Annonce
Indland

Folketinget lagde Scandinavian Star på hylden

Med en blød erklæring om, at nye oplysninger skal undersøges, afviste Folketinget tirsdag definitivt at lade de mange mistanker om den påsatte brand på Scandinavian Star blive underkastet ekspertundersøgelse. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Et enigt folketing støttede tirsdag op om en tilkendegivelse af, at alle nye oplysninger om branden på Scandinavian Star skal have politiets opmærksomhed.

Det var den formelle afslutning på en forespørgselsebat i folketingsssalen torsdag i sidste uge. Den var rejst af Dansk Folkeparti på grund af de mange u-efterforskede mistanker om, at skibet var sat i brand med forsikringssvindel som motiv. Skibet brændte 7. april 1990 med 159 tabte menneskeliv som resultat.

Ønsket med forespørgselsdebatten var et andet end det, der nu blev udfaldet. Partierne Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten ønskede alle et tidligere fremsat SF-forslag gennemført. Det gik ud på at få nedsat en uvildig og hurtigt arbejdende ekspertgruppe, der skulle kulegrave forløbet og fastslå, hvad der var blevet efterforsket og ikke efterforsket, og hvad der eventuelt burde og skulle efterforskes.

Det forslag kunne heller ikke denne gang samle politisk flertal, og de pågældende partier valgte derfor ikke at bringe det til afstemning. I stedet kunne man samles om den fælleserklæring, som folketinget nu har vedtaget, og som i realiteten lægger de allerede eksisterende, men ikke efterforskede mistankepunkter på hylden.

I den danske støtteforening for brandens overlevende og de pårørende til ofrene modtages folketingsbeslutningen med stor skuffelse, og i følge foreningens talsmand, Mike Axdal, også med en god portion vantro.

I et debat-indlæg i avisen Danmark i dag stiller han således spørgsmålet, om en justitsminister må lyve. Det gør han med henvisning til, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under forespørgselsdebatten gjorde gældende, at mistankerne er grundigt efterforskede, lige som han henviste til den norske kommissionsundersøgelse, der officielt blev afsluttet i det norske Storting 22. marts sidste år.

Ingen af delene giver mening, påpeger Mike Axdal - fordi der ikke er foregået nogen dansk efterforskning, og fordi den norske kommissionsundersøgelse ikke omfattede efterforskning af ejer- og forsikringsforhold.

- Det er støtteforeningens klare opfattelse, at ministeren enten er fejlinformeret, og/eller at ministeren imod bedre viden igen har fejlinformeret Folketinget, skriver Mike Axdal i sit debatindlæg, som han også har sendt til medlemmerne af folketingets retsudvalg.

Mike Axdal overlevede selv skibsbranden, men mistede sin far og sin bror til flammerne. .... LÆS MIKE AXDALS DEBATINDLÆG PÅ SIDE 16.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce