Annonce
Aarhus

Folketinget har givet de første penge til letbanens etape 2

Letbanens første etape fra Aarhus H til Skejby åbner 23 september. Samtidig begynder nu også planlægningen af etape 2, efter at Folketinget har bevilget 40 mio. kr. til de indledende miljøundersøgelser. Foto: Flemming Krogh

Nu kan planlægningen af letbanens vej til Brabrand og Hinnerup gå i gang, efter at et flertal i Folketinget har frigivet de første penge til miljøundersøgelser af forbindelsen. Rådmand glæder sig over, at arbejdet går i gang. Venstre vil hellere vente med mere letbane og i stedet satse på udvidelse af E45.

Forleden kom borgmester Jacob Bundsgaard (S) med et forslag om, at byrådet ved de kommende budgetforhandlinger beslutter at gå i gang med at lave en sidegren på letbanen - fra Nørreport og hele vejen ud på Aarhus Ø.

Aarhus Ø-forbindelsen koster under 100 mio. kr. - penge som borgmesteren forventer at kunne hente hjem igen, fordi kommunen kan få højere priser for byggegrunde på Aarhus Ø, hvis letbanen er på skinner.

Resten af letbanens etape 2 - fra Aarhus H til Brabrand og fra Lisbjerg til Hinnerup - ligger det tungere med at skaffe pengene til.

Dog kan planlægningen af etape 2 nu komme i gang, efter at Folketingets finansudvalg onsdag frigav de første fem af i alt 40 mio. kr. til de indledende miljøundersøgelser.

Annonce

Jeg er sikker på, at århusianerne vil forelske sig i letbanen og kræve, at vi hurtigst muligt kommer i gang med flere forbindelser. Det gør vi nu

Teknisk rådmand, Kristian Würtz (S)

40 mio. kr.

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) glæder sig over, at et flertal i Folketinget har ønsket, at staten skal bidrage til planlægningen af etapen.

- Det er vigtigt for Aarhus og Østjylland, at vi kommer videre med næste etape af letbanen hurtigst muligt. Letbanen og den kollektive trafik er ekstrem vigtig, hvis vi i fremtiden skal kunne komme rundt i byen, siger Kristian Würtz.

Aftalen om at sende 40 millioner kroner til forundersøgelserne af etape 2 blev indgået allerede i februar af et flertal i Folketinget uden om regeringen. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, radikale og SF.

Wammen: Et skridt ad gangen

- Finansudvalget har i dag givet opbakning til udviklingen af grøn trafik til glæde for både Aarhus og regionen. Vi har lige nu en regering, der mest er optaget af biltrafik, og derfor er det rigtig godt, at der er et flertal i Folketinget, der også vil gøre noget for den kollektive trafik, siger tidligere borgmester i Aarhus, Nicolai Wammen, der i Folketinget var Socialdemokratiets chefforhandler i trafikaftalen.

Og han fortsætter:

- Vi tager et skridt ad gangen. Nu er pengene til forundersøgelsen bevilget. Når vi kender resultaterne af den, må vi tage stilling til den videre færd.

Venstre: Klap hesten

Venstre i byrådet mener, at Aarhus bør klappe hesten i forhold til nye letbaneinvesteringer og i stedet holde fokus på, at en udvidelse af E45 har første prioritet.

- Jeg er bange for, at vi bliver fedtet ind i et politisk spil på Christiansborg, der kan underminere en hel udvidelse af E45, hvis vi også presser på for letbanens etape 2, siger Gert Bjerregaard (V) og fortsætter:

- Lad os hellere vente et par år og se, hvilke erfaringer, vi har med letbanens etape 1, inden vi beslutter noget om en eventuel etape 2.

Letbane-forelskelse

Kristian Würtz mener, at det er relevant at arbejde for statslige investeringer begge steder.

- Det ene bør bestemt ikke udelukke det andet. Det er en skam, at Venstre er så fodslæbende i forhold til en udvidelse af letbanen, og det er utroligt, hvis Venstre ligefrem er modstander af andre statslige investeringer i infrastruktur i Aarhus end en udvidelse af E45, siger han og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at århusianerne vil forelske sig i letbanen og kræve, at vi hurtigst muligt kommer i gang med flere forbindelser. Det gør vi nu.

Letbanens etape 1 fra Aarhus H til i første omgang Skejby åbner 23. september.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Det stabile AGF-forsvar skal findes frem igen

AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce