Annonce
Aarhus

Flyttefolk i knibe: Parkerede biler blokerer for flyttebiler i Aarhus midtby

Flytning i J. M. Mørks Gade i Aarhus tirsdag morgen. Skiltet på fortovet viser tydeligt, at her må hverken parkeres eller standses. Foto: Hans Petersen
Bilister respekterer ikke skilte, parkerer hvor de ikke må og flytter rundt på skilte. Det kan give farlig trafik og kunden en ekstra regning.
Annonce

AARHUS: Flyttefolk har fået problemer, når de skal flytte for mennesker, der bor i midtbyen af Aarhus.

Bilister respekterer ikke altid de skilte, flyttefolkene sætter op for, at de kan holde med de store flyttebiler helt ind til kantstenen. Det betyder, at flyttevognene undertiden må holde i anden række og genere den øvrige trafik og nogle gange helt hindre, at den kan passere stedet.

Stig Møller Siig råber vagt i gevær. Han ejer "Dit Flyttefirma", der har adresse på Sommervej 17 i Aarhus V.

- Vi har ofte store problemer med parkering i Aarhus, når vi skal flytte for folk. Vi kan søge på Virk.dk om at opsætte parkering- og standsning forbudtskilte med undertavler, der viser tidsrummet for forbuddet. Som vi skal, sætter vi skiltene op 48 timer, før forbuddet træder i kraft. Hvis der allerede holder biler der, tager vi billeder af dem som dokumentation, forklarer Stig Møller Siig.

- Vi forsøger først at få de parkerede biler fjernet med politiets hjælp. Det kan tage tid og derfor koste penge. Lykkes det ikke, bliver vi undertiden nødt til at holde i anden række. Det er ubehageligt, og vi udgør en risiko for, at andre kommer i fare i trafikken, siger han.

Jeg håber, at byens borgere bliver mere opmærksomme på problematikken og vil hjælpe os.

Stig Møller Siig, ejer af Dit Flyttefirma.

Annonce

Hvem skal betale?

Vicepolitiinspektør Martin Rasmussen fra Østjyllands Politi siger, at problemet naturligvis er større i Aarhus end andre steder.

- Hvis biler holder i vejen, tager flyttefolkene kontakt til os på telefon 114. Vi tager fat i ejerne af bilerne og beder dem om at flytte køretøjerne. Hvis bilernes ejere ikke tager telefonen, kan vi bede Dansk Autohjælp eller Falck om at fjerne bilerne, forklarer Martin Rasmussen og tilføjer:

- Der er den krølle på sagen, at når man skal finde ud af, hvem der skal betale regningen, skal man vide, hvornår køretøjet er blevet parkeret. Hvis bilen holdt på stedet, da skiltene blev sat op og ikke er fjernet, skal flyttefirmaet betale. Men det kræver dokumentation med et foto med datostempel. Hvis bilen er parkeret på stedet, efter at skiltene er sat op, skal bilens ejer betale for at bilen bliver fjernet. Det handler altså om at bevise, hvem der har skylden.

Martin Rasmussen siger, at nogle flyttefirmaer undertiden ikke har haft kendskab til, at de skulle have dokumentation, men det lærer de undervejs.

- Heldigvis lykkes det i langt de fleste tilfælde at få fat i bilens ejer, der derefter fjerner bilen. Men når vi ikke kan få fat i ejeren, er vi nødt til at gøre noget, siger Martin Rasmussen.

Biler, der biler bugseret væk, bliver placeret på et egnet parkeringsareal.

Annonce

Brug de rigtige skilte

I reglerne står også, at der skal bruges autoriserede skilte. Det nytter ikke at sætte et papskilt med håndskrift op. Firmaet "Saferoad" kan bestilles til opgaven, men et flyttefirma kan også gøre det selv, blot skiltene er de autoriserede.

På den kommunale hjemmeside brugaarhus.dk kan man plotte ind på den adresse, hvor flyttebilen skal holde, og se, om en tilladelse er givet. En ansøgning går fra kommunen videre til politiet.

- Det går ret hurtigt med at få en godkendelse, siger Stig Møller Siig.

Når en tilladelse er givet, bliver den markeret med en grøn streg på et kort inde på brugaarhus.dk, så alle borgere kan se det.

Flyttefolkene i gang med jobbet i J.M. Mørks Gade tirsdag morgen. Foto: Hans Petersen
Annonce

Ringe respekt

Stig Møller Siig noterer, at hans firma har et fint samarbejde med politiet, men at borgernes respekt for skiltene er meget ringe.

- I kun cirka et af fem tilfælde oplever vi, at skiltene bliver respekteret. I de øvrige står vi med balladen, og jeg har cirka tre flytninger i midtbyen på en måned. Hvis det lykkes politiet at få kontakt til ejerne, er det ikke usædvanligt, at der går en-to timer, før køretøjerne er væk. I nogle tilfælde lykkes det slet ikke. Vi har oplevet, at politiet har håndteret sådan en situation ved at give os tilladelse til at holde midt på vejen, så al gennemkørsel eller forbikørsel er umulig. Det er ubehageligt og ikke holdbart for os, og jeg tvivler på, at mit eventuelle erstatningsansvar for person- eller materielskade, bortfalder, siger en bekymret Stig Møller Siig.

Han fortsætter:

- Vi ved alle, hvor irriterende det er, når der holder en lastbil og spærrer det hele. Og det sker selvfølgelig altid, når vi har mest travlt. Derfor er det så vigtigt, at folk respekterer vores skilte, så vi undgår at holde i vejen. For kunderne, der har booket et flyttefirma, har det også en ikke ubetydelig økonomisk konsekvens.

Her er der plads til, at biler kan passere. Men skulle flyttebilen have holdt i anden række i J.M. Mørks Gade, var trafikken blevet blokeret. Foto: Hans Petersen
Annonce

Bilen blev fjernet

Han giver et eksempel:

- Tirsdag flyttede vi fra J.M. Mørks Gade i det centrale Århus. Gaden er ensrettet og er en af de mest trafikerede i midtbyen. Sådan et sted kan vi simpelthen ikke gennemføre flytningen, før flyttevognen er parkeret. Vi skulle ned fra fjerde sal, så vi var fire mand og en flyttevogn. Det betyder, at det koster kunden 2375 kroner i timen, eller med andre ord næsten 40 kroner i minuttet. Det er ventepenge, der vil noget, og frustrationen hos kunden er bestemt til at få øje på, siger Stig Møller Siig.

Han kunne glæde sig over, at det ikke blev nødvendigt at flytte biler med tvang i J.M. Mørks Gade. Ganske vist holdt en bil parkeret der, hvor flyttefolkene skulle parkere. Men efter en opringning fra politiet kom ejeren hurtigt og fjernede bilen, så flytningen kunne gennemøres.

- Vi oplever ofte, at folk vender vores skilte om eller imod hinanden, så man ikke kan se symboler og tekster, eller de flytter dem et andet sted hen, fortalte flyttefolkene, der slæbte møbler ned på gaden i J. M. Mørks Gade.

- Jeg håber, at byens borgere bliver mere opmærksomme på problematikken og vil hjælpe os, siger Stig Møller Siig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce