Annonce
Indland

Forældre: Børn overbeskyttes

Over halvdelen af danske forældre mener, at forældre overbeskytter deres børn på en måde, så børnene risikerer at blive hjælpeløse. Familieterapeut mener, at overbeskyttelse kan føre til lavt selvværd og angst.

Annonce

Danske børn overbeskyttes af deres forældre og risikerer at blive hjælpeløse, siger forældrene selv i en rundspørge, som analyseinstituttet Wilkes har lavet for Jyllands-Posten.

Undersøgelsen er lavet blandt et repræsentativt udsnit af forældre til børn i alderen 0-15 år.

53,6 procent svarer, at forældre overbeskytter deres børn og viser dem for lidt tillid, mens seks ud af ti mener, at forældre overbeskytter deres børn i en grad, så børnene risikerer at blive hjælpeløse.

Forældrenes besvarelse er et »udtryk for selverkendelse«, mener professor i socialpsykologi og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen.

»Vi vil gerne opdrage vores børn til selvstændighed, men samtidig hjælper vi dem så meget, at det kommer til at bremse deres udvikling,« siger han.

Familieterapeut Pia Beck Rydahl mener, at der er en voksende tendens til at overbeskytte sine børn, fordi forældre i dag er mere bekymrede end tidligere. De oplever verden som mere farlig og kompleks, end da de selv voksede op, og derfor ønsker de at være i kontrol over deres barns trivsel, vurderer hun.

»Vi taler ikke om klassisk curling, som har været her næsten en hel generation, men om hele tiden at være omkring barnet og beskytte det,« siger hun og kalder overbeskyttelsen for »omsorgssvigt«.

»Børnene bliver enormt usikre og føler sig meget svage. Samtidig vækker det bekymring hos børnene, at verden er farlig. Så de udvikler lavt selvværd og angst,« siger Pia Beck Rydahl til Jyllands-Posten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Helt friske corona-smittetal: Aarhus er stadig langt over grænsen for at blive grøn kommune

Aarhus

Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar: Antallet af smittede er nu oppe på 25

CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - over en million mink skal aflives

Aarhus For abonnenter

Ansatte fortæller om et ældreområde ramt af frygt: Men direktør ser masser af åbenhed, tillid og godt samarbejde

Annonce