Annonce
Erhverv

Flot pris til Aarhus-perle: Hædret for flot håndværk

Den ærefulde håndværkspris, Snedkerprisen, går i år til arbejdet med at renovere Smykkeskrinet på Vester Allé i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Den nænsomme restaurering af Smykkeskrinet på Vester Allé, der efter en ombygning nu fungerer som en del af Retten i Aarhus, bliver hædret med Snedkerprisen 2021.

AARHUS: Bygningen er en perle i sig selv, men det er den nylige, nænsomme restaurering og snedkerarbejde i topklasse, der har fået priskomitéen bag Snedkerprisen til at klappe i hænderne.

Derfor modtager Retten i Aarhus nu Snedkerprisen 2021.

Smykkeskrinet, som bygningen kaldes, blev opført som Statsbibliotek i 1898-1902 og har siden 1963 fungeret som Erhvervsarkiv.

Annonce

Efter omfattende restaurering og ombygning gennem de seneste år er Hack Kampmanns bygning i dag indrettet som moderne retsbygning og arbejdsplads, der siden januar i år har huset for Skifte- og Fogedretten, som en del af Retten i Aarhus.

Priser det gode håndværk

-I år ønskede vi at prise det gode håndværk i forbindelse med renovering, genbrug eller miljø, udtaler snedkermester Mads Raaschou, oldermand i Københavns Snedkerlaug i en pressemeddelelse.


Vi har en totalindretning, der viser snedkeriet frem fra bedste side,

Mads Raaschou, Oldermand i Københavns Snedkerlaug


Retten i Aarhus har modtaget Snedkerprisen 2021 for restaureringen og ombygningen af Smykkeskrinet. PR-foto: Helene Høyer Mikkelsen

- Ombygningen af Smykkeskrinet er i vores øjne forbilledlig, og folder både træet og håndværket ud i dette projekt, hvilket gør Retten i Aarhus til en meget værdig modtager, fortsætter han.

Annonce

Faglig stolthed

Rønnow Arkitekter modtager Snedkerprisen 2021 på vegne af et stort hold:

- Det er et fantastisk projekt, som alle involverede er gået til med største omhu, passion og faglige stolthed. Bygningen er født som et arkitektonisk og håndværksmæssigt mesterværk og det har alle involverede gennem hele projektet haft som målestok, udtaler arkitekt og partner i Rønnow Arkitekter, Inge-Lise Kragh.

Det tidligere Erhvervsarkiv, tegnet af Hack Kampmann, har gennemgået en renovering og er nu en del af Retten i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Hun fortæller, at der har været et tæt og velfungerende samarbejde med både bygherre, brugere, fredningsstyrelse, kommunale myndigheder, kunstnere, rådgivere og entreprenører gennem hele projektet.

Annonce

Uddeles for 4. gang

Snedkerprisen uddeles en gang om året, og er tidligere gået til restauranten Noma, snedkerværkstedet Egeværk og Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Renoveringen af Smykkeskrinet viser snedkeriet frem fra bedste side, mener priskomiteen bag Snedkerprisen 2021. Foto: Flemming Krogh

- Retten i Aarhus rummer på en eller anden måde det hele - vi har en historisk perle, respekt for det gamle håndværk og de oprindelige visioner for den nationalromantiske bygning. Vi har en totalindretning, der viser snedkeriet frem fra bedste side, og vi har integrerede kunstværker i løsningen, slutter snedkermester Mads Raaschou.

Snedkerprisen er på 150.000 kroner og doneres af Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Smykkeskrinet

Renoveret i perioden 2017-2020. Ibrugtagning januar 2021.

Bygningen har et areal på 3950 kvadratmeter.

De står bag projektet:

  • Totalrådgiver/arkitektrådgiver: H+ Arkitekter
  • Arkitektrådgiver/restaurering: Rønnow Arkitekter
  • Ingeniørrådgiver: Tækker Rådgivende Ingeniører
  • Entreprenør: Enemærke & Petersen
  • Kunstnerisk udsmykning: benandsebastian
  • Snedkerarbejde: Enemærke & Petersen snedkere, Gjellerupvej Maskinsnedkeri v/Kurt Pedersen, Snedkermester Carl Schneider, Wood Step, Barlby Carlsson, Vahle, Lafuco og Snedkersind.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce