Annonce
Kultur

Flydende kvinder bliver 2017-flagskibe

»De projekter, vi præsenterer, skal have en folkelighed og et højt kunstnerisk niveau. »Life-Boats« er essensen af et folkeligt projekt, der forenes med kunst i højeste klasse. Det er den type aktiviteter, vi skal føde,« mener Gitte Just, kunstnerisk direktør for kulturhovedstaden (tv). Billedhugger Marit Benthe Norheim (th) har været undervejs med ideen om de tre sejlende kvinder siden 2008. Foto: Axel Schütt

Billedhuggeren Marit Benthe Norheim arbejder på tre skibe udformet som kvindekroppe, der kommer til Aarhus i 2017.

Engang var det hærgende vikinger som med skibe drog på togt af de europæiske vandveje. Her cirka 1200 år efter er vi nordboere blevet noget mere fredelige. Denne gang sender vi tre, frodige kvinder - skibe skabt i beton og ladet med dialog og kulturelle møder.

»Vandet er noget som binder os sammen, og som er noget rigtig dansk,« mener Marit Benthe Norheim, der har arbejdet sammen med en bådbygger og en skibsingeniør for at gøre hendes vision sejlbar. »I vores kultur har vi ikke så mange fælles symboler. Kvinderne er som galionsfigurer. Et folkeligt symbol, som altid har været tegn på beskyttelse,« forklarer hun. Foto: Axel Schütt

Marit Benthe Norheim er kunstneren bag de sejlede kvindeskulpturer, der bliver et af 2017-projektets store flagskibe.

Life-Boats

Den dansk/norske skulptør Marit Benthe Norheim har udstillet især i Danmark, Norge og England. Hendes værker er præsenteret på mange museer, f. eks. Nationalgalleriet og Museet for Samtidskunst i Oslo, og Vendsyssel Kunstmuseum.

Hendes »Camping-Kvinder« besøgte Aarhus i 2009, hvor de bl.a. blev præsenteret for 150 europæiske kulturledere ved et internationalt seminar i forbindelse med arbejdet frem mod at blive Kulturhovedstad 2017.

I 2013 erhvervede Det Humanistiske Fakultet ved Aalborg Universitet Marit Benthe Norheims mobile skulpturinstallation »Camping-Kvinder«.

Marit Benthe Norheim, stammer oprindelig fra Norge, men har boet i Danmark i 17 år. Hun er gift med billedhugger Claus Ørntoft, der blandt andet står bag de springende løver ved Marselisborg Slot.

Marit Benthe Norheim har 25 års erfaring med jern og beton- konstruktioner. Hun arbejder også i materialer som sten, bronze, aluminium og diverse plastmaterialer.

De tre kvindeskulpturer i projektet »Life-Boats« skal være færdige i 2016 og kommer til Aarhus i 2017.

Marit Benthe Norheim skabte i 2008 fem »Camping-Kvinder« i beton, som kom vidt omkring på landevejen. Det gav hende ideen til at sende store kvinder ud på vandvejen. Arkivfoto

»Life-Boat« er en kulturel og kunstnerisk manifestation som kommer frem via de europæiske vandveje, Det bliver et mødested for europæisk kunst og kultur. En sejlende manifestation. Projektet er forankret mange steder og omdrejningspunktet er mødet mellem mennesker. Bådene kommer tilbage til Aarhus fuld af alt det, de har oplevet,« fortalte Gitte Just, kulturhovedstadens kunstneriske direktør.

Annonce
Skibene bliver mødesteder for dialog og kulturel udveksling rundt i Europa i løbet af 2016, inden de vender tilbage til Aarhus i 2017. Første sejlende skulptur er allerede færdig. Den måler 12 gange 3 meter og er skabt på Marit Benthe Norheims atelier i Nordjylland. Det måtte bygges om for at få plads til de store kvinder. Foto: Claus Ørntoft

Hun betegner »Life-Boats« som et af de store projekter i 2017-programmet.

Det samlede budget for projektet lyder på omkring 6,9 mio. kroner, som dækker tilblivelsen af de tre skulpturbåde. Pengene skal komme fra fonde, private og offentlige instanser i både Danmark og EU.

På nuværende tidspunkt er der samlet 3,5 mio. kroner ind, men både Fonden 2017 og den selvejende institution, som står bag projektet, er fortrøstningsfulde i forhold til at få investorer til lommerne, når den sidste halvdel skal finansieres.

Derudover skal der findes omkring 2 mio. kroner til projekter om bord på de tre skibe, der skal være på farten i omkring halvandet år.

»Det er et projekt der involverer og skaber nye samarbejder på kryds og tværs. Det er et projekt, som skaber identitet for 2017. Det har den kvalitet, vi gerne vil have som kulturhovedstad, og så skal vi ud at udforske det at være europæere,« siger Gitte Just.

Camping-kvinder og rulle engle

Marit Benthe Norheim er ikke ukendt for århusianerne. I 2008 skabte hun fem store kvinder i beton, der var bygget oven på ældre campingvogne. Projektet blev lavet, da Stavanger var kulturhovedstad tilbage i 2008.

I 2009 besøgte »Camping-Kvinder« Aarhus, da byen bejlede til titlen som kulturhovedstad. Projektet blev tidligere på året hædret med ArtBeat Prisen.

Kvindemuseet præsenterede i 2012 det foreløbige arbejde med »Life-Boats« på en udstilling om Marit Benthe Norheim. Ved samme lejlighed blev hendes »Rolling Angels«, 13 rullende betonengle, vist i Aarhus Domkirke under Teologiens Døgn.

Ideen til »Life-Boats« opstod i en drøm, som Marit Benthe Norheim havde under arbejdet med »Camping-Kvinder«.

»Det var svært at få tilladelse til at køre på vejene, så jeg drømte, at kvinderne i stedet sejlede på vandet,« fortalte hun. Marit Benthe Norheim vendte drømmen med sin mand, billedhugger Claus Ørntoft, der står bag de springende løver i parken ved Marselisbog Slot, og ideen om at skabe nogle skulpturer, som skulle sejle ud i Europa, blev søsat.

Annonce

Skibet er ladet med

»Life-boat« er et portræt af kvindelivet igennem tre forskellige stadier. Først den unge kvinde, som er ladet med længsel. Om bord er en skattekiste til længselsfulde breve. Den gravide kvinde, som er ladet med liv, bliver udsmykket med selvportrætter af børn og unge, mens den ældre kvinde er ladet med minder. På skibet skal portrætteres 20 kvinder over 70 år, og om bord vil gæsterne kunne høre dem fortælle deres gribende historie.

Komponisten Geir Johnson har skabt musik til de tre skibe.

Skulpturene bliver skabt af beton og vejer i sig selv 8,75 ton. Dertil kommer den samme vægt i ballast. De bliver drevet frem af el-motorer, der bliver ladet op med alternativ energi. Der vil være plads til seks-otte mennesker, når skibet sejler. Når det ligger til kaj, kan alt habengut pakkes væk, og så vi der være plads til omkring 20 mennesker om bord.

Bag Marit Benthe Norheims projekt står en selvejende institution med Inger Davidsen, tidligere viceborgmester i Fredericia, i spidsen. Dens eneste formål er at skaffe midler til projektet.

Sammen med forhenværende borgmester samme sted, Uffe Steiner Jensen, var hun også med i den komité, der samlede ind til Bjørn Nørgårds kunstværk i Christianskirken i Fredericia, så man har erfaring med at fundraise.

»Alle i komitéen kommer fra Fredericia, men vi er enige om, at Kulturhovedstadsprojektet ikke kun er for Aarhus, men for hele Danmark,« fortalte Inger Davidsen og om baggrunden for at få Kulturhovedstad 2017 med i »Life-Boat«.

Undervejs i projektet er der blevet skabt en støtteforening, som på nuværende tidspunkt har cirka 200 medlemmer.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce