Annonce
Indland

Folkekirken tiltrækker nye medlemmer og holder på de gamle

En kampagne fra Ateistisk Selskab udløste en bølge af udmeldelser af folkekirken. Men de senere år er flugten bremset op, og folkekirken oplever samtidig et stigende antal indmeldelser. (Modelfoto).

Mere end 8000 meldte sig sidste år ind i folkekirken. Det er højeste antal i 12 år.

Folkekirken er blevet bedre til at tiltrække nye medlemmer og holde på dem, man har.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser ifølge folkekirken.dk, at antallet af indmeldelser i folkekirken er steget for femte år i træk.

8670 personer meldte sig sidste år ind i folkekirken. Det er det højeste tal i de seneste 12 år.

Indmeldelser tæller for eksempel unge, der døbes inden konfirmationen, genindmeldelser, voksendåb og konvertitter fra andre trossamfund.

Der er også andre gode nyheder set med folkekirkelige briller.

Efter en årrække med markant mange udmeldelser af folkekirken er der sket en opbremsning.

I 2018 meldte 9699 personer sig således ud af folkekirken.

Det skal sammenlignes med, at 24.728 personer i 2016 valgte at kvitte folkekirken.

Året efter var tallet 15.318.

Henrik Reintoft Christensen, der er lektor i religionssociologi ved Aarhus Universitet, mener, at udviklingen skyldes, at der er ro om folkekirken.

- Så længe der ikke er røre i andedammen, så går det godt. De to tal udligner næsten hinanden, siger Henrik Reintoft Christensen til folkekirken.dk om tallet for ind- og udmeldelser.

Han ser en sammenhæng mellem antallet af udmeldelser og eksempelvis den kampagne, som Ateistisk Selskab i 2016 stod bag for at gøre det lettere at melde sig ud af folkekirken.

- På samme måde kom der også en masse udmeldelser efter loven om vielse af homoseksuelle blev vedtaget, uddyber Henrik Reintoft Christensen over for Ritzau.

Han har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor antallet af indmeldelser stiger.

- Men det er en tanke værd, om det kan hænge sammen med, at flere kirker i København og Aarhus har indført det, man kalder drop in-dåb.

Det er en dåbsform, hvor man nærmest kan komme ind fra gaden og lade sig døbe.

- Det betyder, at det er nemmere at blive døbt, og at man ikke skal igennem en længere dåbsoplæring, siger Henrik Reintoft Christensen.

74,7 procent af danskerne var per 1. januar 2019 medlemmer af folkekirken.

Det dækker over store regionale forskelle. I Lemvig var andelen 87,4 procent, mens andelen af medlemmer i Ishøj var 46,4 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce