Annonce
Østjylland

Fokus på 39 kulturmiljøer i Odder Kommune

Stort borgermøde om Odders kommende kommuneplan

Et nyt komuneplanforesalg er udkommet.

Hvad skal vi have øje for at bevare? Og hvilke kulturelle perler findes der egentlig rundt om i kommunen?

Annonce

De spørgsmål kan man få svar på ved at granske det 90 siders store hæfte om 40 kulturmiljøer, som er en del af det nye kommuneplanforslag. For tre år siden blev der nedsat et »udvalg for bevaring af kulturarv«, og det udvalg har efter langt og grundigt arbejde beskrevet steder og miljøer, der bør være særlig fokus på som bevaringsværdige. Steder og bygninger, der beskriver en særlig del af vores kulturelle udvikling fra fortid til nyere tid.

Og at det er vigtigt at være opmærksom på sådanne bevaringsværdige steder, fremgik af borgermødet tirsdag aften, hvor formanden for udvalget, Niels Rosenberg, måtte forklare, at de 40 udpegede steder allerede var blevet til 39. Udbygningerne omkring Torrild Præstegård er revet ned, trods ønske fra kommunen om at bevare dem.

»Det er jo sådan, at der ikke er nogen lovgivning i forbindelse med, at vi beskriver de her kulturmiljøer. Hvis vi skulle have bevaret udbygningerne ved Torrild Præstegård, skulle vi have overtaget dem, og det er dyrt for kommunen,« forklarede kommunaldirektør Kenth Halfdan Ferning.

Flere borgere efterlyste under debatten på borgermødet, at deres huse bliver vurderet som bevaringsværdige, da det giver større mulighed for at søge om tilskud til bevaringen.

Det spørgsmål blev blandt andet rejst af Anne Jønsson, som bor på den gamle skole i Over Randlev.

»Vi har flere gange spurgt kommunen, om vi kunne få en bevarende lokalplan, for vi vil gerne føre den tilbage til det oprindelige, og det koster en hulens masse penge. Det ville være rart med en præcisering af fordele og ulemper ved de forskellige ordninger,« sagde hun.

Formand for udvalget, Niels Rosenberg, glædede sig over resultatet af arbejdet:

»Det kan bruges som en turistguide, og man kan lære meget om sin egen kommune.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce