Annonce
Aarhus

Folketingskollegaer slår i bordet: Nye østjyske jernbaner skal bygges

Planen er at en ny jernbane via Solbjerg skal nedsætte rejsetiden for togpendlerne. Illustration: Banedanmark

Dansk Folkepartis Kim Christiansen foreslog i sidste uge at droppe investeringer i to nye jernbaner i Østjylland. Nej, lyder svaret fra forligspartiers transportordførere. Banerne er vigtige og skal bygges.

AARHUS: Dansk Folkepartis Kim Christiansen skabte torsdag i sidste uge usikkerhed om partiets tilslutning til to store jernbaneprojekter i Østjylland - en ny højhastighedsbane mellem Hasselager og Hovedgård via Solbjerg og en ny jernbanebro over Vejle Fjord. Begge baner er en del af Togfonden, som DF, sammen med Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten lagde stemmer til i januar 2014.

DF'eren gav udtryk for, at forudsætningerne for banerne er skredet, fordi der ikke er penge til at anlægge dem, og fordi DSB har bestilt nye tog, der kun kan køre 200 km/t. Hvis rejsetiden skal ned på en time mellem Aarhus og Odense kræver det, at togene kan køre mindst 230 km/t.

Men det er et par helt forkerte betragtninger, påpeger transportordførere fra andre af forligspartierne bag Togfonden, der stadig bakker fuldt op om planerne for nye jernbaneanlæg i Østjylland.

Forligspartierne blev i 2013 enige om, at reservere 28,5 milliarder kroner af indtægterne fra Nordsøolien til Togfonden. I forbindelse med forhandlingerne, blev parterne enighed om, at eventuelle manglende indtægter fra Nordsøen skulle findes på de årlige finanslove.

- Så Togfonden er ikke underfinansieret. Det er udelukkende et spørgsmål om politisk vilje, hvorvidt man vil prioritere Togfondens projekter, forklarer Henning Hyllested, der er transportordfører for Enhedslisten.

Togfonden

Den fuldt udbyggede plan for Togfonden betyder, at rejsetiden mellem Aarhus og København kommer ned på to timer, mens Aalborg-Aarhus kan tilbagelægges på en time.Udover de hurtigere togrejser, giver planen også mulighed for at opgradere nærbanedriften på de eksisterende jernbaner med flere tog og nye eller genåbnede stationer.

Tre linjeføringer omkring Solbjerg er i spil for banen mellem Hasselager og Hovedgård.

Rituel teatertorden

Hverken Rasmus Prehn, der er transportordfører for Socialdemokratiet, eller Henning Hyllested forstår, hvorfor Kim Christiansen gør det, at DSB har bestilt tog, der kun kan køre 200 km/t, til et problem.

Det køb af nye tog - som Folketinget vedtog i juni 2018 - indeholder kun en del af de tog, som DSB har brug for fremover. Planen er derfor, at DSB på et senere tidspunkt kan købe tog, der kører hurtigere.

På grund af den usikkerhed, som regeringen (og DF) har skabt om udrulningen af Togfonden, valgte DSB at indkøbe tog til 200 km/t - tog som skal erstatte IC4 med moderne el-tog, forklarer Henning Hyllested.

- Så Kim Christensen har simpelthen ikke ret i sine påstande om Togfonden. Og som en meget central politiker på transportområdet kunne netop han jo være med til at sikre udrulningen af Togfonden, og dermed "gøre plads" til indkøb af hurtige tog. Kim stemte jo selv for indkøbet af tog til 200 km/t. Så er det vel en kende hyklerisk at bruge dette som argument for ikke at stå ved projekterne i Togfonden.

Rasmus Prehn er helt enig med sin transportordførerkollega.

- Kim Christiansen er fuldt ud informeret om det.

Han opfatter derfor Kim Christiansens seneste udmelding om Togfonden som "rituel teatertorden".

- Det er tydelig, at valget nærmer sig, og Kim har besluttet at sprælle lidt for at få opmærksomhed, siger han.

Forskel på rejsetider før og efter Togfonden med dens timemodel er gennemført. Som det fremgår komme de helt store gevinster for rejsende fra de største byer, men også passagerer fra mindre byer kan høste væsentlige tidsgevinster. Illustration: Banedanmark
Annonce

Illoyal DF'er

Både Rasmus Prehn og Henning Hyllested mener, at det ville være bedre stil, hvis Kim Christiansen i stedet tog spørgsmålene op i forligskredsen.

- Det er temmelig illoyalt over for forligskredsen. Normal praksis - og respekt for forligspartnerne - er vel, at man tager en diskussion i forligskredsen, hvis man synes, der skal finde justeringer sted, forklarer Henning Hyllested.

På grund af den lave oliepris, kom milliarderne til projekterne i Togfonden ikke så hurtig i kassen som håbet. Derfor blev Togfonden i 2015 delt op i to faser. Første fase som blandt andet består af en ny jernbane over Vestfyn, hastighedsopgraderinger fra Fredericia til Aalborg og elektrificering af blandt andet Fredericia-Aalborg.

Forligsparterne besluttede at mødes i 2019 for at diskutere fase 2. Kapaciteten på Den Østjyske Længdebane er tæt på opbrugt på strækningerne mellem Aarhus og Skanderborg. Samtidig udgør Vejle en flaskehals.

- Der er under alle omstændigheder brug for de to omtalte projekter, forklarer Henning Hyllested.

Begge ordførere minder desuden Kim Christiansen om, at den nye bane til Billund - et projekt, som har høj prioritet for DF - er en del af fase 2.

- Jeg ved ikke, om Kim forestiller sig, at vi i forligskredsen skulle droppe Hovedgård-Hasselager og Vejle Fjord, for så at gennemføre Billundbanen. Det er jo grotesk, siger Henning Hyllested.

- Opsiger han fase 2, opsiger han vel også Billundbanen, lyder Rasmus Prehns bud på konsekvenserne af Kim Christiansens modvilje mod jernbaneprojekterne i Østjylland.

En ny jernbane skal enten føres over Vejle Fjord på en bro eller under fjorden i tunnel. Illustration: Banedanmark
Annonce

Den centrale linjeføring gennem Solbjerg

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Debat

Folketingsmedlem og skolepædagog: Det er på tide at sikre minimumsnormeringer i SFO’erne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Her får du nok Aarhus' bedste pizza lige nu

Sport

Nordjyder viste kvaliteten mod Brabrand i anden halvleg: - Planen virkede, indtil få sekunder før de scorede

Annonce