbnet for 120 nye byggegrunde herude. Det kunne jo være, at nogle af de tilflyttere også havde lyst til at være aktive, siger Martin Strand.

Annonce

Træningstid kl. 22.00

Der ligger også en rigtig hal i Hårup, og der ville floorballspillerne rigtig gerne over at svinge med stavene.

Martin Strand har faktisk allerede fået lokale sponsorer til at give tilsagn om at levere professionelle floorball-bander, så hallen ville kunne laves om til i alt fire baner på samme tid.

Det er dog så godt som umuligt at få ledige haltider, for de er allerede booket af især fodbold, håndbold og badminton.

- Vi har fået tilbudt mandag aften klokken 22.00, men det sagde vi alligevel nej tak til. Når først vi har fået floorball-banderne sat op, så ville klokken være hen ad 22.30. Det var lige før, vi ville kunne køre direkte på arbejde næste morgen, når vi var færdige med at spille og være i bad, joker Martin Strand.

Ifølge holdansvarlig, Martin Strand, så har floorball vist sig som en populær sport, fordi det tiltaler mange af de, som måske ikke lige er til håndbold eller fodbold. Alle er mere eller mindre på samme niveau i sporten. Privatfoto
Annonce

Mindst ringe normering

Til trods for, at der står folk på venteliste for at komme til at dyrke idræt, så er Hårup sammen med Mejlby faktisk det lokalområde i Aarhus, der har den bedste - eller mindst ringe - dækning af såvel idrætshaller som boldbaner.

Det fremgår af en analyse af behovet for udbygning af idrætsfaciliteter i Aarhus, som kommunens afdeling for Sport og Fritid udarbejdede i november 2019.

Her kan man se, at der i 2019 var 1.714 indbyggere i nabobyerne Hårup-Mejlby per idrætshal. Kommunegennemsnittet ligger på 3.596 mennesker per hal.

Altså halter forholdene potentielt endnu mere andre steder i kommunen. Rapporten gør dog samtidig opmærksom på, at det også er nødvendigt at inddrage andre faktorer, før man kan konkludere, hvor stort det reelle pres på et områdes faciliteter er.

Eksempelvis om der er en stærk foreningskultur i området, som er i stand til at tiltrække mange indbyggere til at deltage i sport.

Der gåes til den på banen. Og der kigges fra sidelinjen. Privatfoto
Annonce

Bare den skrabede model

Det er der i Hårup, skulle Martin Strand hilse at sige.

- Vi har SÅ meget brug for en hal mere i byen. Det ønsker både de, der dyrker floorball, fodbold, håndbold og badminton. Både så de nuværende sportsgrene kan få ordentlige træningsforhold, men også så nye sportsgrene kan få lov at udvikle sig, siger han.

Den lokale idrætsforening TMIF har i årevis været i dialog med Aarhus Kommune om en ny hal i byen, men indtil videre uden held.

- Sidst det arbejde strandede, skete det med en begrundelse fra Aarhus Kommune om, at der var skabt optimale forhold i Aarhus Nord med en nylig udvidelse af halfaciliteterne i Risskov. Udfordringen er bare, at der er 14 kilometer til Risskov, og i øvrigt bruger de alle deres tider selv, da de er lige så pressede som os, forklarer Martin Strand.

Han tilføjer, at såfremt Aarhus Kommune er villig, så vil Hårup gerne gå forrest som prøvekanin i et pilotprojekt for en ny type budget-idrætshal:

- Jeg vil gerne foreslå, at man udvikler en helt skrabet udgave, som kun består af et gulv med nogle streger og så nogle vægge og et tag over. Vi har ikke brug for springgrav og alt mulig. Bare gulvplads. Jeg vil meget gerne hejse et flag for, om ikke vi i Aarhus kunne udtænke et nyt halkoncept, som både er billigt, og som kan bruges af mange forskellige sportsgrene.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce