Annonce
Debat

Flyt Domkirken til Aarhus Ø

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør og forfatter. Foto: Flemming Krogh selvskrevet

Banegraven ligger lige dernede, dyb og bred. Oppe fra Bruuns Bro er der et imponerende vue over den store grav, der stadig skærer sig ind gennem den jyske hovedstad for at ende ved banegården, der for mange år siden lå langt uden for Aarhus´ centrum, dengang byens hjerte var domkirken og Bispetorvet, men det er det ikke mere.

Det er derimod den snart 100 år gamle stationsbygning (1929), hvorigennem travle fodgængere haster af sted med indkøbsposerne fra strøgbutikkerne eller Bruuns Galleri. Rejsende, der pruster og stønner, læsset med bagage på vej til og fra den synkefærdige busstation i et desperat forsøg på blot at nå en armada af tomgangsindifferente taxaer, der venter på bedre tider. Stiftens blinkende lysavis, som fortæller om et nedbrud på den letbane, der har vist sig alt andet end let, en diminutiv kys-hent-og-kør p-plads, gule Midttrafik-busser med og uden ledvogn, der slæber sig rundt om hjørnerne, fordi de fleste skal samle passagerer op, så langt Park Allé rækker.

Ja, vel er det hyggeligt! Det er måske ikke Den Gamle By, men på en eller anden charmerende måde vil en udefrakommende ikke-aarhusianer træde ind i en kollektiv-trafikal tidslomme, der måske ikke helt kan matche den ærværdige stationsbygning, men næsten.

Annonce


Det her scenarie kommer altså ikke til at ske. Banegårdens håbløse, antikverede placering er åbenbart en helligdom, der aspirerer til at komme på UNESCO´s liste over World Heritage.


Og, nej! Den banegård bliver ikke flyttet. Hvorfor skal det største tog-knude-(undskyld ende-) punkt ikke blot blive her. Det skal det, fordi det er centralt, siger de, der sværger til placeringen. Men det argument er som at få hård mave efter at have forspist sig i alt for god mad. Aarhus trænger til et sundt, trafikalt lavement.

Men den store, gabende sluse, som banegraven er, brug den til noget andet end alle de lokomotiver, der med Djævelens magt skal tvinges fra deres syd-nord færd for at svinge mod øst. Sæt alle eventyrerne af derude og slus dem ind på mere fornuftig vis.

Skrot overdækningen, men byg et lækkert, stort, moderne, rummeligt, fleksibelt, multifunktionelt Aarhus-Collosseum, der kan imponere selv den mest indædte uldjyde. Og tænk, hvad der kunne afholdes af koncerter, musicals, basket-DM-finaler, ishockey, atletik, melodi grand prix, Covid 19-vaccinationer og sågar Skanderborgaarhus-Håndbold. Det er næsten for godt til at være helt sandet til!

Hans-Henrik Christensen, cand.mag, løbeinstruktør og forfatter. Foto: Flemming Krogh selvskrevet

Brug taget til bybusserne og læg så en helt ny bus- og togstation ned ved siden af kulturtemplet. Det kan ikke være så svært. Kun dyrt, men alt er alligevel dyrt, selv de dårlige idéer! Og når der nu ikke skal ligge en million rustne skinner og fylde ud, kan der blive plads til grønne oaser, cykel- og gangstier, en bette café med lidt latte og en iskiosk, som man kan frekventere på vejen ud ad den grønne kile til Brabrandstien.

Det her scenarie kommer altså ikke til at ske. Banegårdens håbløse, antikverede placering er åbenbart en helligdom, der aspirerer til at komme på UNESCO´s liste over World Heritage. Og det selv om stationen i historiens uendelige løb er blevet flyttet til bedre placeringer og tider.

Det er jo ikke Sct. Clemens Kirke/Domkirken, der skal ud på Aarhus Ø!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce