Annonce
Debat

Flyt Slotsholmen ud i landet?

Lone Kofoed Hansen, lektor i digital design, Aarhus Universitet

For 15 år siden udskrev Det Kongelige Teater en konkurrence om et nyt skuespilhus. Et af de indsendte projekter foreslog at bygge huset på en stor pram, dvs. som en flydende struktur. Det var på mange måder en fantastisk idé, fordi det betød, at huset relativt nemt ville kunne flyttes rundt i ind- og udland, bare der var en havn, der hvor det skulle hen. Nu er Danmark jo i udpræget grad en nation med adgang til vandet, og idéen om, at nationalscenen på den måde nemt kunne blive hele landets, er mildest talt smart. Det Kongelige Teater ville med en ret enkel designændring blive landsdækkende.

Jeg kom til at tænke på det forslag i sidste uge, lige inden de nye udflytninger af statslige arbejdspladser blev annonceret. For hvorfor er det egentlig, at vi ikke flytter Folketinget og ministerierne ud i landet? Nu flytter der igen nogle styrelser ud, men beslutningstagernes egne kontorer og mødelokaler bliver boende på en lillebitte ø midt i København --10 km fra Sverige og 300 km fra Esbjerg.

Jeg mener det lidt for sjov, men faktisk også ret meget for alvor. Jeg er med på, at der er mange praktiske årsager til, at alle ministerier ligger tæt på hinanden, fordi så er det nemt at mødes. Men det gælder jo også for mange af de nu udflyttede styrelser, som nu må finde andre måder at pleje deres arbejdsrelaterede kontakter på.

Og hvis spørgsmålet er, hvordan vi får gjort Staten mere synlig og nærværende ude i landet, hvorfor er svaret så ikke, at vi flytter de folkevalgte og deres nærmeste medarbejdere ud blandt det folk, som de både tjener og styrer? Med deres ministerbiler som rullende kontorer, med internettet på mobilen, og med deres private boliger placeret i alt fra Hvide Sande til Græsted og Tårnby, så er de jo allerede derude. Undtagen når de er på kontoret, dvs. undtagen i hverdagen.

Slotsholmens tætte pakning af ministerier på samme sted er opfundet på et tidspunkt, hvor dokumenter altid var på papir, telefoner ikke havde videomulighed, og det tog en dags tid at rejse fra den ene ende af landet til den anden. Det var ganske enkelt praktisk at bo tæt, for så kunne man dele dokumenter og holde møder. Nu har vi videosamtaler på smartphones, og alle dokumenter ligger 'i skyen', så de kan tilgås overalt.

Vi har også indenrigsfly, hurtige togforbindelser (sådan da), og er en af verdens mest bredbåndsdækkede nationer. Infrastrukturen er ikke perfekt -- man sparer på den offentlige transport, der er trængsel på E45, og held og lykke med at få din mobiltelefon på internettet, hvis du er i et tog på Sydvestsjælland eller lige syd for Kolding.

Men det ville til gengæld blive fikset i lyntempo, hvis Transportministeriet lå i Maribo, Beskæftigelsesministeriet i Middelfart, Finansministeriet i Ribe, Integrationsministeriet i Sønderborg og Forsvarsministeriet på Bornholm, midt ude i Østersøen med hurtig adgang til Baltikum. Vi ville få bedre infrastruktur overalt, for pludselig var beslutningstagerne afhængige af det -- togdrift, taxabevillinger i udkantsdanmark, og antallet af mobilmaster ville helt sikkert blive ordnet hurtigt, og det ville være til gavn for alle.

Så jeg mener det lidt for sjov, men faktisk også ret meget for alvor, for hvorfor ikke? Man kunne evt. finansiere det ved at udleje rummene på Christiansborg via airbnb (ok, nu bliver jeg fjollet, men forestil jer lige det provenu). For som jeg ser det, så er idéen om, at styrelserne skal flytte, mens beslutningstagerne ikke skal, allerede ret fjollet.

Jeg bifalder tanken om, at den offentlige forvaltning skal spredes, og jeg er glad for, at nogen nu er blevet klogere på, hvordan man forstår den rolle, som forvaltninger og offentlige kontorer også spiller ift. lokalmiljøer og sammenhængskraft. Det er jo ikke mere end 10 år siden, at alt blev centraliseret sådan, at små kommunekontorer og politistationer lukkede, og det har haft betydelige konsekvenser rundt omkring i købstæderne.

Men de nuværende udflytninger gør ikke noget ved et grundlæggende problem i den nuværende politiske struktur: der er vanvittigt langt fra de smalle korridorer på Slotsholmen til gaderne og vejene ude i landet.

Politikerne skal nok komme rundt -- om ikke andet har de jo en valgkreds at passe -- men oftest kigger de alle stik øst sammen med embedsmændene og lobbyisterne. Faktisk så meget, at DR har det (glimrende) tv-program "Langt væk fra Borgen", hvor værten tager to politikere i hånden og sætter dem af ude på landet, for at de kan se, hvordan andre hverdage i Danmark ser ud. For nok har vi Facebook, Twitter og andre sociale medier, men det er ligesom ikke det samme.

Hvis man hurtigt skal brainstorme videre, så kunne man måske ligefrem genoptage forslaget om det flydende skuespilhus, og i stedet putte livet på Christiansborg ind i et hus på en stor pram? Sæt vand under Folketinget, bind et par slæbebåde fast til det, og træk det så rundt i landet, hvor det politiske liv ville kunne foregå, der hvor skuden lagde til.

Vi skal ikke være bange for, at det ikke blive værdigt og monumentalt nok -- man kan, som konkurrencebidraget tydeligt demonstrerer, sagtens bygge smukt, storladent og moderne, selvom huset ligger i vandoverfladen. Det oprindelige forslag kom fra det nu hedengangne teater Dr Dante og den nu verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels, og jeg er sikker på, at de to parter kunne få noget spændende ud af at gentænke det politiske liv ud fra en metafor om et flydende totalteater.

Hvis vi kombinerede Folketingsskibet med ministerier rundt omkring i landet, så ville vi have et ægte mobilt og moderne politisk liv, hvor Staten kom til Folket på en fleksibel måde, og hvor vi ikke behøvede at være så bekymrede for, om en eller anden udflytning af en styrelse nu skulle forstås som en straf eller en mulighed.

Det er fx allerede sådan, at de embedsmænd, der vil gøre karriere i Udenrigsministeriet, skal være beredte på at blive udstationeret på diverse ambassader rundt omkring i verden. Og det ved de godt, når de søger jobbet, for logikken er: Hvis du vil vide noget om, hvordan verden fungerer, så skal du ud i den.

Så hvis vi vil have offentlig forvaltning i alle kanter af Danmark, nu hvor vi har lukket alle de kommunale kontorer, så ville den mest effektive statslige udflytning være at sprede ministerierne. Det ville give kortere afstand mellem den politiske indercirkel og folket, og det ville udnytte til fulde, at vi i en digitaliseret tidsalder alligevel har alt tilgængeligt fra vores smartphones.

Hvis jeg kan eksaminere og deltage i konferencer på Skype fra mit kontor i Århus, så kan man også holde et udvalgsmøde mellem Middelfart og Maribo. I'm deadly serious, også selvom det lyder lidt fjollet.

Daværende teaterdirektør Nikolaj Cederholm og nu hedengangne arkitektfirma PLOTs forslag til det flydende skuespilshus kan ses her: http://www.drdante.dk/dkt/index.htm

Annonce

Hvorfor er det egentlig, at vi ikke flytter Folketinget og ministerierne ud i landet?

Lone Koefoed Hansen, lektor i Digital Design, Aarhus Universitet
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce