Annonce
Aarhus

Forældre brølede ny skolestruktur ned: Nu prøver politikerne igen

Et kaotisk forløb hvor vrede forældre tordnede mod de århusianske politikere, blev planlagte besparelser og skolesammenlægninger fejet af bordet igen. Billedet her er fra et debatmøde på Åby Skole i september Foto: Jens Thaysen

Nu starter nye politiske drøftelser om skoletilbuddet i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven. Men debatten er ikke isoleret til vestbyen. Den mest vidtgående model vil give mange skoler i Aarhus en bid af vestbyen.

AARHUS: Aarhus Byråd skal nu i gang med en ny politisk debat om skoletilbuddet i vestbyen.

Efter det mislykkede forsøg hen over sommeren på at skabe store skoledistrikter i hele kommunen - et forsøg, der skabte så store forældreprotester, at politikerne droppede det - starter man nu på en frisk.

Det sker med et oplæg til en politisk debat fra børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) og borgmester Jacob Bundsgaard.

Oplægget skal snart behandles i byrådet, og heri foreslår de to toppolitikere, at byrådet i foråret og sommeren 2019 drøfter skoletilbuddet i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i tæt parløb med udviklingsplanerne for de tre områder, hvor man arbejder på at nedbryde parallelsamfund.

Oplægget indeholder to scenarier til skolemodeller.

Men først nogle ord om baggrunden:

- Ambitionen er, at flere børn i Aarhus skal klare sig bedre i skolen og lykkes i livet. I mange år har vi arbejdet med at løfte det faglige niveau og at tiltrække elever. Nogle gør det godt, men det er ikke lykkedes alle steder. Derfor er forsøget at skabe en proces, der kan afklare, hvilket skoletilbud, vi skal give børn og unge med bopæl i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, forklarer børn- og ungerådmand Thomas Medom.

- Ambitionen er at flere børn og unge skal klare sig bedre i skolen og lykkes i livet, siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), der her er fotograferet ved et tidligere besøg i en institution i Langenæsstien. Foto: Axel Schütt

To modeller

Overordnet set tegner oplægget to typer af muligheder, man kan organisere skoletilbuddet på.

Den første model er at styrke de lokale skoler i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven både fagligt og fysisk med bedre rammer, der understøtter pædagogikken, så man får mere attraktive skoler, som flere vil tilvælge. For udfordringen i dag er især, at flere skoler får meget få elever fra eget distrikt.

Den anden model er at sprede børnene fra vestbyen til andre dele af kommunen, hvor andelen af børn med dansk som andetsprog ikke er så høj.

Det gør man for så vidt i forvejen i form af den såkaldte "bussing"-model, hvor børn med sprogstøttebehov i busser køres ud på andre skoler, hvor der er et flertal af etniske danske børn. Denne model kan udvides til flere børn eller den kan mere gennemgribende ændres gennem såkaldte ø-distrikter i andre dele af byen, lyder forslaget.

Byrådet skal til foråret drøfte nye modeller for skoletilbuddet i vestbyen, som blandt andet Tovshøjskolen er en del af. Foto: Axel Schütt
Annonce

En bid af vestbyen

Ø-distrikter vil medføre, at skoler i vestbyen lukkes, og at vejene fra de enkelte skoledistrikter derefter fordeles som "øer" til måske 15-20 andre skoler i kommunen. Som eksempel kan man forestille sig at husnumrene på Gudrunsvej fordeles til tre-fire forskellige skoler i nordbyen eller midtbyen. Og på samme måde skal alle vejene i vestbyens nuværende skoledistrikter fordeles til andre skoler.

Dermed skal mange børn og unge fra vestbyen køres i busser til skoler længere væk, men det vil kunne skabe en langt mere jævn fordeling af tosprogede elever end i dag, og dermed fordele integrationsopgaven på flere skuldre, er argumentationen.

- Forslaget vil give mange skoler i Aarhus en bid af vestbyen. Integrationsopgaven skal ikke kun løses af naboskoler til Gellerup og Bispehaven. Den skal hele kommunen deles om, hvis vi vælger den model, siger Thomas Medom.

Han understreger, at det foreløbig er et oplæg til debat, og at der ikke er besluttet noget endnu.

Lidt afgørende i forhold til sommerens ophedede debat er det, at rådmanden og borgmesteren på forhånd slår fast, at de ikke vil foreslå at ændre på skoledistrikterne i vestbyen og lave flere undervisningssteder i større skoledistrikter. Det forslag blev som omtalt skudt helt ned i sommer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce