Annonce
Aarhus

Fodgængerne tager over: Aarhus får to sommergågader

Graven bliver gågade i sommer. Foto: Google Maps
Gående kan fra i dag frit bevæge sig rundt i Graven og Vestergade. Efter ønske fra lokale gadeforeninger og erhvervsliv bliver begge gader omdannet til sommergågader frem til 1. oktober.

AARHUS: Kæmpe kummer med træer, blomster i gaderne og skiltning bliver fra i dag sat op i Graven og Vestergade. De fysiske ændringer markerer, at al færdsel i gaderne frem til 1. oktober er på fodgængernes præmisser.

Det fortæller Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Tiltaget skal gøre de populære gader endnu mere attraktive for lokale og turister, og efter et succesfuldt forsøg i Graven sidste år bliver konceptet nu udvidet med Vestergade.

- Når vi med enkle tiltag kan skabe små byrum, hvor både beboere, turister og lokale forretningsdrivende er glade, slår vi selvfølgelig til. Sidste års forsøg viste tydeligt, at konceptet understøtter den måde, som Graven allerede bliver brugt på. Jeg er sikker på, at vi vil se samme resultat i Vestergade, og jeg glæder mig over, at vi kan realisere de forretningsdrivendes ønske, forklarer Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Annonce
Illustration: Aarhus Kommune

Kørsel tilladt

Lavpraktisk bliver gaderne ændret til gågade med kørsel tilladt fra i dag. Det betyder, at der stadig er adgang for biler og cyklister, men at hastighedsgrænsen er 15 km/t, og trafikanterne skal indordne sig på fodgængernes præmisser.

Samtidig får de erhvervsdrivende lov til at opstille borde og stole til gæsterne på noget af vejarealet.

Troels Buus Thomsen, der er formand for Latinerforeningen og ejer af caféen Lecoq i Graven, glæder sig over beslutningen om at gentage sidste års succes:

- Sommergågaden sænker tempoet i gaden og sender et tydeligt signal om, at det her er en gade, hvor der er tid til at stoppe op og nyde livet. Og de ekstra træer og blomster i gaden kan man jo kun blive glad i låget af, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce