AARHUS: Gad vide, om ikke sådan en rød/hvid redningskrans kunne se meget fed ud hjemme på væggen..?
Måske er det sådan, der bliver tænkt, eller også er der bare tale om fuldskab og kådhed.
Faktum er i hvert fald, at Trygfondens redningskranse langs åen og havnearealerne i Aarhus jævnligt forsvinder.
Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Aarhus KommuneVi kunne se på den ene af kransene, at den bevægede sig meget rundt ude i Viby. Jeg gætter på, at den nok har ligget i bagagerummet på en bil.
Nogle bliver hugget og taget med, andre bliver kylet i vandet, hvor de så driver væk.
- Det er i omegnen af 75 redningskranse om året, der enten må ny- eller genmonteres. Nogle af dem finder vi igen, andre er bare væk, fortæller Kim Gulvad Svendsen, der er driftschef i Teknik og Miljø.
I et bagagerum
Der er opsat i alt 51 redningskranse langs åen og på havnen mellem Dokk1 og Aarhus Ø.
Især 15 af dem er særligt udsat for tyveri og bortkastning, og nu vil Aarhus Kommune udstyre dem med GPS-sendere.
Det er ikke en ny idé. Det blev allerede afprøvet sidste år på to redningskranse, hvor det umiddelbart havde en god effekt. Begge kranse forsvandt, og efterfølgende kunne man så følge deres placering via GPS'en.
- Vi kunne se på den ene af kransene, at den bevægede sig meget rundt ude i Viby. Jeg gætter på, at den nok har ligget i bagagerummet på en bil, siger Kim Gulvad Svendsen.
Hvad gjorde I så?
- Efter medierne skrev om, at vi havde fået gps-sendere i, så fik vi begge kranse igen, fortæller Kim Gulvad Svendsen.
De blev afleveret?
- Ja, på en måde. De blev smidt i havnen, og så kunne vi samle dem op der, forklarer Kim Gulvad Svendsen.
Ikke alle redningskranse bliver stjålet. Nogle bliver blot smidt i vandet, hvorefter de driver rundt i havnebassinerne. Også der kan GPS-senderne hjælpe kommunens folk med at finde redningskransene igen.
Lad fornuften råde
Kim Gulvad Svendsen håber, det kan blive almindeligt kendt, at redningskransene indeholder GPS-sendere, så folk ikke længere finder det interessant at hugge dem:
- Den er ikke meget værd, sådan en redningskrans, hvis den ikke hænger på sin plads, så jeg vil virkelig opfordre til, at man lader fornuften råde.
- Én ting er, at det er et stort spild at erstatte dem, men det kan jo ende med at være et spørgsmål om liv eller død, hvis en person falder i vandet, og der så ikke er en redningskrans i nærheden.
Det er redningskransene langs åen, samt kransene fra Dokk1 til Navitas og ved havnebadet, der er de mest udsatte. Det er derfor disse kranse, der vil få monteret GPS-sendere.
- De første GPS-sendere blev påmonteret ovenpå kransen, men vi arbejder på at få GPS'erne til at sidde inde i redningskransene som en integreret del, forklarer Kim Gulvad Svendsen.
Hvad gør I så, hvis en af dem bliver stjålet?
- Så bliver det en sag for politiet, svarer driftschefen.
Det er planen, at GPS'erne skal monteres i løbet af efteråret og vinteren.