x
Annonce
Udland

FN opfordrer til global våbenhvile på grund af corona

Salvatore Di Nolfi/Ritzau Scanpix
Coronavirussets hærgen illustrerer tåbeligheden af krig, siger FN's generalsekretær mandag i en tale.

FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer til en "øjeblikkelig global våbenhvile" på grund af situationen med coronavirus.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

En global våbenhvile skal beskytte sårbare civile i konfliktzoner fra problemerne, som coronavirus fører med sig.

- Virussets hærgen illustrerer tåbeligheden af krig, siger António Guterres i en kort tale i FN's hovedkvarter i New York.

- Det er derfor, jeg i dag opfordrer til en øjeblikkelig global våbenhvile i alle verdens hjørner.

Eksperter og diplomater forventer ifølge AFP, at coronavirus kan skabe kaos i konfliktlande. Landene er ofte meget fattige og har skrøbelige sundhedssystemer.

- Det er tid til at sætte de væbnede konflikter i bero og fokusere sammen på den rigtige kamp for vores liv.

- Afslut sygdommen, som krig er, og bekæmp sygdommen, som skaber kaos i vores verden. Det begynder med at stoppe alle kampe. Nu, siger Guterres ifølge AFP.

Over 300.000 er smittet med coronavirus på verdensplan. Virusset er i næsten alle lande, og pandemien tager til i fart, har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddelt mandag.

Især sårbare i konfliktzoner risikerer at blive hårdt ramt, vurderer António Guterres.

- Virusset er ligeglad med nationalitet, etnicitet eller tro. Det angriber alle ubarmhjertigt. Imens raser væbnede konflikter rundtom i verden.

- De mest sårbare - kvinder og børn, personer med handicap, de marginaliserede og folk på flugt - betaler den højeste pris. De har også størst risiko for at lide de største tab fra Covid-19, siger Guterres ifølge Reuters.

Alle FN's cirka 3000 ansatte i hovedkvarteret i New York arbejder i øjeblikket hjemmefra. Det er sket efter ordre fra Guterres.

Tiltaget er blevet taget for at mindske risikoen for smittespredning i overensstemmelse med retningslinjer fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Omsætning boomer: Madspildsbutikker bugner af lækre varer under coronakrisen

Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Aarhus

Skleroseramte Kristine har corona: - Føles som om, man ikke kan trække vejret ordentligt

Alarm 112

Truede betjente med corona: Flygtet fange stadig på fri fod

Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Annonce