Annonce
Aarhus

Flytteoprydning: 9479 hjerner skal smides ud, når psykiatrien flytter til Skejby

Hjernerne på Risskov hospital skal ikke bevares, når hele psykiatrien flytter til Skejby. Det mener forskere og administrationen i Region Midtjylland. Arkivfoto: Rune Evensen/Scanpix

En helt unik samling af hjerner fra psykiatriske patienter skal ikke med, når psykiatrien flytter fra Risskov til Skejby. Det foreslår Aarhus Universitet og administrationen i Region Midtjylland.

Annonce

AARHUS: I løbet af 2018 flytter hele psykiatrien i Aarhus fra Risskov til helt nybyggede lokaler i Skejby. Og det betyder samtidig et opgør med en unik samling af hjerner, som er indsamlet fra psykiatriske patienter i perioden 1945-1982.

Ihvertfald hvis det står til administrationen i Region Midtjylland og Aarhus Universitet, der i i fællesskab har vurderet, at den videnskabelige kvalitet og den potentielle forskningsmæssige værdi ikke står mål med omkostningerne til at bevare samlingen.

De i alt 9479 hjerner er indsamlet fra psykiatriske patienter indlagt på danske statshospitaler i perioden 1945-1982, men der er kun journaler tilknyttet 2000 af dem.

Det er én af årsagerne til, at forskningsværdien er meget lav - man ved simpelthen ikke, hvilken diagnose, der har været tilknyttet den enkelte hjerne, og dermed kan man svært bruge fund i hjernerne til noget. Det forklarer institutleder Kristjar Skajaa fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

- Det koster flere millioner kroner at flytte og bevare samlingen, og når vi sammenholder den udgift med den videnskabelige værdi, er konklusionen, at værdien ikke står mål med omkostningerne. Det forskningsmæssige udbytte har været så begrænset, at pengene kan bruges bedre, siger Kristjar Skajaa.

Han kender ikke den eksakte grund til, at hjernene i første omgang er blevet bevaret, men gætter på, at der sikkert har været et ædelt formål.

- Der er sikkert nogle forskere, læger eller psykologer, der har fundet det interessant at gemme dem med henblik på fremtidig forskning.

Men i dag bruger man ifølge hans oplysninger hjernene meget lidt eller slet ikke.

Der har været en del henvendelser fra ind- og udland fra bekymrede forskere, som taler for bevarelse af samlingen, men selvom den i sin størrelse er unik, er dens kvalitet og forskningsmæssige værdi altså begrænset, lyder vurderingen. Formalin, som hjernerne er opbevaret i, ødelægger væv og gør det usikkert, om man får valide resultater siger Kristjar Skajaa.

Annonce

Etisk nedlæggelse

Hovedparten af hjernerne er indsamlet uden samtykke - efter gældende regler - og Den Videnskabsetisk Komite har tidligere udtalt, at det vil være uetisk at kontakte pårørende forud for forskning i Hjernesamlingen.

Om samlingen skal nedlægges, skal regionrådet tage stilling til ved et møde i juni.

En eventuel nedlæggelse af samlingen vil ske i dialog med Etisk Råd og patientforeningen SIND samt inddragelse af de øvrige patientforeninger for at sikre, at en eventuel nedlæggelse af samlingen kan gennemføres på en etisk forsvarlig måde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Annonce