Annonce
Debat

Folkeoplysningen fastslår: Vi kan styrke den demokratiske samtale og lokaldemokratiet

"De folkeoplysende skoler og foreninger kan tilbyde noget, som Handletanken ikke kommer så meget ind på, men som også er vigtigt for den demokratiske samtale og de demokratiske processer. Vi kan tilbyde viden, indsigt og kompetencer, der kan kvalificere debat og løsninger", skriver Carolina Magdalene Maier. Arkivfoto: Michael Svenningsen

DEBAT: Op til det kommende kommunalvalg konstaterer Handletanken for Lokalt Demokrati, at den demokratiske samtale er truet, og at der er brug for nye forståelser af, hvad politik og demokrati er. Det skrev Roger Buch i en kronik i Århus Stiftstidende 21. august, hvor han fremlagde Handletankens rapport og anbefalinger.

Jeg kan ikke være mere enig. Jeg kan også genkende Roger Buchs og Handletankens pointe om, at det kommunale system har en tendens til at lukke sig om sig selv, også når kommunen prioriterer kommunikationsafdelinger og omfattende SoMe-aktivitet. Det betyder, at mange har svært ved at omsætte interessen for at være med i lokaldemokratiet til handling.

Heldigvis har Handletanken en række gode og spændende anbefalinger. Især er jeg glad for dem, der vil mere end blot at trække flere borgere ind i det formelle politiske arbejde i partier og kommunalbestyrelser. Det er de anbefalinger, som forsøger at styrke den demokratiske samtale borgerne imellem og deres egen aktivitet og organisering. De kan åbne for nye forståelser for, hvad politik og demokrati er.

Annonce

Når kommunerne - ikke bare Aarhus - skal føre de civilsamfundsorienterede anbefalinger ud i livet, står de ikke alene. Det er et område, som folkeoplysende skoler og foreninger allerede arbejder med, og vi er meget optagede af at styrke og udvikle det.

I folkeoplysningen handler det ikke om et tungt påtvungent pensum med karakterer. Hos os er det frivillig og lystbetonet læring.

Inden for de sidste par år har Dansk Folkeoplysnings Samråd arbejdet med initiativer, der giver borgerne bedre mulighed for at tale sammen på tværs af meningsforskelle – uden at ende i Facebook-aggressivitet.

Fortælleprojektet "Danmark Fortæller" sætter mennesker sammen, der ikke kender hinanden på forhånd. Her fortæller de hinanden personlige historier og opnår dermed en forståelse for "den anden". Utroligt hurtigt bliver der skabt det tillidsfulde fællesskab, der er forudsætningen for en sand demokratisk samtale.

Sammen med projekt Frirummet har vi arrangeret såkaldte "frirumsdebatter", der med udgangspunkt i anerkendte uenigheder gør det nemmere for meningsmodstandere at finde berøringsflader og udvikle løsninger sammen med debatpublikummet.

Jeg kan også nævne de nye og spændende debat- og mødeformer, der blev resultatet af fem folkehøringer i foråret, arrangeret af bl.a. Folkemødet og DFS. Fælles for ideerne er, at de skal samle mennesker på tværs af baggrunde og holdninger og få os til at tale med dem, der mener noget andet end os selv. Igen handler det om en demokratisk samtale som forudsætning for fælles løsninger og aktiviteter.

Det er nogle af de nye redskaber, vi vil byde ind med – i forlængelse af den frivillige foreningsaktivitet, rapporten vil styrke, og som folkeoplysningen har over 100 års erfaring med.

Vi har de organisatoriske rammer, der også kan hjælpe de mere uformelle fællesskaber. Vi har ofte lokalerne, selv om vi meget gerne vil forbedre samarbejdet med kommunerne om åbne, fleksible og moderne mødesteder for borgerne.

Og så kan de folkeoplysende skoler og foreninger tilbyde noget, som Handletanken ikke kommer så meget ind på, men som også er vigtigt for den demokratiske samtale og de demokratiske processer. Vi kan tilbyde viden, indsigt og kompetencer, der kan kvalificere debat og løsninger.

I folkeoplysningen handler det ikke om et tungt påtvungent pensum med karakterer. Hos os er det frivillig og lystbetonet læring, der udvikles i samspil med kursister eller som en integreret del af foreningslivet. Derfor ser jeg frem til et spændende samarbejde mellem folkeoplysningen og kommunerne om virkeliggøre Handletankens anbefalinger.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce