Annonce
Aarhus

Forældre skaber dårlig stemning fra sidelinjen

Dansk Boldspil-Union har lanceret en kampagne, der skal gøre op med forældre, der råber grimme ting efter spillere og dommere til børne- og ungdomskampe. Problemet er stigende, viser DBU?s egen undersøgelse.

»Jeg har været dommer til flere syv-mands kampe. Jeg har en enkelt gang afblæst en kamp, da en af forældrene på et af holdene, blev for meget. Hans egen søn græd til sidst, og flere af børnene ville ikke spille i den side, hvor han stod«.

Fodbolddommere bliver til ?tider kaldt alverdens ting, når de dømmer børne- og ?ungdomskampe. ?Illustration: Jens Nex

Sådan lyder et svar fra en dommer i DBU's egen undersøgelse, der forsøger at kortlægge atmosfæren til især børne- og ungdomskampe i hele landet. Mere end 2000 spillere, trænere, dommere og andre frivillige i dansk fodbold er blevet adspurgt om deres oplevelser til kampe, og det hele er bestemt ikke opløftende læsning for DBU.

Således er en af hovedkonklusionerne fra undersøgelsen, at hver femte af de adspurgte mener, at forældrenes opførsel på sidelinjen er blevet værre i løbet af det seneste år. Dog mener en næsten ligeså stor andel, at stemningen på sidelinjen er blevet bedre, men der er i den grad plads til forbedringer, mener man hos DBU.

Annonce

»Der er jo rigtig mange, der sagtens kan opføre sig ordentligt. Men der er også nogen, der i kampens hede gør noget, som de ikke ville have gjort, hvis de lige havde tænkt sig lidt om,« siger Bent Clausen, næstformand i DBU og formand for breddeudvalget.

»Det er et fælles ansvar, at vi har en ordentlig tone på og uden for banen. Vi synes, det er vigtigt, at den enkelte klub og det enkelte hold prøver at tage ansvar og får det drøftet igennem, hvis det er et problem«.

DBU lytter

Det er kun tre år siden, at DBU sidst satte fokus på problemet, da man lancerede en storstilet kampagne med de såkaldte 10 forældrebud, der skulle være en rettesnor for god opførsel på sidelinjen. Med svarene fra den nye undersøgelse i hånden har man valgt at lancere endnu en kampagne - denne gang med navnet »Husk respekten - også uden for banen«.

»Vi lytter hele tiden til, hvad der bliver sagt. Vi hører engang imellem, at der eksempelvis er spillere, der synes, der er for mange negative tilråb fra sidelinjen. Og vi hører også fra dommerne, at de engang imellem bliver generet af tilråb både på og uden for banen. Undersøgelsen giver lidt mere fast grund under fødderne, når man laver en kampagne,« siger Bent Clausen.

Ifølge ham lavede DBU undersøgelsen på eget initiativ, og den viser, at det langt fra er alle forældre, der har fået læst de 10 forældrebud. 5,8 procent af de adspurgte mener, at det står dårligt eller meget dårligt til med fairplay i dansk fodbold, men kigger man specifikt på ungdomsniveau på breddesiden - U12-U19 - er det tal dobbelt så højt.

»Fem procent er ikke meget, men vi vil gerne forhindre, at det bliver værre. Tonen kan nemt blive værre, det ser man andre steder i samfundet, og vi vil gerne gøre vores til at forhindre, at det går den forkerte vej. Vi har brug for alle spillere og dommere i fodboldens regi. Vi har ikke brug for, at nogen bliver råbt af og generet. Så kampagnen er til for at være på forkant og forhindre, at det udvikler sig negativt,« siger Bent Clausen.

Annonce

Positive østjyder

Blandt de adspurgtes svar i undersøgelsen finder man flere kedelige gengangere. Flere har oplevet tilråb, der særligt går på spilleres udseende og evner på banen. Dommerne får også tit en grim kommentar med på vejen. Og så er der fortællinger som den om moren, der råbte til sin lille pige, at hun skulle »slagte«en modspiller.

For DBU er der heldigvis også fremskridt at spore, og flere adspurgte har positive historier at fortælle. 46,9 procent af jyderne mener, det går godt eller rigtig godt med fairplay, mens det for københavnerne gælder 40,6 procent. Alene i Østjylland er tallet oppe på 52 procent. I det østjyske mener et lille flertal faktisk, at forældrenes opførsel er blevet forbedret.

Undersøgelsen viser også, at knap seks ud af 10 klubber har en politik eller nedskrevne retningslinjer, der vedrører acceptabel opførsel fra forældre, trænere og andre på sidelinjen. Det tal er Bent Clausen meget tilfreds med, men fra DBUs side vil man ikke komme med et decideret krav om, at klubberne skal have deres egne retningslinjer.

»Vi tror mere på, at klubberne skal motiveres til det. Vi kan sagtens stille krav, og så laver man nogle flotte ord på ens hjemmeside, men hvis det ikke bliver fulgt op, er det jo intet værd. Så vil vi hellere, at man involverer sig og synes, det er en god idé med en fairplay-politik. Så har det større chance for at blive gennemført ude på holdene, tror vi,« siger han.

Samtidig opfordrer DBU-næstformanden til, at problemet med aggressive forældre skal tages op til diskussion i de enkelte klubber.

»Det skal angribes på holdniveau. Vi kan se, at mange klubber tager det alvorligt og harlavet en politik om, hvordan man opfører sig. Vi vil gerne have endnu flere til at sætte fokus på det, for vi ved, at der er unge spillere, der stopper, fordi de ikke kan lide tilråbene fra sidelinjen. Detsamme med dommere, der får nok af grimme tilråb,« siger Bent Clausen.

»De fleste er tilfredse og bidrager positivt, men vi vil gerne have flere med. Og vi tror på, at det enkelte hold skal tage ansvar. Hvis en forælder råber noget i kampens hede, er det bedst, at man tager en snak på holdet eller med dem, den er gal med, så de forhåbentlig finder ud af, at det skal de holde op med fremadrettet. Alle har et ansvar«.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

300.000 århusianere kan se frem til en besparelse på varmeregningen næste år

Annonce