Annonce
Navne

Fondsbevilling: Litteratur skal styrke sårbare unge

Mette Steenberg har på vegne af Aarhus Universitet modtaget en portion forskningspenge.

Mette Steenberg har som forskningsansvarlig på Aarhus Universitet og som formand for Læseforeningen modtaget 4,2 millioner kroner fra Velux Fonden. Læseforeningen og Aarhus Universitet skal de næste tre år undersøge, hvordan litteratur og læsegrupper kan styrke udsatte unge.

Psykiske lidelser udgør den største sygdomsbyrde i samfundet med 25 procent. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anslår, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer i Danmark årligt udgør 55 milliarder kroner. Psykiske problemer er årsag til 50 procent af alle langtidssygemeldinger og 48 procent af alle førtidspensioner. I fire ud af fem tilfælde er det unge under 30 år, som tildeles en førtidspension grundet psykiske lidelser. Et stigende antal unge i den vestlige verden kæmper således med alvorlige sociale og psykiske problemer. De har svært ved at finde fodfæste i et samfund, hvor der stilles større og tidligere krav til uddannelses- og jobparathed. Det har skabt et behov for sociale indsatser, der kan styrke de unges livskvalitet og øge muligheden for at få handlekraft i eget liv.

Det er baggrunden for forskningsprojektet mellem Læseforeningen og Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet. Over en tre-årig periode vil de undersøge, hvordan læsegrupper drevet efter metoden "guidet fælleslæsning" både kan give de unge et frirum, hvor man mødes om litteratur, og en uddannelse i selv at etablere og drive frivillige læsegrupper. Dermed styrker Læseforeningen og Aarhus Universitet indsatsen, hvor de allerede sammen med Region Midtjylland og en række midtjyske kommuner er ved at undersøge, hvordan guidet fælleslæsning kan blive et sundhedstilbud for psykisk sårbare voksne i projektet "Tid til læsning".

- Veluxfondens bevilling repræsenterer en unik mulighed for på en og samme tid at bedrive grundforskning i litteratur og udvikle nye sociale indsatser. Der er et aktuelt samfundsmæssigt behov for tilbud med udgangspunkt i det kulturelle og humanistiske. Med denne bevilling får vi mulighed for at opnå den nødvendige viden om, hvad litteraturen kan og gør, som skal danne fundament for etableringen af feltet "kultur og æstetik som social indsats", siger Mette Steenberg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Århus-talent flytter til Sønderborg

Annonce