Annonce
Skanderborg

Flyt ind i 'Slønglernes' klubhus: Ole Lund Kirkegaards barndomshjem til salg

Med i prisen følger Ole Lund Kirkegaards karakteristiske tegning af Gummi Tarzan og de to ”sløngler” – som han kaldte rødderne i sine bøger -  der i dag pryder gavlen på carporten ud mod strædet. Foto: Google Maps
Den folkekære børnebogsforfatters barndomshjem på hjørnet mellem Sygehusvej og Ole Lund Kirkegaards Stræde i Skanderborg er sat til salg.

SKANDERBORG: De fleste har med stor glæde læst Ole Lund Kirkegaards elskede bøger om blandt andre Orla Frø-Snapper, Lille Virgil og Gummi-Tarzan.

Hører du til den elskede forfatters største fans, drømmer du måske om at lade dine børn vokse op i Ole Lund Kirkegaards barndomshjem? Det kan også være, at du længe har gået med ønsket om at genlæse Ole Lund Kirkegaards 13 bøger i forfatterens barndomshjem?

Nu har du chancen. Ole Lund Kirkegaards barndomshjem på hjørnet af Sygehusvej og Ole Lund Kirkegaards Stræde i Skanderborg er nemlig sat til salg.

Det skriver boliga.dk.

Det kræver dog et pænt stort greb i lommen. 4.998.000 kroner koster den 248 kvadratmeter store villa med første sal og kælder nemlig.

Annonce
Forfatterens barndomshjem er bevaringsværdigt, men ikke fredet. Foto: Danbolig Skanderborg/Hørning

Historisk hus

Carporten var tidligere et udhus, hvor Ole Lund Kirkegaard og venner havde klubhus. Generelt var haven bag villaen fra 1854 et sted, hvor gadens børn kom meget. Her var alt tilladt. Det fortæller Flemming og Birgit Hildebrandt, der i dag bor i huset.

- Fortællingerne går på, hvordan de byggede huler i haven og gravede kanaler til små både. De måtte det hele, så længe de dækkede det til igen, fortæller Birgit Hildebrandt til boliga.dk.

Parret har boet på adressen siden 1990. Huset blevet grundigt renoveret, men historierne lever videre.

- Huset har både sjæl og karisma og er i en fantastisk god stand og godt indrettet, hvilket vi, i alle de år vi har boet her, har nydt, siger Birgit Hildebrandt til Boliga.

- Det har været en spændende tid sammen med Gummi Tarzan og ”slønglerne” (på gavlen red.), som er blevet vist rigtig stor interesse af skanderborgenserne og ikke mindst besøgende i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce