Annonce
Indland

FOA: Flygtninge arbejder i erhverv med mangel på arbejdskraft

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Paradigmeskiftet er et tema under regeringsforhandlinger. Nødvendig arbejdskraft risikere at forlade landet.

Skal en kommende rød regering fastholde det såkaldte paradigmeskifte, der fokuserer på hjemsendelse frem for integration?

Nej, lyder det fra Mona Striib, der er formand i FOA, på spørgsmålet, der i disse uger bliver diskuteret i forhandlingerne om en ny regering mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

For ud over, at det skaber utryghed for det enkelte menneske, der risikerer at forlade landet, så vil det berøre de erhverv, hvor der i forvejen er stor mangel på arbejdskraft, mener FOA.

- De (flygtningene, red.) arbejder inden for social- og sundhedsområdet, og der er i høj grad mangel på arbejdskraft. Og der bliver endnu større mangel, fordi vi får så mange over 80 år i fremtiden, som har brug for bistand, siger Mona Striib.

Med paradigmeskiftet blev VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i finansloven enige om, at beskæftigelse og uddannelse skal tælle mindst muligt, når myndigheder skal vurdere, om en opholdstilladelse skal inddrages.

Da forslaget blev vedtaget tidligere på året, stemte Socialdemokratiet for. Men de tre mulige støttepartier til en S-ledet regering ønsker alle et opgør med paradigmeskiftet.

Blandt FOA's medlemmer er omkring 10.000 i landet på opholdstilladelse. Heraf arbejder to tredjedele af dem inden for social- og sundhedsområdet.

Men også inden for hotel- og restaurationsbranchen og rengøringsbranchen er flygtninge overrepræsenteret, viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der blev udgivet tidligere på året.

Og det er i forvejen brancher, hvor der er store udfordringer med at rekruttere arbejdskraft.

- Uanset hvor mange (der skal sendes hjem, red.): Hvis 600 skal sendes hjem, hvis 1000 skal sendes hjem, eller hvis 2000 skal sendes hjem. Så har det store konsekvenser.

- Det er arbejdskraft, vi har brug for, og vi står i en stor udfordring i øvrigt med at kunne rekruttere nok til at kunne løfte velfærdsområdet i de kommende år, siger Mona Striib.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet var 45.363 flygtninge og familiesammenførte i arbejde per marts 2019.

Forhandlingerne om en ny regering er fortsat i gang torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce