Annonce
Østjylland

Folkevandring i det grønne

Der blev vist kompostspand til byhaven, den naturlige brødform og mange andre produkter på festival i Odder.

Iført gummistøvler og fornuftige jakker trodsede mange søndagens vejromslag og lagde vejen forbi Grøn Festival i Økologiens Have i Odder.

Her var der mulighed for at lade sig inspirere og handle hos 40 virksomheder, der præsenterede alskens ideer og produkter inden for økologi og bæredygtighed.

Blandt de mange virksomheder var Maria Ehlert fra Aarhus, der har etableret firmaet byhaver.dk, hvorfra hun sælger en såkaldt bykompostspand.

Uanset om man bor i hus, lejlighed eller kolonihave, kan man med et startkit med to spande og tilbehør på en enkel måde komme i gang med at kompostere sit madaffald og dermed skabe en enkel jordforbedring til bede og potter.

»Hemmeligheden er, at det hele foregår i en helt lukket spand med dobbeltbund, så væsken løber ned i bunden. Man skal tilføre en kompost-gær til affaldet, som er mikroorganismer, der får maden til at gære, men ikke rådne. Og der er hverken lugt, orme eller fluer i det,« forklarer Maria Ehlert.

I løbet af 14 dage kan man grave det gærede madaffald ned i haven eller i et højbed, hvor det omsættes til havekompost i jorden i løbet af 14 dage.

Kompostgæren, der skal anvendes, kaldes også Bokashi-bran og er udviklet i Japan. Den består af organisk basismateriale med udvalgte effektive mikroorganismer, der sætter gang i gæringen.

En anden virksomhed var puregreen.dk, der drives af Helle Kloster fra Skanderborg. Hun sælger økologiske fødevarer, bomuld og andre bæredygtige varer. Og kan efter to år næsten leve af netbutikken.

»Min topsællert lige nu er en bageform i bøgetræ, siger hun og viser en træramme frem, man putter rugbrøds- eller franskbrødsdej i, stiller på en bageplade og sætter i ovnen.

»Den skal lige smøres med madolie først, men nej, den brænder ikke. Jeg har brugt min egen form 50 gange og den har skiftet farve, men er helt intakt,« fortæller Helle Kloster og serverer et velsmagende stykke franskbrød fra træformen.

»Især ved langtidshævet brød kan mælkesyre gå i forbindelse med en metalform og give en afsmag i brødet af metal. Det undgår man med træformen, der giver en dejlig saftig krumme,« forklarer hun.

Danmarks Naturfredningsforenings Odder-afdeling havde også en bod, der tiltrak mange interesserede på grund af en større samling af svampe fra skoven.

Her var Niels og Ulla Gøricke fra Skanderborg optaget af at gætte navne på svampene.

»Vi finder selv svampe og går målrettet efter tre slags: Karl Johan, kantareller og pigsvampe. For eksempel finder vi flotte tragtkantareller ved Slåen Sø,« fortæller parret.

De er lige kommet hjem fra et par måneder i Nordnorge, hvor de har malket geder og indimellem også har samlet svampe.

»Når man finder gode svampe, er det bare hjem på panden med dem med og tilsat lidt løg og franskbrød er middagen reddet,« fortæller Niels Gøricke.

De er på besøg til Grøn Festival, fordi Ulla Gøricke tidligere har arbejdet der.

»Jeg har mødt mange, der er gået ned med stress, og som har haft stor gavn af at være herunde til afklaring. Det er perfekt at være sådan et sted, hvor det vokser og gror, når man selv skal hele.«

I et hjørne af den store Økologiske Have trak en flok kaniner især børn og forældre til.

»Vi er her, fordi det lød som et hyggeligt sted at opleve sådan en søndag med dyr og andre oplevelser,« fortæller Johanna Nebel fra Odder med sønnerne Emil på tre og storebror Mathias på seks år.

Familien køber gerne økologisk i det omfang, det kan lade sig gøre, men her og nu er det nu den kun 900 gram lille hermelin-kanin, der trækker.

På den måde var der oplevelser for både ældre og unge ved Grøn Festival, der bød på boder, teater, musik og debat om økologiske produkter og grønne løsninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

To veje bliver spærret

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce