Annonce
Kultur

Flyttedag: Skulpturen 'Havet' er kommet hjem til Gellerup

Skulpturen "Havet" af billedhugger Bent Sørensen måtte gå grueligt meget igennem, inden den igen fik en ny placering. Nu står den i Gellerup, bydelen hvor den oprindeligt blev placeret i 1981. -Skulpturen er kubisk og passer enormt godt til arkitekturen i Gellerup, så valget er oplagt. Det er som om den er tegnet til det byrum, siger stadsarkitekt Stephen Willacy. Foto: Axel Schütt

Skulpturen "Havet" der indtil for nylig levede en hengemt tilværelse på en opmagasineringsplads ved Eskelund er efter renovering nu kommet til ære og værdighed igen. Med en placering i Gellerup er Bent Jørgensens skulptur vendt hjem til sin oprindelige placering.

Annonce

GELLERUP: "Hvorfor er denne skulptur dumpet her?". Sådan lød det overskriften på en artikel, da Århus Stiftstidende i februar 2016 skrev om skulpturen "Havet", der i tre-fire år havde stået til opmagasinering ved Eskelund.

Skulpturen af Bent Sørensen var i 1981 blevet købt af Aarhus Kommune og opstillet foran Gellerup Kirke, hvor den på daværende tidspunkt ikke vakte den store jubel. Her stod den en årrække, indtil en udvidelse af den lokale daginstitution sendte "Havet" på depot, hvor den levede en tilværelse i glemsel.

Men i september 2016 blev den halvandet ton tunge jernskulptur fragtet til Skulpturstøberiet Svendborg, hvor en større renovering fandt sted. Nu skulle der findes en ny placering til "Havet".

Historien om "Havet"

Skulpturen "Havet" af billedhugger Bent Sørensen blev oprindeligt offentliggjort ved udstillingen "Sten, Jern, Bronze" i anledning af Aarhus Festuge i 1981.

Efterfølgende blev den placeret på torvet ved Gellerup Kirke. Herfra blev den imidlertid flyttet, da en lokal daginstitution fik udvidet sit legeområde.

I februar 2016 skrev Århus Stiftstidende en række artikler om, at skulpturen nu stod på en opmagasineringsplads ved Natur og Vej Service på Eskelundvej i Viby, hvor den havde stået i tre-fire år.

I september 2016 blev skulpturen fragtet til Skulpturstøberiet Svendborg for at blive renoveret.

Den halvandet ton tunge jernskulptur er nu vendt tilbage til Gellerup, hvor den har fået en permanent placering ved den nye Karen Blixen Boulevard.

Bent Sørensen (1923-2008) var uddannet fra Kunstakademiet i København i 1947. Han modtog flere udmærkelser, deriblandt prestigefyldte Eckersberg Medaillen (1959) og Thorvaldsen Medaillen (1977). Han anvendte mange former for materialer, men arbejdede for det meste i jern, bronze og stål. Hans skulpturer er også placeret flere steder i udlandet.

Flere borgere og fællesråd kom efterfølgende med forslag til, hvor skulpturen kunne stå.

- Vi nærmede os en placering i Viby, men jeg var lidt skeptisk, da jeg ikke synes, at det er en skulptur, der passer til en park. Den passer mere til noget bynært, da den har noget meget arkitektonisk i sin fremtoning, forklarer stadsarkitekt Stephen Willacy.

Han fortæller, at han ringede til Viby Fællesråd, da det var deres forslag at placere skulpturen i et grønt område i Viby.

- Det viste sig, at den pågældende person også sad i Brabrand Lokalarkiv, og han syntes, som jeg, at det var mere oplagt, at skulpturen kom til Gellerup, hvor den stod oprindeligt. Det var noget af et sammentræf, da lokalarkivet har til huse lige ved Gellerup Kirke, hvor skulpturen oprindeligt havde stået, fortæller Stephen Willacy, som mødte opbakning til den idé i kommunens kunstudvalg.

Han forsøgte i første omgang at give "Havet" præcis den samme placering, men erfaringer fra Eutopia, et af Aarhus 2017's fuldmåneprojekter i Gellerup, viste, at det gav mening, at byrummet var fleksibelt, så det kunne bruges til flere formål.

I stedet faldt valget på en plads i nabolaget, hvor Karen Blixens Boulevard slår et sving ind til den kommende byport i Gellerup.

- Vi blev enige med Brabrand Boligforening om, at det var en oplagt placering. Skulpturen fungerer som et hængsel mellem den nye boulevard og den gamle plads, hvor den stod før. Det har været lidt en rejse at finde det rette sted, men jeg synes, at skulpturen er landet godt der, siger stadsarkitekten, der er glad for at "Havet" er kommet til ære og værdighed igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

Annonce