Annonce
Østjylland

Flytteplaner skaber bekymring: Nørrevangsskolen risikerer at havne på ghettolisten

Mogens Nyholm mener, at det er fejlagtigt af forvaltningen at kalde planerne for Nørrevangsskolen for nytænkning. Arkivfoto: Annelene Petersen
Det radikale byrådsmedlem Mogens Nyholm er klar til at kæmpe Nørrevangsskolens sag, efter at forvaltningen har analyseret på mulighederne for at flytte både eliteidrætsskolen og 10. klassecentret til Tirsdalens Skole.

Randers: Nørrevangsskolen risikerer at havne på ghetto-listen, hvis politikerne gør alvor af planer om at flytte Eliteidrætsskolen Randers og 10. klassecentret fra skolen i Nordbyen til Tirsdalens Skole i Sydbyen.

Det frygter Radikale Venstres Mogens Nyholm, der har stillet 12 spørgsmål til forvaltningen og indstillet til byrådet, at elitecentret og Center10-Linjen bevares på Nørrevangsskolen.

Hvis der endelig vedtages en flytning, skal Nørrevangsskolen kompenseres, så den ikke får forringet sin status, mener Radikale Venstre i Randers.

Annonce

Fuldstændig tåbeligt

- Jeg siger ikke, at det ikke skal flyttes, men så er man nødt til at opjustere Nørrevangsskolen. Det ville være fuldstændig tåbeligt, hvis vi selv er skyld i, at de bliver dømt til ghetto næste år, fordi vi ikke bruger hjernen, siger Mogens Nyholm.


Jeg siger ikke, at det ikke skal flyttes, men så er man nødt til at opjustere Nørrevangsskolen. Det ville være fuldstændig tåbeligt, hvis vi selv er skyld i, at de bliver dømt til ghetto næste år, fordi vi ikke bruger hjernen.

Mogens Nyholm, byrådsmedlem, Radikale Venstre


Flytningen eller det, som forvaltningen kalder "nytænkning af Nørrevangsskolen", har senest været oppe at vende på et møde i skole- og uddannelsesudvalget forleden, hvor der blev drøftet fire punkter, som alle beskæftiger sig med den såkaldte nytænkning.

Annonce

Øget søgning

Politikerne drøftede blandt andet en flytning af eliteidrætsklasserne fra Nordbyen til Sydbyen.  Opfordringen kommer fra kommunens såkaldte elitekoordinationsudvalg, der består af politikere og folk fra forvaltningen og det lokale idrætsliv.

Formålet skulle blandt andet være at øge søgningen til eliteidrætsskolen.

Politikerne kiggede også på status i forhold til at gøre Nørrevangsskolen til en certificeret idrætsskole.

Annonce

Fokus på idrætsprofil

I den forbindelse har forvaltningen lagt op til en drøftelse af at flytte Center-Linje 10 fra Nørrevang til Tirsdalen "for at give mulighed for at fokusere på opbygning af idrætsprofilen".


Vi risikerer, at nogle af dem, der går i 10. klasse i dag, ryger helt ud af uddannelsessystemet og ender med at komme på bistandshjælp hele deres liv uden at få en uddannelse.

Mogens Nyholm, byrådsmedlem, Radikale Venstre


En flytning af Center-Linje 10 kan i stedet gøre plads til flytning af Fælllessamlingen og undervisnings- og mødefaciliteter fra Slyngborggade til Nørrevangsskolen, ifølge forvaltningen.

Annonce

Ting bliver ringere

- De kalder det nytænkning af Nørrevangsskolen. Normalt er nytænkning da forbedringer. Det er da ikke afskalning, hvor ting bliver ringere. Hvis vi skal flytte noget, så skal der mere til end det, som forvaltningen kommer med. De flytter et eller andet kontor. Det er jo latterligt. Hvad pokker har det med eleverne at gøre?, siger Mogens Nyholm.

- Hvis de endelig skal flytte det, så må vi flyttet noget andet derop, der batter, så Nørrevangsskolen og området deroppe bliver styrket. Som politikere er vi nødt til at råbe op, når tingene begynder at skride, og vi træder for meget på folk. Det råb gør jeg gerne for Nordbyen.

Annonce

På bistandshjælp

Mogens Nyholm frygter for de elever, der er tilbage, hvis elitecentret og 10. klasse-linjen bliver sendt sydpå.


Vi er i en proces. Det her skal gøres ordentligt. Det må tage den tid, det tager. Det skal ikke være noget, vi jager igennem.

Steen Bundgaard, ordfører, Socialdemokratiet


- Vi risikerer, at nogle af dem, der går i 10. klasse i dag, ryger helt ud af uddannelsessystemet og ender med at komme på bistandshjælp hele deres liv uden at få en uddannelse. Det er vi også nødt til at tage med. Vi må lige tygge skråen, inden vi flytter noget, siger Mogens Nyholm.

Annonce

Kun et forstadium

Steen Bundgaard er formand for skole- og uddannelsesudvalget og politisk ordfører for Socialdemokratiet. Han forstår godt de bekymringer, der breder sig i Nordbyen.

- Vi har dem selvfølgelig med i vores overvejelser. Selv om vi er politikere, kan vi også godt tænke. Vi ved jo godt, hvad der er i spil. Det er derfor, at alting er oppe at vende nu. Der er ingen, der ved nu, hvad facit er. Alle bliver jo inddraget. Kommer der et forslag, skal det sendes i høring. Det her er jo kun et forstadium, siger Steen Bundgaard.

Annonce

Ikke noget jag

Lige nu er sagen sendt tilbage til forvaltningen, der arbejder videre med nytænkningen af Nørrevangsskolen.

- Vi må se på, hvad der er det bedste 10. klasse-center for Randers Kommune. Det handler i første række om eleverne. Det handler ikke om, om det er på den ene eller på den anden skole, siger Steen Bundgaard, der siger, at hans parti Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling til, hvad der er den bedste, fremtidige løsning.

- Vi kan se, at kvaliteten af de ansøgninger, der er, ikke står helt mål med det, vi gerne vil have ud af det. Hvis du tager alt andet væk, og bare kigger på kvaliteten af idrætsmæssige, om det er den ene eller den anden idræt, så har niveauet ikke været højt nok, siger Søren Pedersen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

- Vi er i en proces. Det her skal gøres ordentligt. Det må tage den tid, det tager. Det skal ikke være noget, vi jager igennem.

Annonce

Niveauet

Søren Pedersen er sportslig og kommerciel direktør i Randers FC og samtidig formand for elitekoordinationsudvalget, som gerne ser Eliteidrætsskolen Randers flyttet fra Nørrevangsskolen til Tirsdalens Skole.

Han mener, at det især halter med søgningen til eliteidrætsskolen under de nuværende forhold.

- Vi kan se, at kvaliteten af de ansøgninger, der er, ikke står helt mål med det, vi gerne vil have ud af det. Hvis du tager alt andet væk og bare kigger på kvaliteten af det idrætsmæssige, om det er den ene eller den anden idræt, så har niveauet ikke været højt nok, siger Søren Pedersen.

Holdidrætter

Det er især outputtet i forhold til holdidrætter, Søren Pedersen er kritisk i forhold til.

- Outputtet er ikke ret mange. Det er derfor, at vi reagerer på det. Hvis outputtet var godt, og der var rigtig stor efterspørgsel, så var det helt, som det skulle være, men det er det ikke, siger Søren Pedersen.

Eliteidrætsskolen

Eliteidrætsskolen Randers har siden starten, da Randers Kommune blev eliteidrætskommune, været placeret på Nørrevangsskolen.

Eliteidrætsskolen er en særlig afdeling med rene eliteidrætsklasser på henholdsvis 7., 8. og 9. årgang, som tilbyder kombineret skolegang og eliteidræt for unge sportstalenter.

Skoleskemaet består af almindelig undervisning, tematimer, almindelige idrætstimer, valgfag og ekstra idræt samt morgentræning. Der afsættes samtidig til morgenmad.

Undervisningen foregår på Nørrevangsskolen, mens morgentræningen finder sted forskellige steder i byen.

Skolen er en del af Randers Talent og Elites uddannelsestilbud, som er målrettet sportsudøvere, og skolen har derfor en aftale med Team Danmark.

Alle sportsudøvere uanset sportsgren kan søge optagelse på Eliteidrætsskolen Randers.

Om valget af Tirsdalens Skole på bekostning af Nørrevangsskolen siger Søren Pedersen:

- Det er ikke noget, vi er kommet op med. Det er bare nogle bolde, der er spillet op i luften som muligheder. Det, vi har nu, fungerer ikke, så det her er en mulighed for at løfte det. Det er det, vi håber, vi kan, ved at finde andre faciliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce