Annonce
Debat

Fodbold i Qatar: Lad os boykotte VM

"Jeg tror, at det er af alles opfattelse, at det normsæt og værdigrundlag, som Qatar praktiserer, ikke har den store sammenlignelighed med det danske. Og det er utrolig svært, efter min personlige mening, at gøre op med sådanne forhold gennem den kommende VM-begivenhed. Derfor synes en boykot af det kommende VM som den mest plausible løsning på denne problematik", skriver Erik Gideon Hansen. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

DEBAT: Den 21. november 2022 begynder verdensmesterskabet i fodbold i Qatar. En turnering, som er arrangeret og organiseret af fodboldorganisationen FIFA.

Kandidaturet blev tildelt ørkenstaten Qatar. Blandt de øvrige kandidater var nationerne Japan, Australien, USA og Sydkorea. Der er derfor ingen tvivl om, at VM i fodbold skulle afholdes langt væk fra Danmark og i oversøiske nationer.

Det er der som sådan heller ikke noget i vejen med. Men hvorfor Qatar? Jeg tror, at det er et grundlæggende spørgsmål, som presser sig på for de fleste danskere. Måske, fordi det er et ganske uforklarligt og svært spørgsmål at besvare og redegøre for.

Annonce

Men jeg skal alligevel gøre et forsøg. Qatar er en ørkenstat, som først og fremmest har skyhøje temperaturer, der umuliggør en traditionel afholdelse af VM, der som oftest foregår i sommermånederne. Hernæst er det en utraditionel fodboldnation, som ikke har en særlig bemærkelsesværdig integreret fodboldkultur.

Ifølge mig selv burde der være en eller anden form for sammenhæng mellem værtsnationen og begivenhedens indhold. Men det er der ikke.

I et samråd på Christiansborg 3. juni 2021 nedsat af SF's Karsten Hønge giver Danmarks kulturminister klar besked på, at en boykot ikke vil gavne det danske landshold, men i stedet virkeliggøre et politisk engagement i et ellers politisk uafhængigt og selvstændigt dansk fodboldforbund som DBU. Men faktum er, at over 6.500 arbejdere er døde under nærmest slavelignende forhold for at klargøre infrastrukturen og de tilhørende stadion til det kommende VM i Qatar i 2022.


Hvorfor ikke oprette en ekstern komité, som er baseret på repræsentanter fra de inkluderede lande, som muliggør en mere menneskelig, effektiv og omfavnende tilgang til offentlige begivenheder såsom VM?


Jeg tror, at det er af alles opfattelse, at det normsæt og værdigrundlag, som Qatar praktiserer, ikke har den store sammenlignelighed med det danske. Og det er utrolig svært, efter min personlige mening, at gøre op med sådanne forhold gennem den kommende VM-begivenhed. Derfor synes en boykot af det kommende VM som den mest plausible løsning på denne problematik.

Samtidig tror jeg som sådan heller ikke, at det er Qatar, som skal tillægges det største pres i denne sag. Men nærmere den organisation, som har tildelt Qatar dette værtskab, nemlig FIFA. Fordi dét, at Qatar udøver handlinger, som er helt uhørte i vores danske ører, ændrer ikke ved det faktum, at verdensmesterskabet i fodbold er blevet tildelt af netop FIFA. Hvilket må siges, og hvilket har vist sig, at være et utrolig besynderligt valg.

Jeg efterspørger derfor et større politisk pres på organisatoren og ikke aktøren, da jeg tror, at det her vil have den mest gavnlige effekt. Både for at sikre sig, at lignende tilfælde aldrig vil finde sted igen, og for at stadfæste humane, ideologiske principper. Fordi vi lever i en verden, hvor Qatar ikke er den eneste nation, som bryder menneskerettigheder, hvilket gør det sandsynligt for FIFA i fremtiden at kunne tildele et verdensmesterskab til nationer med samme menneskesyn.

Jeg tror, at der grundlæggende er et problem i, at man som organisator ikke umuliggør et sådant værtskab. Og specielt, at man ikke har mulighed for at deltage i udvælgelsesprocessen omkring de lande, som så kan få tildelt kandidaturet. Jeg ser derfor et problem i, at FIFA egenrådigt har mulighed for at tildele verdensmesterskabet til dem, de synes.

Hermed ikke sagt, at menneskerettighedskrænkelser, som der har fundet sted og måske stadig finder sted, ikke skal belyses og italesættes. Fordi det skal de. Og VM burde blive boykottet. Men jeg tror ikke, at det vil afhjælpe problematikken på længere sigt kun at boykotte den enkelte sportslige event. I stedet skal man måske nærmere have fokus på det sted, hvorfra problemet i sin oprindelse opstod, nemlig via udvælgelsesprocessen.

Hvorfor ikke oprette en ekstern komité, som er baseret på repræsentanter fra de inkluderede lande, som muliggør en mere menneskelig, effektiv og omfavnende tilgang til offentlige begivenheder såsom VM? Fordi det må nok erkendes, at VM i sin enkelhed simpelthen er blevet for stor en begivenhed til at blive styret af enkelte organisatorer.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce