Annonce
Aarhus

Forældre opfordres til at holde de yngste hjemme: Men 7 ud af 10 børn er mødt op i vuggestuer og børnehaver i Aarhus

Forskellige myndigheder har opfordret forældre til om muligt at holde de yngste børn hjemme fra dagtilbud som vuggestuer og børnehaver. Men på trods af opfordringen i forbindelse med corona-nedlukningen  er der masser af flyverdragter og gummistøvler i institutionerne. I årets første hele uge mødte syv ud af 10 børn i dagtilbuddene i Aarhus op for at blive passet. Foto: Liselotte Sabroe
Den første uge i januar blev knap 13.000 af de i alt 18.500 børn i Aarhus Kommunes dagtilbud passet i et eller andet omfang. Ifølge forældreorganisation er der ingen, som uden grund trodser myndighedernes anbefalinger om at lade børnene bliver hjemme. Fagforening opfordrer til, at der gøres alt tænkeligt for at passe på personalet, som håndterer de mange børn og forældre midt i en corona-nedlukning.

AARHUS: Hold om muligt børn hjemme fra vuggestuer, børnehaver og andre dagtilbud.

Sådan lyder opfordringen under den aktuelle corona-nedlukning fra blandt andre regeringen, Undervisningsministeriet og Aarhus Kommune til forældre med børn i dagtilbud.

Men er skabene i børnehaver og vuggestuer så ryddet for flyverdragter og vinterstøvler?

Det korte svar er nej. Ifølge Aarhus Kommune var der i årets første uge fra mandag 4. til og med fredag 8. januar knap 13.000 af de i alt 18.500 børn i kommunens dagtilbud, der i et eller andet omfang modtog pasning.

Det betyder, at 70 procent af børnene benyttede dagtilbuddene i årets første uge.

- Det er færre børn end i samme uge sidste år. Men det er svært at vurdere, om det i den aktuelle situation er få eller mange. Aarhus Kommune har anbefalet forældre at holde børnene hjemme, hvis det er muligt. Der er dog ingen bestemt målsætning for antallet af børn, der skal blive hjemme, siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF), Aarhus Kommune.

Annonce

Nødvendig pasning

Årets første hele uge benyttede nøjagtigt 12.960 børn et dagtilbud i Aarhus Kommune.

Det er et fald sammenlignet med samme uge sidste år. Dengang var der ingen corona-restriktioner, og 15.580 børn besøgte dagtilbuddene i Aarhus. Dermed dukkede 84,2 procent af samtlige børn i vuggestuer og børnehaver op i første uge af 2020.

Det betyder, at der i årets første uge fra 2020 til 2021 er sket et fald på 2.620 børn i pasningstilbuddene - sandsynligvis på grund af opfordringerne fra kommune, Undervisningsministeriet og andre.

Tal for fremmødet i dagtilbud i Aarhus

  • I den første uge af 2021 har fremmødet i Aarhus Kommunes dagtilbud været på 70 procent mod 84 procent i første uge af 2020.
  • I forbindelse med det lavere fremmøde i 2021 er der aktuelt meldt ferie ind for væsentligt flere børn end i 2020. Konkret er der meldt ferie ind for næsten hvert fjerde barn i første uge af 2021 mod knap 6 procent af børnene i samme uge for et år siden.
  • Tendenserne fra fremmødet for første uge af 2021 gør sig også gældende for de første dage af denne uge.
  • Tallene skal læses med det lille forbehold, idet der mangler data-registreringer for lidt flere børn i 2020 end i 2021.

Århus Forældreorganisation en interesseorganisation for forældre med børn i dagtilbud, dagpleje, skolefritidsordninger og klubber i Aarhus Kommune. Formand Anne Ernst Grøndal understreger, at forældre ikke bruger dagtilbuddene for sjov.

- De lader børnene passe, fordi det er nødvendigt. Det kan der være meget forskellige årsager til. For nogen handler det om at få mulighed for at passe arbejdet - enten på selve arbejdspladsen eller på hjemmekontoret. For andre kan det være en livsituation, der udløser pasningsbehovet. Under alle omstændigheder er det vigtigt at respektere forældrenes valg og ikke gøre sig til dommer over andres situation, understreger Anne Ernst Grøndal.

Annonce

Konflikter truer

Tilstrømningen af børn varierer fra det ene pasningstilbud til det andet.

Men generelt giver behovet for pasning masser af arbejde til dagtilbuddenes ansatte, der lever et arbejdsliv med mange forholdsregler og restriktioner for at undgå coronasmitte.

I nye retningslinjer har Undervisningsministeriet netop strammet op, så forebyggelsen af coronasmitte får endnu skarpere fokus i dagtilbuddene.

Formand Marianne Gilbert Nielsen fra BUPL i Aarhus opfordrer til, at myndigheder og kommune går alt for at passe på personalet i dagtilbuddene i Aarhus. På trods af corona-nedlukningen har de ansatte nok at se til. Foto: BUPL

Det er fagforeningen BUPL Århus meget tilfreds med.  Formand Marianne Gilbert Nielsen noterer sig, at det aktuelle pasningsbehov på trods af corona-nedlukningen er stort. Ifølge formanden er pasningen i dagtilbuddene nu defineret som en samfundskritisk funktion.

- Derfor skal kommune, sundhedsmyndigheder og andre gøre alt for at passe på personalet. Det er et skridt på vejen med de nye anbefalinger, der blandt andet peger på fornuften i at aflevere og hente børnene udenfor eksempelvis børnehaven - og hvis det ikke lader sig gøre bruge mundbind. Men det er stadig anbefalinger. Det betyder, at pædagogisk personale kan få konflikter med forældre, der ikke ønsker at følge anbefalingerne. Tydelige og klare regler er bedre, siger Marianne Gilbert Nielsen.

Annonce

Dårlig samvittighed

Myndighedernes opfordring til at lade børnene blive hjemme fra pasningstilbud i blandt andet Aarhus Kommune er også en anbefaling.

Formand Anne Ernst Grøndal genkender BUPL's billede af, at den slags anbefalinger kan skabe usikkerhed og svære situationer.

- Anbefalingen om lade børn blive hjemme giver nogle forældre dårlig samvittighed, når de er nødt til at aflevere deres dreng eller pige i et pasningstilbuddet. Det er urimeligt og må ikke være sådan. Men jeg har heldigvis ikke hørt om tilfælde, hvor personalet i et dagtilbud sætter spørgsmålstegn ved pasningsbehovet, forklarer hun.


Jeg er sikker på, at det nuværende fremmøde er et udtryk for det reelle behov i en situation, hvor mange arbejder hjemme. Hvis vi skal længere ned i fremmødet, så skal regeringen på banen med yderligere stramninger eller bestemmelser om nødpasning som i foråret.

Thomas Medom, børn- og ungerådmand


I Aarhus Kommune har børn- og ungerådmand Thomas Medom været en af afsenderne af budskabet om, at forældre om muligt skal holde børn hjemme fra dagtilbud.

- Men jeg er sikker på, at det nuværende fremmøde er et udtryk for det reelle behov i en situation, hvor eksempelvis mange arbejder hjemme. Hvis vi skal længere ned i børnenes fremmøde, så skal regeringen på banen med yderligere stramninger eller bestemmelser om nødpasning som i foråret, vurderer Thomas Medom.

Opfordringen fra Undervisningsministeriet

  • I forbindelse med den aktuelle corona-nedlukning er der i Undervisningsministeriet lavet retningslinjer for dagtilbud som børnehaver og vuggestuer.
  • Den seneste opdatering af retningslinjerne skete fredag 8. januar. I retningslinjerne står der blandt andet: 
  • "Dagtilbud holdes fortsat åbne. Forældre opfordres dog til at holde børn hjemme fra dagtilbud, hvis dette er muligt. Det kan fx være forældre, der selv er hjemsendt, men ikke kan passe deres arbejde hjemmefra. Der kan være tale om forældre i mange forskellige situationer, men der kunne eksempelvis være tale om grupper af frisører, tjenere, kokke og ansatte i butikker, der er lukkede."
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lup på køkken, jordvarme og ridebane: Dan Jord involveret i stor svindelsag i boligforening

Annonce