Annonce
Aarhus

Flygtninge får rundvisning i Aarhus af andre flygtninge

Karem Abdulla og hans kone Khdeja Mahrmud, som ankom til Aarhus for 10 dage siden fra Iran, bliver vist rundt af Nihad Hasan (tv).

Frivillige flygtninge i foreningen 'Den Nye Havn' viser nyankomne flygtninge rundt i Aarhus, for at lette overgangen til danske forhold.

aarhus: En storby som Aarhus kan være en jungle at finde rundt i - for nyankomne flygtninge. Geografisk kan det være svært at finde rundt. Desuden kan det være en stor udfordring for folk fra fremmede kulturer at forstå og finde rundt i 'det danske system', hvor Jobcentre, Politiets Udlændingesektion - som håndterer pas for udlændinge - og andre offentlige kontorer, kan give store udfordringer for nyankome flygtninge.

Derfor laver frivillige i foreningen Den Nye Havn, som ikke handler om byens nye havneområder, men om at hjælpe mennesker, der er kommet til en ny kultur, en ny havn, jævnligt guidede ture i Aarhus.

- Det kan være ressourcestærke syrere, som efterhånden har boet her længe. De vælger at stille op og fortælle om Danmark og Aarhus til nyankomne flygninge fra de samme områder, som de selv kommer fra. Men der er også en del etniske danskere, som mig selv, der vælger at lægge frivillige kræfter i at hjælpe nye flygtninge til at forstå vores samfund, forklarer Axel Bisgaard, som er med på en kølig og vindblæst rundtur denne dag.

Annonce
Et juletræ vakte undren undervejs, da foreningen Den Nye Havn, tog nyankomne flygtninge med rundt i Aarhus.

Mødestedet er Aarhus Banegård. Herfra går en flok på omkring tyve mennekser, både frivillige flygtninge i foreningen, som mestrer forskellige sprog, nye flygtninge og rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medon, som er særligt indbudt denne dag.

- Jeg er imponeret over de mennesker, både flygtninge og etniske danskere, som har valgt at hjælpe til frivilligt i foreningen. Det er tydeligt, at de flygtninge, som efterhånden har opholdt sig i landet i noget tid, er gode til at forklare, hvordan tingene fungerer her for nyankomne flygtninge, lyder det fra rådmanden undervejs på turen.

Jeg er imponeret over de mennesker, både flygtninge og etniske danskere, som har valgt at hjælpe til frivilligt i foreningen.

Thomas Medom
Rådmand Thomas Medon (i midten) var med på turen, hvor offentlige steder som Jobcentre indgik i ruten.

Juletræ vækker undren

Efter at have passeret Vandrehallen i Banegården og Bruuns Galleri, gør flokken ophold ved et af kommunens jobcentre og ved et par andre offentlige kontorer. Tændte pærer i et meterhøjt juletræ tiltrækker også gruppens opmærksomhed.

- Du må fortælle de nye flygtninge om den danske juletradition med at tage juletræer indenfor. De ser ud til at undre sig, siger Thomas Medon til Nihad Hasan, der er med til at fortælle om Aarhus denne dag.

Med sin baggrund i den kurdiske del af Syrien er det ham, som kan fortælle om byen til nogle nye flygtninge fra samme område. Den unge syrer har boet i Aarhus i omrking halvandet år. Alligevel mestrer han et udmærket dansk.

- Jeg har gjort meget for at lære dansk. Det er vigtigt for at få nye venner og komme med i nye netværk. Jeg håber snart at få et job. Måske kan det hjælpe på mit CV, at jeg kan skrive, at jeg har været rundviser i foreningen, siger Nihad Hasan, inden han tager flokken med videre på turen.

Næste stop er Dokk1, hvor de nyankomne flygtninge vil blive introduceret til Borgerservice, som de formentligt også vil få brug for under deres ophold i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce