Annonce
Leder

Flytningen af OL var uundgåelig

Annonce

Når man ser på, hvor alvorligt corona-krisen i disse dage udvikler sig for hele verden, så fremstår afviklingen af et sportsarrangement som uendelig ligegyldigt. For ser man det i lyset af, at der med stor sandsynlighed vil dø hundredetusindevis af mennesker i løbet af de kommende uger, så er det at finde ud af, hvem der er planetens hurtigste mand eller bedste gymnast, naturligvis kun en ligegyldig parentes.

Når det alligevel er værd at bruge spalteplads på, så er det fordi De Olympiske Lege er mere end bare et stort sportsstævne. Det er verdens største event, som milliarder af mennesker fra hele verden følger intenst med i. Derfor var det også en stor men naturligvis en absolut nødvendig beslutning at flytte OL i Japan denne sommer til næste sommer.

For naturligvis er det alt andet end realistisk, at kampen mod coronavirus vil være så meget under kontrol, at det allerede 1. juli vil være forsvarligt at samle mange tusinde mennesker fra hele verden i Tokyo.

Forhåbentlig vil vi i juli være forbi epidemien i Danmark og Europa og måske også de fleste steder i Asien og Amerika. Men corona har ikke for alvor gjort sit indtog i eksempelvis Afrika endnu.

Så et OL i Tokyo kunne risikere at blive startskuddet til endnu en opblusning af sygdommen og dermed potentielt endnu flere dødsfald. Den risiko må vi aldrig tage. Heller ikke selv om flytningen koster mange milliarder.

Fra atleterne er der naturligvis fuld opbakning til flytningen af legene. Men derfor kan beslutningen ikke undgå at gøre meget ondt på flere af de potentielle deltagere. For nogle atleter som eksempelvis århusianske Sara Slott skulle OL være sidste skridt i karrieren, men nu må hun og flere andre vurdere, om OL er så stort et mål, at det er værd af gennemgå yderligere et års træning. For andre er det spørgsmålet, om de nu overhovedet kommer med til legene, eller om de risikerer at skulle gennem ny kvalifikation, og så måske slet ikke kvalificere sig.

Det er alvorlige dilemmaer for atleter, der måske har brugt flere år eller mere med OL som eneste mål for øje.

En flytning af et OL fra et år til et andet er aldrig tidligere sket, og kun tre gange er OL ikke blevet afholdt som planlagt. En gang i forbindelse med 1. Verdenskrig og to gange i forbindelse med 2. Verdenskrig.

Denne gang er det heldigvis ikke ufred mellem landene, der er skyld i problemerne. Det er hele verden, der er i krig mod corona, og den krig vindes desværre kun ved blandt andet at udsætte OL til næste sommer.

Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona-smitte og fester med høj musik: Politiet fortsætter øget patruljering og tilsyn

Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Annonce