Annonce
Kultur

Flot invitation til århusiansk kunstner

Krestine Harboe med et af sine karakteristiske værker, der er begyndt med grene fra skoven. Foto: Hans Petersen

Den talentfulde Krestine Harboe inviteret på arbejdsophold i Kina.

AARHUS: For ikke så længe siden kunne vi på kunstmuseet Aros opleve en række interessante, kinesiske kunstnere, blandt andre den kontroversielle Ai Weiwei.

Til gengæld er det ikke så tit, at Kina har bud efter danske kunstnere. Men det er sket for den århusianske kunstner Krestine Harboe.

Hun har fået en invitation til et arbejdsophold i Kina og en udstilling.

- Jeg skal være der halvanden til to måneder og lave værker til en udstilling i december, siger Krestine Harboe, der først blev uddannet i keramik fra Århus Kunstakademi i Vestergade i 2016.

Annonce

Det er en udstilling med fem stærke kvindelige kunstnere fra fem verdensdele.

Hun er også inviteret til at have værker med på en international udstilling i Norge i november.

- De samme kunstnere, som skal være med i Bergen, skal udstille i Shanghai. Jeg har tænkt mig at arbejde i store størrelser, da jeg får mulighed for det, men jeg vil også lave mindre værker. Min plan er at arbejde videre med de organiske former i de hvidlige, grå og sorte nuancer, der blandt andet kendetegner min kunst, siger Krestine Harboe, der håber, at der er en skov tæt på universitetet, hvor hun kan boltre sig og finde inspiration og materialer.

- Den første tid vil gå med at lære deres ler og glasurer at kende og lave en del prøver, siger hun.

Kuratorer er Bjørn Inge Follevaag og Tina Zhang Ting, og de fire øvrige kunstnere er Linda Sormin (Canada), Chen Xiaodan (Kina), Heidi Bjørgan (Norge), Virginia Leonard (New Zealand).

- Det er en udstilling med fem stærke kvindelige kunstnere fra fire verdensdele. De arbejder på en måde, så kuratorerne har set en rød tråd og en sammenhæng mellem dem. De har alle ler og keramik som materiale.

Krestine Harboe er 40 år, bor i Højbjerg, er vokset op i Aarhus og har gået på Rudolf Steiner-skolen.

- Det er derfra, jeg har de kreative evner, siger hun, der malede 12-13 år, før hun uddannede sig til pædagog.

Den uddannelse brugte hun kun et år, inden hun meldte sig til det tre-årige kursus i keramik på kunstakademiet.

Udstillingen foregår på Wu Changshuo Museum i Shanghai.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce