Annonce
Aarhus

Forældre og pædagoger i kamp for bedre normeringer: - Man kan godt mærke, at der er færre hænder

Et par hundrede forældre, pædagoger og børn brugte søndag eftermiddag på at forlange bedre normeringer i børneinstitutioner. Anna Bager-Elsborg og Eik på et år var taget fra Skæring til Botanisk Have for at støtte kravet. Foto: Axel Schütt
- Hvor er der en voksen, spurgte omkring 200 østjyske forældre og pædagoger i Botanisk Have.

AARHUS: For de japanske og tyske turister, der brugte søndag eftermiddag på sightseeing i Botanisk Have, må det have lignet en børnerockfestival, det, der gik for sig på havens amfiscene.

Men ærindet var meget mere alvorligt end glade børnesange som ”Tju bang chokolade mand” lod antyde.

Ærindet er at få Folketinget til at vedtage minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer, så der bliver sat grænser for hvor få pædagoger og pædagogmedhjælpere, kommunerne kan få lov til at ansætte.

Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen, der stod bag demonstrationen i Botanisk Have, har timingen i orden, må man sige:

På onsdag er der valg til Folketinget, og i tirsdags gjorde TV2 i den grad opmærksom på de meget små normeringer, som nogle børnehaver kører med.

Med skjult kamera kunne dokumentarudsendelsen ”Daginstitutioner bag facaden” afsløre forhold, som en psykolog kaldte ”offentligt omsorgssvigt”.

Ikke alene var der meget få voksne i børnehaven. Det virkede også, som om dem, var til stede brugte mere tid på at skælde ud og løse konflikter, end på at trøste og vise empati.

Man kan godt mærke, at der er få hænder. De er sårbare overfor sygdom, siger Thomas Hansen og Liv Haugaard om datteren Emilies børnehave. Foto: Axel Schütt

Sårbare institutioner

Liv Haugaard og Thomas Hansen er sammen med datteren, Emilie, på tre år taget til Botanisk Have i stedet for at nyde denne for dette forår helt usædvanligt varme og solrige søndag i hjemmet i Lystrup.

- Vi vil gerne vise, at vi ikke synes, at det er okay, den måde, institutionerne er normeret på, siger Thomas Hansen.

Liv er netop begyndt i børnehaven, hvor der er markant færre voksne end i vuggestuen.

- Man kan godt mærke, at der er færre hænder. De er som regel i stand til at organisere sig ud af det, men de er meget sårbare over for sygdom for eksempel, tilføjer Liv Haugaard.

Den skrøbelige bemanding fik familien demonstreret allerede inden Emilie nåede at begynde i børnehaven.

- Den pædagog, der skulle være Emilies kontaktpædagog, blev syg, og der var så få på arbejde, at vi blev enige om, at det var bedst, at Emilie blev i vuggestuen en måned mere, end det egentlig var planlagt.

Heldigvis kunne det lade sig gøre, siger Liv Haugaard.

Annonce

Meget tyndt i ydertimer

Når forældre henter deres børn, så er det gerne vigtigt for dem at få en snak med en pædagog eller pædagogmedhjælper for at høre, hvordan barnets dag er gået.

Har det slået sig? Været involveret i konflikter eller lignende?

I Emilies børnehave kan det somme tider være svært at finde en ansat, der har tid til at tage den snak.

- I hvert fald hvis man henter sit barn efter klokken 15.00. Og det gør jo altså de fleste voksne. I hvert fald dem, der arbejder. I ydertimerne er normeringen meget tynd, siger Liv Haugaard.

Rune og Marie Aagaard Jensen var sammen med børnene Lauge og Alma taget fra Beder til Botanisk Have for at bakke op om kravet om bedre normeringer i børneinstitutioner. Foto: Axel Schütt
Annonce

Børn er den bedste investering

Rune og Marie Aagaard Jensen er sammen med børnene Alma og Lauge taget fra Beder til Botanisk Have for at bakke op om kravet om bedre normeringer i børneinstitutioner.

- Vi er ganske enkelt nødt til at finde en helt anden tilgang til den måde, vi driver vuggestuer og daginstitutioner på. Der findes ikke bedre investering end den investering, et samfund foretager i sine børn, siger Rune Aagaard Jensen.

De har kun oplevet kompetente ansatte i Almas og Lauges institutioner.

- Men der er alt, alt for få af dem. Det betyder for eksempel, at de ikke har ro til at observere børnenes udvikling. Det har vi i hvert fald helt konkret oplevet, siger Marie Aagaard Jensen.

Til daglig er Anette Sørensen pædagog i Randers. Søndag var hun taget til Botanisk Have i Aarhus for at protestere. Og forsyne Aya med en flot ansigtsmaling. Foto: Axel Schütt
Annonce

Børn kom på dagsordenen

Dagen bød på andet end glad børnerock.

Forældreorganisationerne har nemlig allieret sig med blandt andre BUPL, FOA, FOLA og Familiepolitisk Netværk, der sendte repræsentanter på scenen for at hamre budskabet ud.

Om det så også trængte ind, skal vi ikke kunne sige. Men på grund af folketingsvalget var der mange folketingskandidater til stede i Botanisk Have.

- Jeg synes, at det er lykkedes at få børnenes vilkår sat på dagsordenen i denne valgkamp. Børn har sammen med klimaet fyldt rigtigt meget, vurderer Mette Bach Larsen, presseansvarlig i Århus Forældreorganisation.

Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce