Annonce
Østjylland

Folkemøde Randers: Festfyrværkeri for lokaldemokrati og borgerinddragelse

Underværket kommer til at danne ramme om de fleste af de godt 20 arrangementer, som Folkemøde Randers 2020 byder på. Programmet udgør et festfyrværkeri for lokaldemokrati og borgerinddragelse. Foto: Annelene Petersen
Når Folkemøde Randers for andet år i træk løber af stablen fra på lørdag, d. 12. september, og frem til torsdag d. 17. september, byder programmet på et festfyrværkeri af spændende arrangement for unge og ældre.
Annonce

Randers: Programmet for årets Folkemøde Randers er udvidet med en dag i forhold til den første udgave af Folkemøde Randers, som blev afviklet for godt et år siden. Der er gratis adgang til alle arrangementer, og målgruppen er også udvidet, så der nu også er arrangementer for unge.

Det overordnede tema er stadig lokaldemokrati og borgerinddragelse, men i forbindelse med åbningsarrangementet bliver der særligt sat fokus på lokaldemokrati i en pandemi-tid. En række lokal- og landspolitikere, embedsmænd, fagforeningsledere, forskere og kommentatorer vil komme med oplæg og debattere, hvordan den demokratiske proces bliver påvirket i en pandemi-tid. Blandt oplægsholderne og paneldebattørerne er professor Svend Brinkmann, kommunalforsker Roger Buch, kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, folketingsmedlemmerne Michael Aastrup Jensen og Karsten Hønge samt formand for BUPL Elisa Rimpler og borgmester Torben Hansen. Dagen bliver styret af tidligere politisk rådgiver og kommentator Søs Marie Serup.

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen bidrager til åbningsarrangementet med en tale om ”Demokrati i en pandemi-tid”.

Åbningsdagen slutter af med et oplæg til den følgende uges valgforsamlinger i alle landets folkekirke-sogne.

Annonce

Unge fester i Frk. Jensens Gård

Samtidig med den politiske drøftelse i Store Sal på Underværket vil der på åbningsdagen være et arrangement i Frk. Jensens Gård for især de unge. Her vil der være forskellige koncerter, bl.a. med den landskendte og meget populære Dopha, der stammer fra Romalt. Desuden vil der være udstilling, produktion af podcast og åbent hus hos Kaosambassaden.

Endelig vil der i gaden på Underværket være etableret et folkekøkken. Gaden vil syde af madretter tilberedt med kærlighed efter opskrifter, der alle har en særlig historie. Formålet med folkekøkkenet er at gøre opmærksom på, at der i Randers er et fantastisk kulturliv med mulighed for at møde nye mennesker, lære nyt og lade sig inspirere og overraske, og derigennem styrke troen på, at alle via fællesskabet kan gøre en forskel, og at alle har noget at bidrage med, hvilket er helt grundlæggende for et stærkt demokrati.


Formålet med folkekøkkenet er at gøre opmærksom på, at der i Randers er et fantastisk kulturliv med mulighed for at møde nye mennesker, lære nyt og lade sig inspirere og overraske.


Annonce

Mødetæt søndag

Åbningsdagen følges op af en søndag, der byder på ikke færre end fem arrangementer. De fire af dem afvikles som et fortløbende arrangement i Underværket.

Velfærdslisten lægger for med et møde om jobcentrets ofre med oplæg af Maj Thorsen, dernæst følger et dobbelt-arrangement fra BUPL og Randers Lærerforening med oplæg fra Søs Bayer om ”Demokratiets historie i børneperspektiv” og fra Dorte Lange om ”Folkets skole med fokus på demokrati, fællesskab, dannelse og uddannelse”. Landsformand for Kristendemokraterne Isabella Arendt slutter eftermiddagsprogrammet af med et oplæg, hvor hun lægger op til en debat om brug af moderne kernekraft.

Folkemøde Randers

Folkemøde Randers 2020 afvikles i perioden lørdag 12. september til torsdag 17. september 2020.

Gruppen af medarrangører består af:

AOF, Beboerlisten, BUPL, De Konservative i Randers, Demokratirådet, Enhedslisten, Erhverv Randers, Folkekirken i Randers Kommune, Frivillighuset i Østergade, FOF, Integrationsstyregruppen, Kaosambassaden, KlimaUnderværket, Kulturelt Samvirke, Kristendemokraterne, LO Randers, Ordets Dag, Radikale Venstre, Randers Amtsavis, Randers Bibliotek, Randers FC, Randersklubben, Randers Lejerforening, Randers Lærerforening, Randers Ungdomsskole, SAM foreningen, SF, Socialdemokratiet, SOS Racisme, Tradium, 3F, Underværket, Velfærdslisten og Venstre i Randers.

Søndagen afsluttes med et aftensarrangement i Fritidscenteret, hvor Enhedslisten sætter fokus på baggrunden for kvindehad med et oplæg af Mikkel Thorup.

Annonce

Iværksætteri, fællessang og Verdo

Mandag byder på tre arrangementer.

Om eftermiddagen lægger SAM Foreningen op til en snak om ”Social ansvarlig iværksætteri, der giver mening i et demokrati” med et oplæg af Christian Helweg fra Råt & Godt i Aalborg. Om aftenen kan man vælge enten at deltage i arrangementet ”Randers synger – så det gynger”, hvor der tilbydes fællessang under ledelse af Annelise Wiedekamm og Kaj Petersen. Fællessangsaftenen er arrangeret af FOF, Underværket og Ordets Dag. Eller man kan tage i Fritidscentret til et debatmøde om ”Lokaldemokrati og vand- og varmeforsyning”. Som titlen antyder, har mødet fokus på situationen omkring Verdo. Arrangørerne er Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Velfærdslisten, De konservative i Randers Kommune, Enhedslisten og Beboerlisten.

Annonce

Indvandreres og unges rolle i demokratiet

Tirsdag byder også på tre arrangementer – alle på Underværket.

Der lægges ud med et integrationsmøde, hvor jurist og debattør Tarek Ziad Hussein vil give deltagerne et indblik i, hvordan man på én gang kan være praktiserende muslim og aktiv demokratisk medborger. Arrangører er Frivillighuset i Østergade, SOS Racisme, Randers Bibliotek og Underværket. Efterfølgende er der muligt ved et arrangement, som Socialdemokratiet står for, at få en samtale med folketingsmedlem Malte Larsen, om borgerne har reel indflydelse på nærdemokratiet. Endelig slutter dagens program i Underværket af med et arrangement, hvor ”Unges rolle i lokaldemokratiet” skal debatteres af en række ungdomspolitikere, som alle er landsformænd eller næstformænd. SF er aftenens vært.

Samme dag holdes der også valgforsamlinger i næsten alle sogne i Randers Kommune som led i årets menighedsrådsvalg, der i forbindelse med Folkemøde Randers betegnes som Danmarks mest lokale demokrati.

Annonce

Iværksætteri og klima og miljø

Onsdag byder ligeledes på tre arrangementer.

I Business Parken sætter Erhverv Randers, Randers FC og Tradium fokus på ”Samspillet mellem vores velfærdssamfund og erhvervslivet” med oplæg af Tue Mantoni, der har skrevet bogen ”Samfundskontrakten”, hvor han rejser rundt for at finde ind til kernen af det komplekse samspil mellem erhvervsliv og velfærdssamfund. Dette er det eneste arrangement under Folkemøde Randers, hvor man skal tilmelde sig på forhånd.

Program for Folkemøde Randers

Lørdag d. 12. september

kl. 10-17:Åbningsarrangement, folkekøkken og ungdomsaktiviteter

Underværket, Stemannsgade 9 C, Randers

Hovedtema: ”Udfordringer for lokaldemokratiet i en pandemi-tid.”

Ledet af politisk kommentator Søs Marie Serup

Kl. 10.00: Åbning ved formand for Folkemøde Randers, Per Schultz-Knudsen

Oplæg ved:

Kommunalforsker Roger Buch: ”Udfordringer for lokaldemokratiet i en tid med pandemi-tid”.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt: ”Ledelse og krisestyring i forbindelse med corona”.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, Venstre: ”Demokratiets vilkår i en pandemi-tid, lokalt, nationalt og internationalt/EU”.

Paneldebat med professor Svend Brinkmann, formand for BUPL Elisa Rimpler og borgmester Torben Hansen, Socialdemokratiet - fulgt op af spørgsmål og indlæg fra salen.

Kl. 12.30: Pause med mulighed for at besøge folkekøkkenet og Kaosambassadens arrangement.

Kl. 13.30: Folketingets formand Henrik Dam Kristensen: ”Demokrati i en pandemi-tid”.

Kl. 14.00: Oplæg ved:

Folketingsmedlem Karsten Hønge, SF: “Hvordan holder politikere tungen lige i munden, når demokrati og Corona lægger arm?”.

Formand for BUPL Elisa Rimpler: ”Fagforeningens rolle i en pandemi-tid”.

Borgmester Torben Hansen, Socialdemokratiet: ”Randers, borgere og demokrati i coronaens skygge”.

Paneldebat med kommunalforsker Roger Buch, lektor og ph.d. Søs Bayerog folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, Venstre - fulgt op af spørgsmål og indlæg fra salen.

Kl. 16.00: Oplæg ved tidl. formand for Menighedsrådsforeningen Inge Lise Pedersen: ”Borgerinddragelse i Danmarks mest lokale demokrati” - fulgt op af kommentarer og spørgsmål fra salen.

Kl. 10.00-17.00:I Frk. Jensens Gård:

Ungdomskulturen og unges forskellige udtryksformer:

Podcast

12.00-15.00: Kaosambassaden udgiver en ny podcast­serie med ungekultur som tema. Du kan følge optagelsen til den første podcast i serien.

Livemusik

12.30: Rockkoncert med Deep Sea^Low Tide

13.30: Singer/songwriter-koncert med Patrick Larsen og Kristian Kramer.

15.00-16.00:Livekoncert med Dopha

Hele dagen:

Fotoudstillingen “Mother Nature” af Amanda Hertz og Åbent hus på Kaosambassaden.

Kl. 10.00-16.00:I gaden i Underværket:

Folkekøkken i fællesskabets tegn

Gaden i Underværket vil syde af madretter tilberedt efter opskrifter, der alle har en særlig historie.

Søndag 13. september

Kl. 13.00-17.30 på Underværket, Stemannsgade 9 C, Randers: 

Kl. 13.00:”Jobcentrets ofre og deres indflydelse på eget liv” v/Maj Thorsen. Arrangør: Velfærdslisten

Kl. 14.10: Dobbelt-arrangement arrangeret af BUPL Østjylland og Randers Lærerforening. Præsenteret af Anne Grethe Rosenberg, formand, BUPL Østjylland:

Kl. 14.15:”Demokratiets historie i børneperspektiv” v/Søs Bayer, lektor og ph.d. Arrangør: BUPL

Kl. 14.45:”Folkets skole med fokus på demokrati, fællesskab, dannelse og uddannelse ” v/Dorte Lange, næstformand, Danmarks Lærerforening. Arrangør: Randers Lærerforening

Kl. 15.25: Paneldebat med Dorte Lange, Søs Bayer, Michael Aastrup Jensen (MF, V), Charlotte Broman Mølbæk (MF, SF) og Malte Larsen (MF, S). Debatten styres af Leif Plauborg, ­formand, Randers ­Lærerforening.

Kl. 16.15:”Fremtiden er bæredygtig og kræver enorme mængder energi. Hvis politikere ikke tør tage moderne kernekraft i brug, kommer vi ikke i mål.” v/Isabella Arendt, landsformand. Arrangør: Kristendemokraterne

Kl. 19.00:Fritidscenteret, lokale 8, Vestergade 15, Randers:

Baggrund for kvindehad” v/Mikkel Thorup. Arrangør: Enhedslisten

Mandag 14. ­september

Kl. 16.00-18.00på Underværket:

Social ansvarlig iværksætteri, der giver mening i et demokrati.” v. Christian Helweg, RÅT & GODT, Aalborg. Afslutning med sandwich. Arrangør: SAM-foreningen

Kl. 19.00-22.00på Fritidscentret, Teatersalen, Vestergade 15, Randers:

“Lokaldemokrati og vand- og varme­forsyning”.

Arrangører: Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Velfærdslisten, De konservative i Randers Kommune, Enhedslisten og Beboerlisten.

Kl. 19.00-20.30 på Underværket:”Randers Synger - så det gynger”. Fællessang skaber forbindelser mellem mennesker. Et rigtig godt udgangspunkt for demokrati i samfundet. Arrangementet ledes af Annelise Wiedekamm og Kaj Petersen.
Arr.: FOF, Underværket, Ordets Dag.

Tirsdag 15. september

Kl. 16.00på Underværket: Integrationsarrangement. ”Hvordan kan man på en gang være praktiserende muslim og aktiv demokratisk medborger” v/Tarek Ziad Hussein.

Arrangør: Frivillighuset i Østergade, SOS Racisme, Randers Bibliotek, Underværket

Kl. 17.00, 19.00 eller 19.30i næsten alle sogne: Valgforsamling. Mød op til menighedsrådsvalg og tag del i Danmarks mest lokale demokrati. Se det nøjagtige tidspunkt for valgforsamlingen i dit sogn på www.kortlink.dk/27qtv

Kl. 18.00på Underværket:

”Har borgerne reel indflydelse på nærdemokratiet”. v. folketingsmedlem Malte Larsen.

Arrangør: Socialdemokratiet.

Kl. 19.00på Underværket:”Unges rolle i lokaldemokratiet”. Hvad er ungdommens rolle i et moderne demokrati? - Også i lokalpolitik. Det og meget mere skal et bredt panel af ungdomspolitikere, som alle er landsformænd eller næst­formænd drøfte.

Arrangør: SF

Onsdag 16. september

Kl. 16.00-18.00i Business Parken, Parkboulevarden 31, Randers:

Samspillet mellem vores velfærdssamfund og erhvervslivet” v. Tue Mantoni.

Læs mere på www.kortlink.dk/27qv2

Arrangør: Erhverv Randers, Randers FC og Tradium.

Kl. 16.00 på Underværket:

”Fokus på klima­udfordring” v/Xenia Duffy Obel.

Arrangør: KlimaUnderværket

Kl. 18.00på Underværket:

”Gudenå, vandet og miljøet” v/Steen Ulnits, biolog, og Henrik Leth, byrådsmedlem (S).

Arrangør: AOF

Kl. 19.00i Nørbæk Forsamlingshus: Valgforsamling.

Mød op til menighedsrådsvalg og tag del i Danmarks mest lokale demokrati.

Torsdag 17. september

Kl. 19.00 i Værum Forsamlingshus: Valgforsamling.

Kl. 19.30 i Hald Menighedshus: Valgforsamling.

Mød op til menighedsrådsvalg og tag del i det mest lokale demokrati.

Kl. 19.00-20.00på Underværket: 

Lokale mediers rolle i en pandemi­tid” v/Joy Mogensen, kulturminister og tidl. borgmester, samt Jesper Rosener, formand for Danske Medier og adm. direktør for Jysk Fynske Medier. Arrangør: Randers Amtsavis.

Kl. 20.10 på Underværket:

”Det lokale demokratiske interessefællesskab”.

Arrangør: Kulturelt Samvirke

Hele ugen

På Underværket:

Unge udstiller kunst om tilværelsen i en pandemi-tid.

Arrangør: Værkstedet ”Broen”.

I Underværket er der onsdag to arrangementer, der begge sætter fokus på klima og miljø. Først kommer Xenia Duffy Obel med et oplæg om klima-udfordringen ved et arrangement, som KlimaUnderværket står bag, og senere skal biolog Steen Ulnits og byrådsmedlem Henrik Leth (S) drøfte ”Gudenå, vandet og miljøet” ved et møde, som AOF har arrangeret.

Annonce

Kulturel afslutning

Folkemøde Randers slutter torsdag med to kulturelle arrangementer, der begge finder sted i Underværket.

Først lægger kulturminister Joy Mogensen og formand for Danske Medier Jesper Rosener op til en drøftelse af de ”Lokale mediers rolle i en pandemi-tid” på et møde arrangeret af Randers Amtsavis. Det følges op af et arrangement om ”Det lokale demokratiske interessefællesskab”, som Kulturelt Samvirke står for. Dette arrangement afslutetr Folkemøde Randers 2020.

I løbet af hele folkemøde-ugen har Værkstedet ”Broen” arrangeret en udstilling i Underværket med værker, der er lavet fra værkstedets elever, med inspiration fra elevernes egen situation under corona-nedlukningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce