Annonce
Aarhus

Folketinget skal se på flere spor på E45: Trods flertal for udvidelse bliver den ikke vedtaget denne gang

Syd for Aarhus er E45 udvidet til seks spor. Arkivfoto: Axel Schütt
Både Socialdemokratiet og De Radikale er tilhængere af at udvide E45 på strækningen vest om Aarhus. Alligevel stemmer begge partier nej til Liberal Alliances forslag, der kommer i folketingssalen torsdag.

AARHUS: Dagligt kæmper pendlere i hobetal og lastbilchauffører på gennemfart om pladsen på Østjyske Motorvej E45, og der er langt mellem de dage, hvor der ikke opstår lange køer som følge af uheld, tæt trafik eller en kombination af begge dele, med ofte voldsomme forsinkelser til følge.

Efter udvidelsen fra fire til seks spor på strækningen mellem Aarhus Syd og Skanderborg Syd glider trafikken bedre på den del af den østjyske motorvej, men det har længe været et ønske fra både bilpendlere, erhvervsliv og et flertal af politikere - både lokalt og på landsplan - at udvide yderligere, så E45 i fremtiden kan få seks spor på hele strækningen fra Randers og sydpå.

Det vil derfor formentlig glæde mange østjyske bilister, at Folketinget torsdag skal tage stilling til et forslag om at udvide E45 på strækningen fra Aarhus Nord til Aarhus Syd. Beslutningsforslaget kommer fra Liberal Alliance og omfatter ud over udvidelsen af E45-delstrækningen også syv andre vejudvidelser - heriblandt udvidelse af E20/E45 ved Kolding og E20 syd om Odense.

I begrundelsen for forslaget hedder det, at "formålet med forslaget er at imødegå det stigende kapacitetspres på de danske veje frem mod 2030 på en økonomisk ansvarlig måde" og at "alternativet til at sikre en tidssvarende infrastruktur er stadig mere spildtid på vejene".

- På E45 rundt om Aarhus fylder lastbilerne det meste af højre spor, mens venstre spor er fyldt af pendlere i biler. Der er brug for ekstra spor, forklarer tidligere transportminister Ole Birk Olesen (LA), der står bag forslaget.

Helst ville han udvide hele Østjyske Motorvej til seks spor.

- Men vi er nødt til at nøjes med at bruge de penge der er til rådighed. Og E45 rundt om Aarhus er en af de mest belastede strækninger. Det er der, der størst behov, siger Ole Birk Olesen.

Liberal Alliances forslag

  • Udvidelse af E45, Aarhus S-Aarhus N.
  • Udvidelse af E20/E45, Kolding V-Motorvejskryds Kolding.
  • Udvidelse af E20, syd om Odense.
  • Øget kapacitet på Motorring 3.
  • Udvidelse af Hillerødmotorvejen, M3-Ring 4 (begge retninger).
  • Øget kapacitet på Rute 15, Herning-Ringkøbing.
  • Udbygning af E55 mellem Sydmotorvejen og Nykøbing Falster.
  • Udbygning af Rute 40, Aalbæk-Skagen.

Samlet plan for infrastrukturen

De otte vejudvidelser var alle en del af investeringsplanen for infrastrukturen i Danmark, som Lars Løkkes VLAK sammen med Dansk Folkeparti aftalte i marts 2019. Socialdemokratiet mente dog, at aftalen var helt skæv i forhold til blandt andet vægtningen af vej og offentlig trafik og kunne sammen med resten af Folketingets partier ikke bakke op om den. Så da flertallet skiftede og Mette Frederiksens S-regering kom til, var flertallet for blå bloks plan forduftet.

Der var ellers rosende ord fra S i forhold til udvidelsen af blandt andet E45 og partiet gjorde det klart ved flere lejligheder i valgkampen, at motorvejen burde udbygges. Tilhængere af udbygningen må dog vente lidt endnu, før de kan glæde sig over, at en udvidelse af E45 rundt om Aarhus bliver vedtaget. Socialdemokraterne i Folketinget har nemlig tænkt sig at stemme nej til beslutningsforslaget.

- Vi har brug for at investere i infrastrukturen, men tingene skal ske i den rigtige rækkefølge. Vi er glade for, at LA har forslag til investeringer, men lige nu befinder vi os i en sundhedskrise som har indflydelse på hele samfundet. Det skal vi håndtere først, fortæller Socialdemokratiets transportordfører Thomas Jensen i et skriftligt svar til Århus Stiftstidende.

Han mener derudover ikke, det giver mening at prioriterer infrastruktur hver for sig.

- Investeringer i infrastrukturen skal tænkes sammen med både den kollektive trafik, cyklisme og den grønne omstilling. Derfor ser vi frem til at diskutere en samlet plan for fremtidens grønne infrastruktur, når vi er på den anden side af corona-krisen. Og her er min store forhåbning, at vi i fællesskab blandt Folketingets partier vil kunne lave en bred politisk aftale, som indeholder flere af de infrastrukturprojekter, som vi skal diskutere i folketingssalen torsdag.

Annonce

Bredt forlig kan sikre udvidelse af E45

Ole Birk Olesen er ikke bange for at bruge ordet løftebrud, hvis Socialdemokratiet stemmer nej til forslaget.

- Jeg hørte ved adskillige lejligheder socialdemokrater i valgkampen fortælle, at en stemme på S var en stemme på udvidelse af E45. Det må også være det indtryk som vælgerne fik dengang.

Hos Socialdemokratiet giver man dog Ole Birks Olesen en stor del af skylden for, at udvidelsen af E45 ikke allerede er i gang.

- Ole Birk lavede et blåt og dermed smalt infrastrukturforlig inden valget, hvor det kun var de blå partier, der deltog. Det forlig var der ikke længere flertal for efter folketingsvalget. Vi har som klar målsætning at lave et bredt forlig henover midt med både blå og røde partier, så forliget fortsat vil være gældende, hvis magten skulle skifte efter et folketingsvalg. Havde Ole Birk haft evnerne og viljen til at lave et bredt forlig, så havde vi været i fuld gang med at udmønte en sådan aftale i dag, men Ole Birks forligsevner lader noget tilbage at ønske, forklarer socialdemokraternes transportordfører.

På grund af den aktuelle situation omkring corona-epidemien har Socialdemokratiet ikke noget bud på, hvornår der kan laves en samlet plan for trafik-investeringerne.

Også De Radikale har tænkt sig at stemme nej til LA's forslag, men oplyser samtidig, at man i partiet er tilhængere af, at motorvejen rundt om Aarhus udvides.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce