Annonce
Leder

Flytningen af OL var uundgåelig

Hele verden er i krig mod Corona, og den krig vindes desværre kun ved blandt andet at udsætte OL til næste sommer.

Når man ser på, hvor alvorligt corona-krisen i disse dage udvikler sig for hele verden, så fremstår afviklingen af et sportsarrangement som uendelig ligegyldigt. For ser man det i lyset af, at der med stor sandsynlighed vil dø hundredetusindevis af mennesker i løbet af de kommende uger, så er det at finde ud af, hvem der er planetens hurtigste mand eller bedste gymnast, naturligvis kun en ligegyldig parentes.

Når det alligevel er værd at bruge spalteplads på, så er det fordi De Olympiske Lege er mere end bare et stort sportsstævne. Det er verdens største event, som milliarder af mennesker fra hele verden følger intenst med i. Derfor var det også en stor men naturligvis en absolut nødvendig beslutning at flytte OL i Japan denne sommer til næste sommer.

Annonce

For naturligvis er det alt andet end realistisk, at kampen mod coronavirus vil være så meget under kontrol, at det allerede 1. juli vil være forsvarligt at samle mange tusinde mennesker fra hele verden i Tokyo.

Forhåbentlig vil vi i juli være forbi epidemien i Danmark og Europa og måske også de fleste steder i Asien og Amerika. Men corona har ikke for alvor gjort sit indtog i eksempelvis Afrika endnu.

Så et OL i Tokyo kunne risikere at blive startskuddet til endnu en opblusning af sygdommen og dermed potentielt endnu flere dødsfald. Den risiko må vi aldrig tage. Heller ikke selv om flytningen koster mange milliarder.

Fra atleterne er der naturligvis fuld opbakning til flytningen af legene. Men derfor kan beslutningen ikke undgå at gøre meget ondt på flere af de potentielle deltagere. For nogle atleter som eksempelvis århusianske Sara Slott skulle OL være sidste skridt i karrieren, men nu må hun og flere andre vurdere, om OL er så stort et mål, at det er værd af gennemgå yderligere et års træning. For andre er det spørgsmålet, om de nu overhovedet kommer med til legene, eller om de risikerer at skulle gennem ny kvalifikation, og så måske slet ikke kvalificere sig.

Det er alvorlige dilemmaer for atleter, der måske har brugt flere år eller mere med OL som eneste mål for øje.

En flytning af et OL fra et år til et andet er aldrig tidligere sket, og kun tre gange er OL ikke blevet afholdt som planlagt. En gang i forbindelse med 1. Verdenskrig og to gange i forbindelse med 2. Verdenskrig.

Denne gang er det heldigvis ikke ufred mellem landene, der er skyld i problemerne. Det er hele verden, der er i krig mod corona, og den krig vindes desværre kun ved blandt andet at udsætte OL til næste sommer.

Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce