Annonce
Aarhus

Folkestedets café skal drives på en ny måde

Nu kan køkkenet ved Folkesteds café lejes. Foto: Flemming Krogh
Kokkeeleverne har ikke problemer med pratikplads, så cafeen bliver socialøkonomisk.

AARHUS: Folkestedets café i Carl Blochs Gade har i mange år været et herligt sted med god mad og servering. Nu skal cafeen drives på en helt ny måde.

Det skal være en socialøkonomisk café, og lige nu søger stedet efter en lejer af cafékøkkenet.

Den høje status opstod for fem-seks år siden, da byens kokkeelever ikke kunne få praktikplads. Der var ikke pladser nok.

Det betød, at kommunen skabte praktikpladser ved at drive både Café Skovbrynet ved Lokalcenter Dalgas og Folkestedets café med uddannede kokke, som hyrede de kokkeelever, som ikke kunne få praktikplads. Så der blev eksperimenteret og lavet mange forskellige retter, så eleverne fik lært det hele. Begge steder blev uhyre populære. Her var rigtig god mad til få penge.

Da restaurationsbranchen fik bedre tider, fordi flere nu går ud for at spise, blev der plads på restauranterne til kokkeeleverne.

Det betød først, at restauranten i Skovbrynet blev udbudt, og der er Restaurant Früd rykket ind, så det nu er restaurant.

Annonce

Ansøgningsfrist

Folkestedets cafékøkken kan lejes. Der skal søges senest 16. december.

Betingelserne

Folkestedets café kørte videre på samme måde i første omgang, men efter et stykke tid var der heller ikke længere kokkeelever uden praktikplads til det sted.

- Vi har arbejdet på at finde en løsning, fordi cafeen her skal drives efter særlige betingelser. Vi må ikke gøre det som Früd i Skovbrynet, så vi har endevendt alle muligheder, siger lederen af Folkestedet, Susanne Brøchner Væring.

Resultatet er, at cafeen nu skal drives som et socialøkonomisk sted.

- Køkkenet skal have et særligt socialt sigte for at imødekomme Folkestedets brugere som seniorer, førtidspensionister og sårbare borgere. Køkkenet skal drives med en social profil i tråd med Folkestedets ramme for udfoldelse af tanken om medborgerskab. Der skal skabes mulighed for frivillighed og rummelighed i forhold til sårbare borgere. Priserne skal være rimelige og imødekomme målgruppen, og det skal ikke være et mål at skabe overskud, står der blandt andet i betingelserne.

For tiden består personalet i cafeen af køkkenchef Frede Pedersen, tidligere ejer af restaurant “Fredes Flyvende Tallerken”, samt seniorjobbere og frivillige. Caféen byder på lækre retter med fokus på årstidens gode råvarer.

Her i den gamle station for Hammelbanen er Folkestedet. Cafeen ligger i den nyere del til højre. Pr-foto
Der er udsgt til å og park fra cafeen. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce