Annonce
Debat

Folketingspolitiker har et forslag: Fjern de afstumpede hænder fra vores ældrepleje

"Det på høje tid, at vi får ændret lovgivningen, så sosu-hjælpere også skal have autorisation. Det vil langt fra løse alle problemerne i vores ældrepleje. Men det vil være et skridt i den rigtige retning", mener Marcus Knuth. Arkivfoto: Søren Gylling/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: "Skal jeg smadre dig?!".

Sådan lød det, da en sosu-hjælper chikanerede og filmede en demensramt kvinde på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør.

Sager om svigt af plejehjemsbeboerne er alt for genkendelige også for århusianere. For hvad end det har været på DemensCentrum Aarhus, Kongsgården eller Skæring Plejehjem, har vi skullet være vidne til groteske svigt fra både personale og ledelse på plejehjem i og omkring Aarhus.

Selvom den seneste sag stammer fra den anden ende af landet, kan den stadig tjene som vigtig inspiration for vores århusianske plejehjem. For når man sammenligner forløbet på Grønnehaven i Helsingør med, hvad der skete på Kongsgården her i Aarhus, opdager man én vigtig forskel.

Hvor ledelsen på Kongsgården ikke øjeblikkeligt reagerede, efter de blev opmærksomme på problemerne, handlede plejehjemslederen på Grønnehaven hurtigt og kontant. På samme aften, hvor plejehjemslederen blev orienteret om chikanen, tog hun direkte til plejehjemmet, kaldte sosu-hjælperen ind på sit kontor og fik vedkommende bortvist.

Sagen viser os derfor, at kompetent ledelse kan gøre en verden til forskel. Hvis ikke plejehjemslederen havde handlet hurtigt, kunne sosu-hjælperen have blevet ved med at terrorisere plejehjemmets ældre.


Det betyder, at manden, der udøvede chikanen mod den stakkels demente kvinde, potentielt kan blive ansat i Aarhus, uden hverken plejehjem eller kommune er klar over hans baggrund.


Men kompetent ledelse kan ikke løse hele problemet. For selvom hjælperen er blevet bortvist fra plejehjemmet i Helsingør, er der intet, der forhindrer sosu-hjælperen i at søge lignende arbejde i resten af landet.

Modsat sosu-assistenter og andet sundhedspersonale, indgår sosu-hjælpere nemlig ikke i Styrelsen for Patientsikkerheds autorisationsregister. Derfor har man ved ansættelse ikke samme mulighed for at foretage baggrundstjek, når man ansætter sosu-hjælpere som ved andet sundhedspersonale. Det betyder, at manden, der udøvede chikanen mod den stakkels demente kvinde, potentielt kan blive ansat i Aarhus, uden hverken plejehjem eller kommune er klar over hans baggrund.

Derfor mener vi i Det Konservative Folkeparti, at det på høje tid, at vi får ændret lovgivningen, så sosu-hjælpere også skal have autorisation. Det vil langt fra løse alle problemerne i vores ældrepleje. Men det vil være et skridt i den rigtige retning. På den måde sørger vi for, at personer som denne afstumpede sosu-hjælper aldrig kommer til at arbejde med ældre igen. Hverken i Helsingør eller her i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Hvide testtelte pakkes væk: Her skal permanent testcenter ligge

Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce