Annonce
Byudvikling

Flyt på landet: Venstres nye høvding vil have byvækst i oplandet

En større del af byudviklingen skal foregå i oplandet, mener Venstres borgmesterkandidat til byrådsvalget 16. november, Christian Budde, der her er fotograferet til et valgmøde i Solbjerg. Foto: Jesper Bech Pedersen
Venstres borgmesterkandidat, Christian Budde, tager et forsigtigt opgør med fortætningspolitikken og med partikollegaen, rådmand Bünyamin Simsek. Venstre vil have mere vækst i oplandet og bedre borgerinddragelse.

AARHUS: Det er et opgør med den måde, politikerne i Aarhus har tænkt byudvikling og vækst på de seneste fire år.

Sådan præsenterer Venstres borgmesterkandidat, Christian Budde, partiets udspil til de kommende års byudvikling.

Onde tunger vil formentlig sige, at der også er tale om Christian Buddes opgør med Venstres detroniserede politiske leder, teknisk rådmand Bünyamin Simseks, politik som chef for netop byudviklingen de seneste fire år.

Annonce

- Jeg vedgår arv og gæld. Venstre har sammen med Socialdemokratiet, konservative og SF i vid udstrækning stået på mål for den markante fortætningsdagsorden, der har kendetegnet den seneste byrådsperiode.  Men vi er gået for langt med den dagsorden, siger Christian Budde.

Her er Venstre gået for langt

Kan du give et eksempel på, hvor I er gået for langt?

- Et eksempel på det er planerne for et meget stort boligområde ved Marienlyst. Der hører jeg enormt mange mennesker sige, at der ikke er blevet lyttet til dem i processen. De har en oplevelse af, at det er ligegyldigt, hvad de siger, for politikerne lytter alligevel ikke, siger Christian Budde.

Planen er at udvikle området vest for Skejby til en by med 6.000-7.000 boliger og omkring 16.000 indbyggere.

- Men det har vi slet ikke infrastrukturen på plads til. Vi risikerer at det går som i Skødstrup, hvor befolkningstallet blev fordoblet på få år, og hvor kommunen siden har brugt år på at få børnepasning, skolekapacitet og den trafikale infrastruktur op på et niveau, der svarer til befolkningstallet.

Det er vel ikke mindst Venstres egen rådmand, der har lanceret Marienlyst-planerne?

- Ja, Venstre har bestemt aktier i planerne, men jeg siger det alligevel, siger Christian Budde.

Annonce

Mere byvækst i oplandsbyerne

Han understreger, at opgøret med den hidtidige politik har to sider. Dels ønsker Venstre at en større del af byvæksten – og dermed befolkningstilvæksten – sker i oplandet helt derude, hvor der er marker i dag.

Jeg vedgår arv og gæld. Venstre har sammen med Socialdemokratiet, konservative og SF i vid udstrækning stået på mål for den markante fortætnings-dagsorden, der har kendetegnet den seneste byrådsperiode. Men vi er gået for langt med den dagsorden.

Christian Budde, borgmesterkandidat, Venstre

Og dels vil partiet have en tidligere og bedre borgerinddragelse i sager om boligbyggeri og byudvikling.

- Vi skal have flyttet meget mere af byvæksten til oplandet og der sikre et varieret byggeri, så der er for eksempel rækkehuse på 90 kvadratmeter til den unge familie med et eller to børn, der gerne vil flytte ud fra midtbyen. Væksten vil betyde, at der kommer flere tilbud til borgerne i oplandsbyerne, når det gælder for eksempel fritidsliv, sport og indkøb, siger Christian Budde og fortsætter:

- Det er klart, at vi er nødt til at prioritere, så nogle oplandsbyer bliver en slags center-byer. Beder/Malling for eksempel er én ting, Mejlby noget helt andet.

Annonce

Drop planer om mere letbane

Efter mange års tilløb er der nu kommet gang i udviklingen af den nye by i Lisbjerg, men Lisbjerg er vel også eksemplet på, at det ikke er helt let at få folk til at vælge at bosætte sig i oplandet?

- Jo, det kan du sige. Men jeg tror nu, at man kan få folk til at flytte til oplandet – Spørring for eksempel - hvis kommunen garanterer, at indenfor fem år vil der være faciliteter til for eksempel indendørs fodbold og badminton til børnene i byen, siger Christian Budde og fortsætter:

- Og vi skal have en kollektiv transport, så det er til at komme til og fra oplandet. Busser der afgår med fornuftige tidsintervaller. Indtil nu har vi brugt milliarder på letbanen, og det er busserne, der har betalt prisen. Det politisk ansvarlige nu er at stoppe udbygningen af letbanen.

- Jeg savner, at borgmesteren melder klart ud i stedet for at gemme sig bag, at vi først skal have en undersøgelse af letbane contra BRT-busser, der kun koster det halve. Skal vi have penge til flere busser til oplandet, kan vi kun finde dem ved at droppe mere letbane, siger Christian Budde.

Han er overbevist om, at der ikke kommer yderligere etaper af letbanen.

- Senest har regionsrådsformand Anders Kühnau tacklet borgmesteren eftertrykkeligt med sin udtalelse om, at regionen ikke vil være med til at finansiere letbanens anden etape, siger Venstres borgmesterkandidat.

Annonce

Ingen garantier til Øgaderne

Betyder Venstres nye syn på byudviklingen, at I også ser anderledes og mindre positivt på  fortætningsbyggerier i Midtbyen, som for eksempel det meget omstridte i Sølystgade?

- Vi kommer stadig til at fortætte i midtbyen, men vi skal have taget trykket af fortætningen. Der vil altid være nogle borgere, der er kede af at se deres by forandre sig. Sådan er det. Men byrådet er jo forpligtet til at sørge for, at der er plads til de op imod 5.000 indbyggere, kommunen plejer at vokse med om året. Mange er bekymrede over forandringerne i byen, og også derfor er det vigtigt, at borgerne bliver inddraget tidligere og bedre i de forskellige planer om byggeri og byvækst.

Og projektet i Sølystgade?

- Jeg vil ikke give garantier i forhold til det projekt. Det kender jeg det ikke godt nok til. Men også fremover vil det være sådan, at Venstre i mange sager vil være enig med Socialdemokratiet, Konservative og SF om en fortætningsdagsorden.

Annonce

Borgerne skal inddrages tidligere

- Men vi skal have en bedre og tidligere borgerinddragelse. Det er ikke enkelt. I Midtbyen er der stærke fællesråd, man kan inddrage, men hvad med de dele af kommunen, hvor der ikke er det? Og er fællesrådene i øvrigt repræsentative for et lokalområde?, siger Christian Budde.

Og han fortsætter:

- Jeg tror, at det er blevet lettere at inddrage folk på et tidligt tidspunkt, hvor et foreslået projekt ikke er så konkret endnu, fordi der er så meget opmærksomhed omkring byudviklingen i dag. Folk ved, at de skal være på tæerne, hvis de vil have indflydelse.

-Men selvfølgelig - og det skal vi ikke glemme - er det i sidste ende byrådet, der har ansvaret og skal træffe beslutningerne, siger Christian Budde.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce