Annonce
Debat

FN fylder 75 år: Vi ønsker, at alle lande vil arbejde konstruktivt til fælles bedste og ikke bare for eget land

Læserbrev: FN fylder 75 år lørdag 24. oktober.

FN blev oprettet i 1945 efter anden verdenskrig for at skabe en bedre verden. Forud var den største konflikt i menneskehedens historie pågået med et sted mellem 50 og 80 millioner dræbte, hovedparten civile, folkemord, brug af atomvåben og massive flygtningestrømme, især i Europa.

I den bedre verden skulle landene samarbejde for at undgå krige og konflikter, freden skulle sikres. Der skulle sikres velstand og økonomisk og social udvikling. Verdens svage skulle hjælpes, og det enkelte menneskes rettigheder beskyttes.


I en globaliseret og gensidig afhængig verden løser vi de store problemer som klima og pandemier sammen og ikke bare nationalt. Og vi skal ikke sende problemerne videre til de fattige lande.

Kurt Nielsen, FN-Forbundet i Aarhus


FN's institutioner blev oprettet. En generalforsamling, hvor verdens lande kan mødes. Til det første møde var der 51. Nu er der 193 medlemmer. De mødes årligt i FN's hovedsæde i New York. Der er et sikkerhedsråd med 15 medlemmer, herunder fem permanente, USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien. Sejrherrerne fra anden verdenskrig. Hver især kan de nedlægge veto mod rådets beslutninger.

Og så er der et utal af underorganisationer, som er en del af FN-systemet, som Verdenssundhedsorganisationen, WHO og verdensfødevareprogrammet, WFP, som lige har fået Nobels fredspris. De er med til at skabe udvikling, hjælpe flygtninge og andre nødstedte. Og orden i en uordentlig verden.

To forhold prægede FN i de første årtier, den kolde krig og afkoloniseringen. Ofte måtte FN træde til med fredsbevarende missioner. De sande helte er FN's fredsbevarende tropper, de blå baretter, hvor også Danmark har deltaget.

FN har kæmpet mod spredningen af de forfærdelige nukleare våben, og hovedparten af medlemslandene ønsker dem afskaffet.

Med årtusind-målene nåede FN store fremskridt for de fattige i verden. Og der er sat nye ambitiøse mål med de 17 verdensmål. Med klimaaftalen i Paris i 2015 besluttede vi, at temperaturen højst må stige med halvanden grad i forhold til førindustrielt niveau. Og FN sørger hvert år for, at der bliver fulgt op på det aftalte.

FN arbejder med dialog og aftaler, men har ingen domstol, der kan tvinge medlemslandene til at holde, hvad de har forpligtet sig til. Det er et mellemstatsligt samarbejde, hvor ingen er over eller under. Det kan være FN's svaghed og styrke. Og vigtigt at forstå for at forstå FN.

I FN-Forbundet ønsker vi et FN FØRST og med respekt for internationale aftaler. Vi ønsker et stærkt FN, og at alle lande vil arbejde konstruktivt til fælles bedste og ikke bare for eget land. I en globaliseret og gensidig afhængig verden løser vi de store problemer som klima og pandemier sammen og ikke bare nationalt. Og vi skal ikke sende problemerne videre til de fattige lande.

FN er så stærkt og så svagt, som medlemslandene ønsker at gøre det. Vi ønsker et FN, der bliver talt op og ikke ned som en ligegyldig organisation. Det sidstnævnte må skyldes uvidenhed eller ønske om en ufredelig verden.

I FN-Forbundet oplyser vi om FN på skoler og uddannelsesinstitutioner og blander os i debatten. Og vi kæmper for at gøre FN endnu bedre. De fremtidige generationer har brug for et stærkt FN.

Vi ønsker derfor os allesammen tillykke med de første 75 år. Lad de næste blive endnu bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce