Annonce
Aarhus

Forældre skaber dårlig stemning fra sidelinjen

Dansk Boldspil-Union har lanceret en kampagne, der skal gøre op med forældre, der råber grimme ting efter spillere og dommere til børne- og ungdomskampe. Problemet er stigende, viser DBU?s egen undersøgelse.

»Jeg har været dommer til flere syv-mands kampe. Jeg har en enkelt gang afblæst en kamp, da en af forældrene på et af holdene, blev for meget. Hans egen søn græd til sidst, og flere af børnene ville ikke spille i den side, hvor han stod«.

Fodbolddommere bliver til ?tider kaldt alverdens ting, når de dømmer børne- og ?ungdomskampe. ?Illustration: Jens Nex

Sådan lyder et svar fra en dommer i DBU's egen undersøgelse, der forsøger at kortlægge atmosfæren til især børne- og ungdomskampe i hele landet. Mere end 2000 spillere, trænere, dommere og andre frivillige i dansk fodbold er blevet adspurgt om deres oplevelser til kampe, og det hele er bestemt ikke opløftende læsning for DBU.

Således er en af hovedkonklusionerne fra undersøgelsen, at hver femte af de adspurgte mener, at forældrenes opførsel på sidelinjen er blevet værre i løbet af det seneste år. Dog mener en næsten ligeså stor andel, at stemningen på sidelinjen er blevet bedre, men der er i den grad plads til forbedringer, mener man hos DBU.

Annonce

»Der er jo rigtig mange, der sagtens kan opføre sig ordentligt. Men der er også nogen, der i kampens hede gør noget, som de ikke ville have gjort, hvis de lige havde tænkt sig lidt om,« siger Bent Clausen, næstformand i DBU og formand for breddeudvalget.

»Det er et fælles ansvar, at vi har en ordentlig tone på og uden for banen. Vi synes, det er vigtigt, at den enkelte klub og det enkelte hold prøver at tage ansvar og får det drøftet igennem, hvis det er et problem«.

DBU lytter

Det er kun tre år siden, at DBU sidst satte fokus på problemet, da man lancerede en storstilet kampagne med de såkaldte 10 forældrebud, der skulle være en rettesnor for god opførsel på sidelinjen. Med svarene fra den nye undersøgelse i hånden har man valgt at lancere endnu en kampagne - denne gang med navnet »Husk respekten - også uden for banen«.

»Vi lytter hele tiden til, hvad der bliver sagt. Vi hører engang imellem, at der eksempelvis er spillere, der synes, der er for mange negative tilråb fra sidelinjen. Og vi hører også fra dommerne, at de engang imellem bliver generet af tilråb både på og uden for banen. Undersøgelsen giver lidt mere fast grund under fødderne, når man laver en kampagne,« siger Bent Clausen.

Ifølge ham lavede DBU undersøgelsen på eget initiativ, og den viser, at det langt fra er alle forældre, der har fået læst de 10 forældrebud. 5,8 procent af de adspurgte mener, at det står dårligt eller meget dårligt til med fairplay i dansk fodbold, men kigger man specifikt på ungdomsniveau på breddesiden - U12-U19 - er det tal dobbelt så højt.

»Fem procent er ikke meget, men vi vil gerne forhindre, at det bliver værre. Tonen kan nemt blive værre, det ser man andre steder i samfundet, og vi vil gerne gøre vores til at forhindre, at det går den forkerte vej. Vi har brug for alle spillere og dommere i fodboldens regi. Vi har ikke brug for, at nogen bliver råbt af og generet. Så kampagnen er til for at være på forkant og forhindre, at det udvikler sig negativt,« siger Bent Clausen.

Annonce

Positive østjyder

Blandt de adspurgtes svar i undersøgelsen finder man flere kedelige gengangere. Flere har oplevet tilråb, der særligt går på spilleres udseende og evner på banen. Dommerne får også tit en grim kommentar med på vejen. Og så er der fortællinger som den om moren, der råbte til sin lille pige, at hun skulle »slagte«en modspiller.

For DBU er der heldigvis også fremskridt at spore, og flere adspurgte har positive historier at fortælle. 46,9 procent af jyderne mener, det går godt eller rigtig godt med fairplay, mens det for københavnerne gælder 40,6 procent. Alene i Østjylland er tallet oppe på 52 procent. I det østjyske mener et lille flertal faktisk, at forældrenes opførsel er blevet forbedret.

Undersøgelsen viser også, at knap seks ud af 10 klubber har en politik eller nedskrevne retningslinjer, der vedrører acceptabel opførsel fra forældre, trænere og andre på sidelinjen. Det tal er Bent Clausen meget tilfreds med, men fra DBUs side vil man ikke komme med et decideret krav om, at klubberne skal have deres egne retningslinjer.

»Vi tror mere på, at klubberne skal motiveres til det. Vi kan sagtens stille krav, og så laver man nogle flotte ord på ens hjemmeside, men hvis det ikke bliver fulgt op, er det jo intet værd. Så vil vi hellere, at man involverer sig og synes, det er en god idé med en fairplay-politik. Så har det større chance for at blive gennemført ude på holdene, tror vi,« siger han.

Samtidig opfordrer DBU-næstformanden til, at problemet med aggressive forældre skal tages op til diskussion i de enkelte klubber.

»Det skal angribes på holdniveau. Vi kan se, at mange klubber tager det alvorligt og harlavet en politik om, hvordan man opfører sig. Vi vil gerne have endnu flere til at sætte fokus på det, for vi ved, at der er unge spillere, der stopper, fordi de ikke kan lide tilråbene fra sidelinjen. Detsamme med dommere, der får nok af grimme tilråb,« siger Bent Clausen.

»De fleste er tilfredse og bidrager positivt, men vi vil gerne have flere med. Og vi tror på, at det enkelte hold skal tage ansvar. Hvis en forælder råber noget i kampens hede, er det bedst, at man tager en snak på holdet eller med dem, den er gal med, så de forhåbentlig finder ud af, at det skal de holde op med fremadrettet. Alle har et ansvar«.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Klimakritikken er for nem: Vis os nu selv vejen, Rambøll!

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce