Annonce
Livsstil

Food Festival tester nye produkter: Gæret kaffe og sprut uden sprut

Morten Sørensen er manden bag københavnske Ish Spirits. En flaske står til cirka 200 kroner i butikkerne. Foto: Jens Thaysen

Food Festival er meget andet end smagsprøver og underholdning. Det er også en test og udstilling af innovative mad- og drikkevarer.

AARHUS: Der er 15 forskellige områder fordelt på 45.000 kvadratmeter på årets Food Festival på Tangkrogen.

Et af dem adskiller sig en del fra de andre, ikke så meget i udseende, men i indhold. Boderne ligner de hundredvis af andre, men produkterne er næsten med garanti hverken smagt eller set før af publikum. Området hedder Testvognene, og her kan forskellige producenter teste spritnye produkter, der enten lige er kommet på markedet, eller som der fortsat arbejdes på at kunne producere.

Og nu vi siger spritnyt, går vi straks til et af produkterne, som netop er spiritus - bare uden spiritus. Okay, spiritus er det så selvfølgelig ikke, men det kommer tæt på. Producenten hedder Ish Spirits, som kan oversættes til noget i retning af spiritus-agtigt, og produkterne hedder henholdsvis Rumish og Ginish - altså rom-agtig og gin-agtig på dansk.

- Det er alkolholfrie alternativer til rom og gin og er henvendt til for eksempel dem, der skal køre hjem, til gravide, til folk på arbejde - eller bare til folk, der ikke drikker alkohol. Det hele begyndte med, at jeg selv tog en periode uden alkohol og fandt ud af, at der ikke fandtes ordentlige alternativer, fortæller Morten Sørensen, indehaver af Ish Spirits.

Annonce

Det hele begyndte med, at jeg selv tog en periode uden alkohol og fandt ud af, at der ikke fandtes ordentlige alternativer.

Morten Sørensen, indehaver af Ish Spirits.

Produkter i Testvognene

Ginish og RumishKafir

Plantebaserede, probiotiske fødevarer

Økologisk energidrik

Sunde frugtsnacks

Tonic af nordiske rødder

Vegansk is

Økologiske, veganske færdigretter

Diana Sørensen fra Peter Larsen Kaffe byder på Kafir i sin stand på Food Festival. Et sundt alternativ til soda- og saftevand. Foto: Jens Thaysen

Smagene trækkes ud

For at producere Ginish og Rumish har Morten Sørensen opfundet en proces, hvor han i store træk trækker smagene ud af de forskellige ingredienser og til sidst blander dem for at give smagen af enten rom eller gin.

På otte måneder udviklede han på den måde sine to produkter, som ifølge ham selv har fået en fantastisk modtagelse og har et stort marked.

- Der er forskellige rapporter, som viser, at et stort flertal af unge mener, de mangler alkoholfrie alternativer. Jeg tror, det handler om at udvikle et sofistikeret og lækkert alternativ, som kan stå på hylden ved siden af de rigtige gin og rom, og det er det, jeg har gjort her, mener Morten Sørensen og afslører, at han har flere produkter i støbeskeen.

Produktionen af Kafir giver et restprodukt, der laves til dadel-barer. Foto: Jens Thaysen

Kefir bliver til kafir

I en anden bod bydes der på fermenteret kaffe med en tilhørende dadel-bar.

Det er Peter Larsen Kaffe, som er ved at udvikle en gæret drik af kaffebønner, dadler og kefirkultur, tilsammen kaldt Kafir.

- Det er et alternativ til saftevand og sodavand, hvor det handler om smag og i høj grad sundhed, fortæller Diana Larsen fra Peter Larsen Kaffe.

- Kefirkulturen omdanner dadlernes sukkerstoffer til mælkesyrebakterier, der er gode for kroppen og for immunforsvaret. Jeg har selv mit eget lille bryggeri derhjemme og har drukket det de sidste tre år. Faktisk drikker hele familien det til aftensmaden.

Kafir er ikke på markedet endnu, for der arbejdes stadig på en af de større udfordringer. Emballagen.

- Kafir udvikler sig konstant og danner kulsyre, så vi skal finde en måde at få trykket ud, så det ikke bruser over, når man åbner emballagen, forklarer Diana Sørensen.

Testvognene på Food festival er et forholdsvist nyt område og har i år otte boder med innovative produkter, hvor gæsterne kan give deres feedback til virksomhedernes videre udvikling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce