Annonce
Aarhus

Folk strømmer til: Ny havneplads kører med klatten

Havnepladsen er blevet en kæmpes succes som Aarhus' nye mødestød. Foto: DR fra Danmarks VM-kamp mod Kroatien.

Med VM i bold, Volvo Ocean Race og det kommende VM i sejlsport er byens nye havneplads denne sommer til eksamen. Og den ser ud til at bestå med bravour.

Annonce

AARHUS: I vinter lignede den lidt af en fejltagelse, byens nye havneplads. En forblæst, øde stenørken. Men denne sommer er pladsen i den grad trådt i karakter.

Først klarede den i fin stil byens store 1. maj-arrangement, som Tangkrogen ellers har haft noget nær patent på. Så kom Volvo Ocean Race. Og tirsdag og onsdag aften i denne uge er der igen, igen VM-fodbold på pladsens storskærm.

Folk strømmer til, og selv om den næsten tropiske sommer selvfølgelig gør sit, tør vi godt fastslå, at pladsen har fået sit store gennembrud.

Århusianerne har fået øjnene op for, hvad pladsen kan bruges til - og den er ikke færdig med at samle folk endnu. Pladsen kommer nemlig også til at spille en fremtrædende rolle, når VM i sejlsport holdes i Aarhus 30. juli til 12. august. Ikke mindst til åbningsfesten 2. august.

Hos kommunen er Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø, direkte begejstret.

Lej Havnepladsen for 3000 pr. døgn


  • Havnepladsen på de bynære havnearealer er indrettet med to boldbaner til fodbold og basket og springvandet Endless Connections.
  • Pladsen kan bookes af arrangører på samme måde, som man kan booke byens øvrige pladser, eksempelvis Tangkrogen, Lille Torv og Store Torv. Prisen for at leje Havnepladsen er den samme som for de øvrige pladser: Cirka 3000 kr. pr. døgn.
  • Arrangementsarealet er på op til 10.000 kvadratmeter.
  • Træmøblerne på pladsen er mobile, og indretningen kan derved ændres i forbindelse med større arrangementer.

Kilde: Aarhus Kommune.
Springvandet Endless Connections på Havnepladsen tiltrækker hver dag massevis af børn. Her er 11-årige Freja Amilia og seksårige Sylvester fra Christiansfeld ved at gøre sig godt og grundigt våde. Deres far, Kim Hede, havde læst om springvandet og besøgte Havnepladsen for at opleve netop det. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Aarhus på landkortet

- Jeg synes, at pladsen er er med til at sætte Aarhus på landkortet. Tv-seerne får jo en fornemmelse af, at det er i Aarhus, tingene sker, siger Kim Gulvad Svendsen.

- Samtidig har vi i forbindelse med VM fået demonstreret, at pladsen er udformet, så den på sikker og effektiv vis kan rumme 10.000 mennesker. Måske endda lidt flere.

Driftschefen glæder sig også over, at folk, der kommer forbi pladsen, bliver hængende for at hygge sig, selv om der ikke vises fodbold på storskærmen.

- Jeg var lige forbi en tur søndag. Der var rigtig mange mennesker, som legede i springvandet, brugte boldbanerne og ellers bare hyggede sig. Det var dejligt at se, siger han.

I hvert fald en del af æren for at have udformet den populære plads kan vi lade gå videre til Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, som har slået stregerne. Også Jørn Sønderkjær, chef for Aarhus Events, ser ud til sammen med sine medarbejdere at have ramt plet første sommer, pladsen er i funktion.

Kom så Danmark! Også til kampen Danmark-Australien var Havnepladsen fyldt. Kampen endte 1-1. Foto: Axel Schütt
Havnepladsen er et godt sted at hænge ud for fodboldspillere, synes syv-årige Jonathan, treårige Matthias og deres far, Ulrik Spaabæk. Familien er fra Lystrup. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Maritim folkefest

- Jeg synes, at Volvo Ocean Race blev et fantastisk arrangement med masser af mennesker på havnepladsen. Det var jo, så nakkehårene rejste sig, da bådene kom ude fra det store ocean og vendte foran publikum. Og siden har VM i fodbold og Danmarks Radios VM-fanzone helt sikkert givet os nogle værdifulde erfaringer om, hvordan man kan indrette og bruge pladsen, siger Jørn Sønderkjær.

Når VM i fodbold slutter på søndag, gøres der klar til det næste VM. Og igen kommer havnepladsen til at spille en helt central rolle.

- 2. august åbner vi den største event, vi nok nogensinde har åbnet i Aarhus, nemlig VM i sejlsport i samtlige olympiske sejlsportsdiscipliner. Åbningen kommer til at ske på selve havnepladsen, og foran pladsen vil der blive lagt en flydende scene. Dermed kommer selve havnepladsen til at fungere som publikumsareal, siger Jørn Sønderkjær.

Også de følgende dage indtil 12. august vil havnepladsen spille en vigtig rolle i VM i sejlsport.

- Vi prøver at bygge en maritim folkefest op. Der blive en masse aktiviteter, hvor folk selv kan komme til at stifte bekendskab med aktivitetet med vandet. Og der bliver havnepladsen en vigtig brik, siger Jørn Sønderkjær.

Havnepladsen rummer også en foldboldbane - og i øvrigt en basketbane. Foto: Flemming Krogh
Efter VM i fodbold hedder næste store arrangement på og ved Havnepladsen VM i sejlsport. Den store åbningsfest bliver 2. august. Foto: Flemming Krogh
Annonce

400.000 besøgende

Samlet set håber Jørn Sønderkjær, at VM i sejlsport over de dage, konkurrencerne vil vare, vil tiltrække 400.000 besøgende. Uden der er nogen garanti for, at de alle lige vil troppe op på Havnepladsen.

Kun Aarhus Festuge har ikke rigtig fundet ud af af bruge pladsen for alvor. I hvert fald ikke i år.

- Vi udvider vores sejlads på Aarhus Å, Den Blå Rambla, med en båd, som får afgang fra havnepladsen. Men ellers har vi ikke konkrete planer om at bruge pladsen i festugen, siger direktøren for Aarhus Festuge, Rikke Øxner.

PS: Også på søndag ventes der stort rykind på Havnepladsen, når VM-finalen i fodbold vises.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester til rådmand: Træk selv fogedforbud tilbage i plejesag

Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce